Искам съвет ;)

Модератор: Martin

Искам съвет ;)

Мнениеот Vasil73 » 23 Фев 2017, 16:09

Здравейте колеги по хоби! ;)

Понеже в събота се глася да варя подобна бира по немска рецепта с приблизителна рецептура,притеснява ме единствено малкото количество на хмел,което е заложено в нея.... Моля за съвет и консултация... ;)

Понеже Винаги варя по 8 кг. малц,защото съдовете ми позволяват това,и сега се спирам на такава рецепта,според която хмела трябва да е 70 м.г. на литър мъст което в моя случай ще е около 25 грама за цялата течност и то по рецептата поставен само в началото на вренето…… Аз обичам аромата на хмел и винаги поставям минимум 50 грама на светлите бири,разделени за началото и края на вренето. Ще съм Ви благодарен,ако ми отговорите,дали тези 25 грама хмел,ще са достатъчни за 40 литра течност която принципно залагам във ферментатора?
Предварително Ви благодаря за отговора!
Поздрав!
П.П. Ето я и рецептата:
Тъмна Баварска бира-025/16.
1.Светъл малц – 7 кг.


2.Caramunich Type 2 – 500 гр



3. Carafa Type 2 – 500 гр
4 Горчив хмел Нъгет със съдържание на алфа горчиви киселини- 10,4%

5. Дрожди - около 15 гр Safale S04
Vasil73
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Фев 2017, 12:03

Re: Искам съвет ;)

Мнениеот dr_slavov » 23 Фев 2017, 17:15

Краткия отговор:
С толкова хмел на тези литри сложен всичкия в началото няма да имаш нито горчивина нито аромат.

Дългия отговор:
Нека първо да уточним какво искаш да свариш.
1. Конкретен стил? Баварска тъмна бира не ми прилича на нищо в стилово отношение. Може би Munich Dunkel. Но тя е лагерна бира, а ти използваш Английски ейлови дрожди. Портър, но ще трябва още малко хмел.
2. Конкретна рецепта? Вариш я така като е и решаваш дали ти харесва.
3. Просто тъмна ейлова бира която да ти харесва? Ако е така, вдигни количеството на Нъгет на 40г в началото (ще получиш една средна горчивина) и в края добави още толкова ароматен немски хмел Hallertauer, Tettnang или каквото ти душа сака.

Забравих да спомена, че 15гр дрожди на 40л може да недостатъчно.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Искам съвет ;)

Мнениеот Vasil73 » 23 Фев 2017, 18:22

Благодаря за отговора!
И аз мислех да направя същото,даже на предишни варки светла бира слагам хмел по грам на литър мъст ,разделен на две-в началото и края на варенето.... Вие предлагате общо да е 80 грама за 40 литра сварена мъст,това не е ли малко в повече?

В тази рецепта се твърди,че при тъмните баварски бири не се наблягало на хмеловият аромат,а повече на малцовите аромати...... Точно за това реших да се допитам,защото количеството хмел ми се вижда странно малко,а какво е бирата без хмел?!..... Даже тук във форума има подобен пост с подобна рецепта за тъмна бира,която също е с минимално количество хмел,а колегата се хвали ,че била супер.....,цялото това нещо ме накара да не съм сигурен в дадената рецепта.....
Още веднъж благодаря и поздрави! ;)
Vasil73
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Фев 2017, 12:03


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron