Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2017, 12:10

Martin написа:Тази рецепта не е моя :)

Да извинявай, на колегата zion :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот peshcobg » 01 Ное 2017, 14:32

Последната ми готова бира е по тази рецепта и разултатът много ми харесва - една от най-хубавите ми бири до сега :)
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 44
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2017, 15:02

peshcobg написа:Последната ми готова бира е по тази рецепта и разултатът много ми харесва - една от най-хубавите ми бири до сега :)

Радвам се, че съм избрал тази рецепта, нека стане и ще докладвам.

Та след като поредната варка е направена, мисля вече за следващата: мисля да опитам Sierra Nevada Pale Ale Clone
Много хвалена рецепта по чуждите форуми. Някой опитвал ли я е?
Какво да използвам от наличните малцове в магазина като заместители:
American - Pale 2-Row
American - Caramel / Crystal
PERLE hops - няма такива в магазина, имам налични Mosaic и Amarillo (в повечко) и по малко от HALLERTAU, MANDARINA BAVARIA, CHINOOK.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот victoryvt » 01 Ное 2017, 15:10

Е как да няма - Перла :)
Бай Асен от Велинград произвежда 3 вида - каскейд , Нъгет и Перла.
Има и още как.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2064
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот peshcobg » 01 Ное 2017, 15:20

ultrashock написа:
Какво да използвам от наличните малцове в магазина като заместители:


За заместители на малцове аз ползвам тази табличка - https://www.brew.is/files/malt.html
За хмелове тези - http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php, https://www.brewps.com/hop-chart-hop-substitutes.html
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 44
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2017, 16:02

victoryvt написа:Е как да няма - Перла :)
Бай Асен от Велинград произвежда 3 вида - каскейд , Нъгет и Перла.
Има и още как.

Търсех го в магазина на английски и затова не го намирах, супер.

peshcobg написа:За заместители на малцове аз ползвам тази табличка - https://www.brew.is/files/malt.html
За хмелове тези - http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php, https://www.brewps.com/hop-chart-hop-substitutes.html

Първата я имам е екселски вариант, но тези за хмела не ги бях срещал, благодаря!
Т.е. American - Pale 2-Row реално отговаря на Pilsner(Weyerman) или Pilsner гръцки.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 01 Ное 2017, 16:09

ultrashock написа:Т.е. American - Pale 2-Row реално отговаря на Pilsner(Weyerman) или Pilsner гръцки.


Да. А Crystal 60 на CaraMunich III
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1042
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 13 Ное 2017, 10:27

Здравейте,

Реших да импровизирам, сглобих сам една рецепта (досега винаги ползвах готови, като само ги оразмерявах) и вчера варих. Идеята беше да стане някаква IPA, като използвам налични хмелове от миналата и началото на тази година, затова и са толкова разнообразни.

Начална плътност (OG): (°P): 15,4
Крайна плътност (FG): (°P): 2,6
Алкохол (ABV): 6,73 %
Цвят (SRM): 12
Горчивина (IBU): 53 (според калкулатора)

Малц:
11 kg - German - Pilsner (90.9%)
0.6 kg - German - CaraAroma (5%)
0.5 kg - Munich Malt Type 2 ГЪРЦИЯ (4.1%)

ОБЩО: 12.1кг малц

Хмел:
20 g - Magnum@ 60 min
25 g - Mandarina Bavaria@ 60 min
70 g - Hallertau@60 min,
20 g - Challenger@20 min
15 g - Amarillo@ 20 min
20 g - St Goldings@5 min
Сухо охмеляване:
100 g - Mosaic@4 days
100 g - Amarillo@4 days

Еднотемпературно озахаряване на 65-66°C за 60мин
Mash out - 78C
Варене: 75min
Количество във ферментатора: 45 л.

Дрожди:
US 05 - 22гр рехидратирани

Ферментация 20°C / 12 дни


За пръв път промиването с прорязаната тръба и хладилна чанта мина доста тегаво. Отне ми около 70-80 минути. Предполагам или малца е смлян по на ситно или е от самия малц. Отделих и замразих 5 литра, 4 за газиране и 1 за стартер за следваща варка. Ферментира на около 18-20 градуса. По идея на Влади, заложих доста хмел за сухо охмеляване - 200 грама. Като цяло доста добра ефективност ~73%.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 13 Ное 2017, 11:12

Ами то за мене там е интересното - да си сглобиш сам рецептата и сам си преценяваш доколко ще е по стила. Иначе нещо, кръстя ли го IPA под 70 IBU по калкулатор не залагам. Така я харесваме у дома :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 264
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 13 Ное 2017, 12:03

Интересна мешавица от хмелове. Малко Тюрлю гювеч
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1042
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта