Страница 24 от 27

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 11:43
от ultrashock
Днес сутринта заредих 1 бутилка дълбоко замразена 2Л бутилка от Ариана и 2 охладителя за хладилна чанта, просто нямах повече. Околната температура е между 22-24 градуса в помещението. Задал съм 16 градуса, т.е. ще варира в диапазона 17-19, докато му свършат силите.
Както казах досега не съм го тествал с ферментираща бира, предполагам няма да е толкова ефективно, както с чиста вода, но нека да видим какво ще стане. Като направя пълен тест ще го опиша в темата за SON.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 12:42
от gorang
4 литра за газиране не е ли твърде много - да не стане бомба

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 13:05
от ultrashock
gorang написа:4 литра за газиране не е ли твърде много - да не стане бомба

Толкова показва калулатора. Те са 2 бутилки по 2л, но не пълни догоре:
222.jpg


Аз друго се чудех, понеже мястото ми в камерата е ограничено, ще е проблем ли ако 1 седмица, до деня за бутилиране, ги държа в просто в хладилника?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 13:23
от Martin
Много ми се струва и на мене. 3.8л мъст на 13плато, това си е половин килограм захар (494гр). Дава ми крайно 11г/л захар при пълно изяждане. Ако сметнем 80% атенюация да кажем пак идва към 9г/л захар.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 14:39
от ultrashock
В калкулатора има една опция - Limt Gyle on hand, ако й се зададе 0, смята колко захар трябва да се сложи и дава 292.1 g кристална захар, което е почти 7 грама на литър, което е нормално.
От както газирам с мъст работя с този калкулатор и досега не ми се случвало да пия прегазирана бира. Явсно захарта в мъстта се различава от кристалната захар.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2018, 08:40
от ultrashock
Предстоят ми две поредни варки в неделя за сватба на приятел. Според налични материали и дрождите, с които Влади ме снабди и с негова помощ сглобихме две рецепти - Belgian Witbier и APA. Младоженеца не е фен на бири в тъмния нюанс и затова пропуснах stout и porter, а исках да са две различни бири и се ориентирахме към пшеничено и pale ale. За APA-та хмеловете може малко да се различават, според наличните, но ще гоня около 40IBU

Title: Wedding Belgian Witbier (RifayBrew)
Author: RifayBrew

Brew Method: All Grain
Style Name: Witbier
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 52 liters
Boil Gravity: 10.5 °P
Efficiency: 70% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 11.6 °P
Final Gravity: 3.0 °P
ABV (standard): 4.55%
IBU (tinseth): 19.29
SRM (morey): 3.31

FERMENTABLES:
5 kg - German - Pilsner (50%)
5 kg - German - Wheat Malt (50%)

HOPS:
25 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14, Use: Boil for 50 min, IBU: 19.29

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 66 C, Time: 45 min, Amount: 0 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 15 min, Amount: 0 L, Temp rest
3) Fly Sparge, Temp: 76 C, Time: 10 min, Amount: 0 L, Mashout
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

OTHER INGREDIENTS:
25 g - Coriander, Time: 10 min, Type: Spice, Use: Boil
20 g - Orange peels, Time: 10 min, Type: Spice, Use: Boil
10 g - Irish Moss, Time: 10 min, Type: Fining, Use: Boil
80 g - Orange peels, Time: 5760 min, Type: Spice, Use: Secondary

YEAST:
Mangrove Jack - Belgian Wit M21
Optimum Temp: 17.78 - 25 C
Fermentation Temp: 22 C

Линк:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... ybrew-v19-

-----------------------------------------------------------------------------
Title: Wedding APA (RifayBrew)
Author: RifayBrew

Brew Method: All Grain
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 50 liters
Boil Gravity: 12.3 °P
Efficiency: 70% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 13.1 °P
Final Gravity: 2.4 °P
ABV (standard): 5.73%
IBU (tinseth): 42.95
SRM (morey): 6.81

FERMENTABLES:
10.4 kg - German - Pale Ale (94.5%)
0.6 kg - German - CaraMunich II (5.5%)

HOPS:
27 g - Mosaic, Type: Pellet, AA: 12.5, Use: First Wort, IBU: 20.99
27 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 9.49
20 g - Ahtanum, Type: Pellet, AA: 3.8, Use: Boil for 20 min, IBU: 2.49
20 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.2, Use: Boil for 20 min, IBU: 5.37
52 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.2, Use: Boil for 5 min, IBU: 4.6

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 66 C, Time: 75 min, Amount: 0 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 20 min, Amount: 0 L
3) Fly Sparge, Temp: 10 C, Time: 78 min, Amount: 0 L
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

OTHER INGREDIENTS:
10 g - Irish Moss, Time: 10 min, Type: Fining, Use: Boil

YEAST:
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik
Optimum Temp: 21.11 - 37.78 C
Fermentation Temp: 25 C

Линк:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... ybrew-v20-

WIT-а ще го ферментирам в Son of Fermentation Chamber на около 20-22 градуса, а APA-та на стайна температура - 24-25 градуса. Няма да правя сухо, преценихме че няма смисъл за хора, които така и така никога не са опитвали домашна бира.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 12:17
от MadButcher
Sigmund's Voss Kveik - защо тия дрожди за АРА

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 13:12
от ALL_ON
MadButcher написа:Sigmund's Voss Kveik - защо тия дрожди за АРА


Защото добре се връзват с американските хмелове! При високи температури продуцират портокал и други цитрусови нюанси, а при температури под 30 гр. са неутрални. Общо взето перфектните летни дрожди, подходящи за почти всичко :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 14:00
от MadButcher
Моят скромен опит от две враки, е че направо доминитрат тия дрожди над хмеловете и на температури доста под 30. Като цяло не останах очарован от тях. По-добре се съчетаха с една полупшенична без ароматен хмел, в която накиснах вишни и стана много добре. Та все пак говорим за АРА "Caramel flavors are often absent or fairly restrained (but are acceptable as long as they don’t clash with the hops). Fruity yeast esters can be moderate to none, although many hop varieties are quite fruity.Moderate to high hop bitterness with a medium to dry finish"
****
Characteristic Ingredients: Pale ale malt, typically North American two-row. American or New World hops, with a wide range of allowable characteristics. American or English ale
yeast (neutral to lightly fruity).

Иначе малцовете му са подбрани перфектно, без излишни карамелени вкусове, класиката на тоя стил. Моят съвет е АРА да заквасиш с по-неутрални дрожди, за да ти изпъкнат хмеловете и ги сложи в чембъра, а с дрождите за Вит спокойно съм ферментирал на 25-26 градуса и дават отличен резултат

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 20 Юли 2018, 16:17
от dr_slavov
Имам само една варка с тях на 27 градуса. Никакви аромати. Изферментираха до Р2,7 + липсата на каквито и да е вкусове и миризми от маята даде възможност на хмеловете да изпъкнат (без сухо). Бях замислил една ежедневна лятна бира пък тя иска да става конкурсна. :D Това е летния Нотингам за мен.