Газировка

Модератор: Martin

Газировка

Мнениеот Tsvetomir Milchev » 06 Яну 2017, 19:51

Здравейте колеги,

Честита нова година!

С пожелания за много здраве и бира :)

Имам един такъв въпрос, относно газировката на бирата, която варих на 11.12 и бутилирах на 19.12.2016.

Днес отворих две бири, които са страшно газирани и избухват, като шампанско.

Нормално ли е това, трябва ли бирата още да предстои или нещо тотално съм прецакал?

Очаквам мненията ви.
Tsvetomir Milchev
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Яну 2017, 19:46

Re: Газировка

Мнениеот ALL_ON » 06 Яну 2017, 20:32

Сложил си прекалено много захар и бирата се е прегазирала. Опитай да я охладиш в хладилника, но може и това да не помогне. Как процедира при газирането и в какви пропорции?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 506
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Газировка

Мнениеот 5th-hokage » 06 Яну 2017, 20:49

А може да си я бутилирал и недоферментирала - така след като си добавил захар и след като си е ферментирала в бутилките си получил прегазиране :) - репението е в хладилника на много студено (може и в камерата за малко) - отваряш и сипвш :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 343
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Газировка

Мнениеот Tsvetomir Milchev » 07 Яну 2017, 14:31

Благодаря за мненията.

Мисля, че съм сложил повечко захар, макар и да съм смятал по 1/2 ч.л. /бутилка.

Съхранявам я в хладилника и да се надявам, че постепенно ще се нормализира.
Tsvetomir Milchev
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Яну 2017, 19:46

Re: Газировка

Мнениеот ALL_ON » 07 Яну 2017, 18:48

Захарта се смята точно и се мери с електронна везна. Работата е ясна, повечко е дошла. Прибирай ги в хладилника, да не изгърмят!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 506
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Газировка

Мнениеот victoryvt » 11 Яну 2017, 09:54

Я вземи отмери 10 пъти по дозата с лъжичката и го измери на малка везна (електронно кантарче) и кажи какво показва.
Нарочно предложих 10 дози, за да има достатъчно за да не гоним половин грамове.
Ако бутилките ти са 500мл. трябва да измериш под 50гр. (ако е над 50 си предозирал)
За 330мл. бутилки е още по-малко (30-33гр.)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1993
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Газировка

Мнениеот borisoviood » 13 Фев 2017, 21:24

6 грама захар на литър бира за стъклена бутилка, а ако се налива в кег . 5л. метален, се слага 3 гр. захар на литър.
Това се прави при бутилиране, след първата ферментация
borisoviood
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Сеп 2015, 15:27


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron