Страница 23 от 27

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2017, 12:38
от ultrashock
Да, малко е мешавица, но идеята беше да използвам всичко, за да не доизветрява, въпреки, че седи замразено. Ще видим крайния резултат след сухото охмеляване :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 17:29
от ultrashock
Едно въпросче ме мъчи: поръчах преди около месец смлян малца за предвидена варка, която пропуснах да сваря поради ред за причина. Дали все още е ок, държа на около 18-20 градуса на тъмно? Мисля да варя този уикенд, т.е. ще са минали около 40-45 дни.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 10:07
от Dave Lombardo
Държал съм смлян малц в килера на около 20 градуса 3 седмици, не усетих някакви проблеми
Стига да не е мокро смлян де :D :D :D

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 15:43
от peshcobg
Ето две стари теми по същия въпрос:

viewtopic.php?f=42&t=2655

viewtopic.php?f=42&t=3402

Пешо

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 16:04
от ultrashock
Ясно.....все пак мисля да го използвам тази седмица и ще видим какво ще се получи.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2018, 10:09
от ultrashock
Здравейте,

Неделя - ден за варене, празник за мен, мъка за приятелката :)
След дълго чудене и обсъждане с Влади дали да направя Лагер - сложих един термометър в мазето и разбрах, че не е подходяща температурата (13-15градуса) и се бързо се преориентирах. Миналата година 2 пъти правих Irish Red Ale, което много ми допадна, та сега реших да попроменя рецептата и да направя Red IPA. В крайна сметка не знам кое от двете постигнах, с толкова хмел, по-скоро ще е нискоалкохолна IPA.

Начална плътност (OG): (°P): 12,2
Крайна плътност (FG): (°P): 2,4
Алкохол (ABV): 5,24 %
Цвят (SRM): 19
Горчивина (IBU): 56 (според калкулатора)

Малц:
9.2 kg - German - Pale Ale 76.7%
1.6 kg - German - CaraAroma 13.3%
1 kg - German - Carapils 8.3%
0.1 kg - German - CaraRed 0.8%
0.1 kg - Roasted Barley 0.8%

ОБЩО: 12кг малц

Хмел:
30 g - Summit@ 60 min
30 g - Mosaic@ 60 min
30 g - Amarillo@ 60 min,
50 g - Citra@ 20 min

Сухо охмеляване:
100 g - Citra@ 4 days

Еднотемпературно озахаряване на 65-66°C за 60мин
Покачване до 72C и йодна проба
Mash out - 78C
Варене - 75min
Количество във ферментатора: 60 л.

Дрожди:
US 05 - 22гр рехидратирани

Ферментация 20°C / 7-9 дни
Ефективност 2 76%

Промивах до 3Р, след това добавих още около 5-7 литра вода при варенето, за да сваля малко плътността. Според рецептата трябваше да получа около 14Р, но с по-дългото промиване и водата която добавих, стана 12Р.
За вгорчаване използвах замразен хмел от предишно сухо охмеляване. Хмела от предната варка беше около 150 грама, но сега го заложих около 120, тъй като има загуби. Влезе в употреба и новия голям казан, затова и си позволих да вдигна малко количеството за сметка на ABV. На HLT бях монтирал нагревател(4500W) и се оказа, че е прекалено мощен за окабеляването, което направих и сега следва подмяна. Но важното е, че не протече нито един съд и всичко мина доста гладко. Не съм правил стартер, рехидратирах 2 пакетчета дрожди и директно засях. Днес сутринта вече имаше пяна и по някое друго балонче.
За втори път използвам Hop spider-а и мога кажа, че това чудо много облекчава нещата. Първо с него слагам хмела по време на варенето. Крайния резултата е почти никакви мътилки във ферментатора. След това докато преливам във ферментатора го ползвам като филтър (вече не ползвам торбата). Накрая като дойде време за сухо, слагам хмела в него, след бутилиране, целия hop spider във фризера и мога да използвам хмела за следващата варка за вгорчаване.
Ето и едно клипче: https://photos.app.goo.gl/7YZXvCFUwdG8dnNu1

