Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 19 Юли 2017, 19:46

БРАВО няма нищо по-хубаво да получиш одобрение и похвали за положения труд.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Авг 2017, 09:29

Втората снимка ме хвърли в умиление: пепелникът абсолютно празен и чист, но фасовете грижливо са удавени в бутилката най-вдясно :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 03 Авг 2017, 09:55

Хаха не бях забелязал :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dave Lombardo » 03 Авг 2017, 11:15

ultrashock написа:Хаха не бях забелязал :)

The devil's in the details ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 02 Окт 2017, 09:24

Възобнових пивоварството след няколко месеца пауза. Вчера правих English IPA, с налични хмелове от преди няколко месеца, добре съхранени в хладилника. Прикачам рецептата като beerxml. Тествах новото оборудван и съм много приятно изненадан. Хладилната чанта с филтъра от PVC тръба се справи страхотно с промиването, през цялото време рециркулирах с помпата. За 70 мин озахаряване падна с 2 градуса. Предния ден монтирах кран и термометър на казана за варене. Преливането във ферментатора преди правех, като вдигах казана и от там засмуквах и към ферментатора. При 50 варка, това е невъзможно (крайно непрепоръчително, ако мислиш за кръста си), затова използвах помпата, като и намерих подходящ адаптер 12V 2А и се справи перфектно, което ме навява на мисълта, че ще се справи и с RIMS-а. Отделих около 1200мл за газиране. Днес сутринта, ферментацията беше започнала, при това много бурно. Понеже използвах най-големия наличен бидон и остана много малко свободно място, беше започнало да излиза през клапата. Няколко снимки и клип на бурната ферментация: https://photos.app.goo.gl/jhgRO7SMnvjZJ8Ah1
Ето и рецептата:
EnglishIPA.rar
(1.44 KiB) 736 пъти
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2017, 10:22

Събота варих American Pale Ale, по рецептата на zion:
Начална плътност (OG): (°P): 13
Крайна плътност (FG): (°P): 2.2
Алкохол (ABV): 5.7 %
Цвят (SRM): 6
Горчивина (IBU): 45

Малц:
9.2 kg - German - Pale Ale
0.7 kg - German - Wheat Malt
0.2 kg - German - CaraAmber
0.1 kg - German - CaraAroma
ОБЩО: 10.2кг малц

Хмел:
30 g Mosaic@60 min
30 g Mosaic@20 min
40 g Amarillо@5 min
10 g Citra@5 min
15-20g Irish Moss@5 min
1 портокал@5min

Еднотемпературно озахаряване на 65-66°C за 60мин
Mash out - 78C
Варене: 75min
Количество във ферментатора: 44 л.

Дрожди:
US 05 - 22гр

Ферментация 20°C / 8 дни

Направих две неща, които до момента не съм правил: не съм мерил количеството вода за промиване, както обикновенно по схемата 1(3)(4) за светъл ейл, ами мерих на често плътността на рефрактометъра и промивах до около 3P, като си позволих да долея още около 5 литра вида директно в казана за варене, с цел около 5% АБВ. Другото - измих хубаво 1 портокал, дезинфекцирах го, нарязах до на 4, изтиках колкото можах и другото с все кората го метнах в казана за варене, всичко това за последните 5 минути.
Заложих ги в два ферментатора горе долу пълни на половина, тъй като предния път беше в един и доста пяна излезе навън през клапана. Варих в неделя, засях към 17:00, вчера беше паднало на 10Р, но интересното е, че няма бълбукане през водния клапан дори днес сутринта. Ферментирам ги на около 18-20 градуса, вече меря вътре във ферментатора. Съмнява ме да не изпуска от някъде и на двата ферментатора, но четох че US-05 са по-мързеливи и може да тръгнат чак на третия ден.
Последна промяна ultrashock на 01 Ное 2017, 12:10, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот victoryvt » 01 Ное 2017, 10:38

Дано не си уцелил портокал с обработена с парафин кора.
Защото после пяната в чашата пада за секунди и остава бирата като кока-кола - газирана, но без никаква пяна.
Аз вече го ядох ... тоя портокал.
Само че в моя случай бяха доста на брой.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 01 Ное 2017, 11:27

ultrashock написа:Хмел:
40 g Amarillо@5 min
10 g Citra@5 min
15-20g Irish Moss@5 min
1 портокал@5min


Тоя Citra според мене е много малко спрямо Amarillо и като цяло. На Мартин в рецептата хмеловете за аромат са в равни съотношения. Пробвай другия път ако искаш без карамелени малцове, аз правих една такава с по 12% Виена и Даркмюних, стана много добре, защото имах скоро варен Amber с достатъчно карамелени вкусове. Надрусах я мощно и само Колумбус и мисля стана много добре, пък дали е точно APA, поне по калкулатор да :lol:
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2017, 11:33

Citrа-та е малко, защото толкова имах налична. За малцовете твърдо се придържах към рецептата на zion. Ще драсна 2 реда след като я тествам.
Последна промяна ultrashock на 01 Ное 2017, 12:10, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 01 Ное 2017, 12:04

Тази рецепта не е моя :)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron