Страница 27 от 27

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2018, 18:14
от alvinator
Това нагряване е опасно и май носи повече рискове, отколкото ползи.
Иначе евала за споделения опит! Ефективност 70% е в норма :)

пс - защо не направиш отделна тема или не пишеш в някоя, която касае технологията? Тук никой няма да се сети да я търси.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2018, 09:27
от ultrashock
Да, може да направя отделна тема.
Иначе колкото до подгряването - имам две решения:
1. Да впрегна RIMS, така и така не го използвам, а сега ще е подходящо за тази стъпка. След като вече са по малко нещата за миене след края на пивоварния ден, мога да си позволя да го използвам.
2. Да погрявам след като вдигна торбата за отцеждане.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2018, 10:07
от ultrashock
В събота реших да варя, за да има нещо тъмно от крана по празниците. Спрях се на рецептата на Владо и Пламен, тъй като споделената с мен бира много допадна: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут
Естествено я scale-над според количеството, което исках ~ 2 канти. Ето и самата рецепта (BF LINK):
Title: BIAB Пернишки кюмюр, сиреч Стаут (RifayBrew) (v23)

Brew Method: BIAB
Style Name: American Stout
Boil Time: 70 min
Batch Size: 41 liters (fermentor volume)
Boil Size: 45 liters
Boil Gravity: 13.8 °P
Efficiency: 77% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 15.1 °P
Final Gravity: 2.7 °P
ABV (standard): 6.68%
IBU (tinseth): 31.68
SRM (morey): 41.53

FERMENTABLES:
5.1 kg - Belgian - Pale Ale (47.2%)
2.2 kg - Belgian - Munich (20.4%)
1.1 kg - Belgian - Special B (10.2%)
1.1 kg - Belgian - Biscuit (10.2%)
0.8 kg - Belgian - Chocolate (7.4%)
0.3 kg - Belgian - Roasted Barley (2.8%)
0.2 kg - United Kingdom - Oat Malt (1.9%)

HOPS:
60 g - Hallertau Blanc, Type: Pellet, AA: 9, Use: Boil for 60 min, IBU: 31.68

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 65 C, Time: 45 min, Amount: 48 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 15 min, Temp rest
3) Temperature, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mashout

OTHER INGREDIENTS:
1 tsp - Baking Soda, Time: 0 min, Type: Water Agt, Use: Mash
5 g - Irish Moss, Time: 5 min, Type: Fining, Use: Boil

YEAST:
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik
Optimum Temp: 21.11 - 37.78 C
Fermentation Temp: 27 C

Варката я правих по BIAB метода с около 10 литра вода за промиване само, за по-голяма ефективност. Като цяло има безпроблемно и като време ми отне 4-5 часа. Дрождите засях в събора следобед и неделя сутринта вече бяха супер активни. Този път с белгийските хмелове постигнах 77% ефективност, което за BIAB е повече от доволно. Началната плътност: 15P, колко и целях. Интересното е че рефрактометъра, макар и калибриран с дестилирана вода показва около 14Р, а захаромера, на който съм по-склонен да вярвам - 15Р. За пръв път измервам PH. След като добавих малца във водата за майшуване, измврих около 4.5ph, добавих 1 ч.л. сода бикарбонат и се вдигна на 5,5ph и така оставих. В момента ферментира в кантите и с залепен термометър за неръждавейката показва 28-29 градуса, при околна 22-23 градуса.
Ето и няколко снимки:

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2018, 18:28
от alvinator
Колега, евала за информацията, ама защо не я обособиш в някаква релевантна тема? Тази се е превърнала в бездънна торба, в която всеки тъпче най-разнородно инфо.
Което не е лошо, но когато информацията не е систематизирана - трудно се търси и намира. И полезността на форума пада.
А като гледам и админите не се занимават с местене, сливане и прочие благинки.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2018, 09:41
от ultrashock
Ами още от началото пиша в тази тема и така тръгна. Наистина ще е по-добре всяко описание на рецепта / варка да е в отделна тема, но от следващия път :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2019, 13:07
от ВескоВарна
Привет! Колега, торбата ти от какъв материал е? Не съм варил в торба, освен в тениска(класика) какво друго е удачно?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2019, 14:14
от ultrashock
ВескоВарна написа:Привет! Колега, торбата ти от какъв материал е? Не съм варил в торба, освен в тениска(класика) какво друго е удачно?

Моята поръчах от Алиекспрес и си е баш за домашни пивовари, нямам идея от какъв материал е. Доста е здрава, но аз подсилих допълнително, за щото все пак е за големия казан - 100 литра и като варя с 12-14 кг малц идва малко тежко :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2019, 21:03
от asenr
12-14 кг малц в 100 литра казан? Аз слагам 10-12 кг в 65 литров :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2019, 05:53
от dani_94
В 100 литровия - 18 кг. малц - 85 - 86 литра бира

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2019, 11:41
от ultrashock
asenr написа:12-14 кг малц в 100 литра казан? Аз слагам 10-12 кг в 65 литров :)

E то ясно, че може, ама толкова много не съм правил до сега - няма къде да ги ферментирам, а и по-трудоемко :)
Важното е, че в 100л казан може и 12кг, а може и 20кг.