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2018, 11:21
от MadButcher
Като гледам клипа, основния ти проблем идва от музиката - бира се вари само на фона на корав/много корав МЕТЪЛ! :lol: Иначе майтапа настрана, но и аз от лакомия точно една червена IPA я направих на добре охмелен някакъв си червен ейл с начална плътност 12,5Р вместо по рецепта 15,6, а минимум за стила 14Р. Обаче стана жестока бира. 5л. отделих и в началото на ферментацията експерементално налях с 0,5л. компот от касис, за което децата ме гледаха тъжно, Резултат: след 1месец при тях се усещаше вишнево-черешов аромат, който страшно добре се вързваше с червения цвят. Естествено това количество го оставих и без сухо охмеляване. При тая рецепта постигнах и желания червен цвят със 3.5 kg - Pale Ale (77.8%) 0.2 kg- CaraAroma (4.4%) 0.8 kg - CaraRed (17.8%)
Red Eye IPA.jpg

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2018, 11:30
от ultrashock
Музиката беше друго по време на варенето, тази мелодия я добавих от един апп, че приятелката ми нещо бърбореше по време на клипа :)
Идеята е ми тук беше друга, но съм сигурен, че ще стане хубава биричка :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 08:49
от ultrashock
Вчера реших, че е ден за поредна варка и врътнах нещо, което напълно импровизирах според наличните съставки. Използвах каквото ми е останало като хмелове от предната PUNK IPA, като гледах да не отварям вакумирани пакети. Не знам как да категозоирам варката, дали е APA или American IPA, но това не е от значение. Изпозлвах две нови приспособления:
1. Тръба на вентури - наистина ме впечатли колко е ефективна. Сложих я накрая на маркуча, който ползвам за преливане от казана за варене към ферментатора. Толкова много въздух вкарва, че излизаше пяна от ферментатора. Няма нужда от енергично раздрусване на ферментатора. Силно препоръчвам тази малка джаджа, която е около 2-3$ от алито. Едно клипче в дейсвие: https://photos.app.goo.gl/gJ6okudEgM15sZkM6
2. Son of Fermentation Chamber - след охлаждане до под 20 градуса и засяване на дрождите, веднага сложих ферментатора в кутията. Заредих охладители и зададох темепература 17 градуса с 2 градуса хистерзис. На тези дрожди има дават идеална температура 15-22 градуса, реших да съм по средата. Меря температурата в кутията, а не във ферментатора. Днес сутринта подмених бутилката и охладителите и ще видим какво се случва довечера. Ако успявам с една смяна на 24 часа ще бъде перфектно, но все пак ферментацията вдига температурата и е възможно да не стигне. Досега съм тествал само с чиста вода, но не и с ферментираща бира.

Начална плътност (OG): (°P): 13,1
Крайна плътност (FG): (°P): 2,3
Алкохол (ABV): 5,75 %
Цвят (SRM): 7
Горчивина (IBU): 44 (според калкулатора)

Малц:
9.7 kg - German - Pale Ale 94%
0.6 kg - German - CaraAroma 6%

ОБЩО: 10.3 кг малц

Хмел:
27 g - Mosaic@ First Wort
27 g - Cascade@ 60 min
20 g - Ahtanum@ 20 min
20 g - Amarillo@ 20 min
52 g - Amarillo@ 5 min

Сухо охмеляване:
100 g - Cascade@ 4 days

Еднотемпературно озахаряване на 65-66°C за 60мин
Покачване до 72C и йодна проба
Mash out - 78C
Варене - 75min
Количество във ферментатора: 46 л. (42L+4L за отделена мъст за газировка)

Дрожди:
US 05 - 22гр рехидратирани за 1 час на бъркалката

Ферментация 17°C / 7-9 дни
Ефективност 73%

Ето линк към BF: https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... ybrew-v18-

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 10:34
от dr_slavov
Колко охладителя използваш? При тези околни Т и 45л ферментираща мъст, ако камерата успява да подържа зададената ще бъде супер.