Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Модератор: Martin

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот Martin » 17 Ное 2016, 12:42

Първо за мене лично няма смисъл от сухо охмеляване. А и защо да не докарва на бира. Бирата не е само хмел. А и тази конска доза, ще стане мътна като боза и леко зеленикава. Да не говорим че с отлежаването ще избледнее аромата на хмел. Ако все пак искаш, сложи към 2-3 гр на литър макс.

А като искаш hop-bomb просто си свари силна ИПА.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот ALL_ON » 17 Ное 2016, 17:20

Аз пък съм на мнение, че сухото охмеляване има смисъл при барлито. Разбира се в нормално количества да е хмела. Ще подкрепя мнението си с разговор на тема барли, който проведох с Виктор и той многократно отбеляза, че сухото охмеляване е "задължително". Доколкото си спомням той беше правил сухо охмеляване и дори накрая преди бутилиране отново беше направил заедно със захарта хмелно чайче. Просто при такова дълго отлежаване хмелния аромат се губи и никога не е излишно едно сухо охмеляване. Ние ще правим, пък каквото стане :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот Martin » 17 Ное 2016, 18:13

Чак и мене ма замислихте да направя. Може да разделя 5 на 5 литра със и без.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот ALL_ON » 17 Ное 2016, 19:08

Споделяйте какво в станало после и коя бира Ви е харесала повече(с или без сухо). Разбира се, колкото и да е тежко положението не бихме отказали и лична дегустация :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот ALL_ON » 17 Ное 2016, 19:52

Колеги още една констатация, касаеща дрождите US-05! Тея "животни" държат на алкохол над 12%, много бърз старт от 27 до 5 Плато свалят за 7 до 10 дни! След откаляването утайката беше точно един пръст, въпреки засяването с голямо количество утайка от предна варка. Мога да обобщя, че за високоалкохолни и високоекстрактни бири вършат добра работа.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот Dejmos » 23 Ное 2016, 10:25

Разделих на две по 4л и охмелих едната част. 8 гр./л., ще я бутилирам утре, след 5 дни сухо.
Да става каквото ще. Поне ще имам база за сравнение за следващата варка, когато ще опитам с по-голямо количество.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот ALL_ON » 28 Ное 2016, 11:23

Снощи махнах дъбовия чипс и добавих хмел за сухо охмялване - Каскейт на листа 100 гр. за 25 литра, което прави по 4 гр. на литър. Дъбовия чипс е пуснал лек цвят и допълнителен аромат. Всичко върви по план, живи и здрави в събота заминава в бутилки :)
Прикачени файлове
15225175_1217789348257342_1176730236_o.jpg
Сухо охмеляване с Каскейт
15224600_1217789528257324_165127057_o.jpg
Сухо охмеляване с Каскейт
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот ALL_ON » 03 Дек 2016, 23:42

Барлито вече е бутилирано. Страхотен аромат се е получил след сухото охмеляване. Бутилирахме 23-24 литра с добавяне на 75-80 гр. кафява захар (малко над 3 гр. на литър), разтворена в бира, останала след изцеждането на листата на хмела, ползван за сухо охмеляване (някъде около 1,5 литра изцедихме от листата). Получената смес кипнахме на котлона и оставихме да поври малко. При самото бутилиране добавихме по няколко прашинки на бутилка дрожди US-05. Дотук добре, сега следва най-трудното - да изчакаме половин, една година и да видим какво се е получило :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот Martin » 04 Дек 2016, 14:06

Отваряйте по бутилка всеки месец да видите как се развива. Пика и може да е на 4ия месец, може и на 10ия.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн

Мнениеот ALL_ON » 04 Дек 2016, 17:17

Мисля да отворя първата бутилка догодина по някое време края на март или края на април. Не смятам, че по-рано ще е ок, просто трябва много време да отлежава.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron