Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 25 Юни 2018, 11:43

Днес сутринта заредих 1 бутилка дълбоко замразена 2Л бутилка от Ариана и 2 охладителя за хладилна чанта, просто нямах повече. Околната температура е между 22-24 градуса в помещението. Задал съм 16 градуса, т.е. ще варира в диапазона 17-19, докато му свършат силите.
Както казах досега не съм го тествал с ферментираща бира, предполагам няма да е толкова ефективно, както с чиста вода, но нека да видим какво ще стане. Като направя пълен тест ще го опиша в темата за SON.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 467
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот gorang » 25 Юни 2018, 12:42

4 литра за газиране не е ли твърде много - да не стане бомба
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 64
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 25 Юни 2018, 13:05

gorang написа:4 литра за газиране не е ли твърде много - да не стане бомба

Толкова показва калулатора. Те са 2 бутилки по 2л, но не пълни догоре:
222.jpg


Аз друго се чудех, понеже мястото ми в камерата е ограничено, ще е проблем ли ако 1 седмица, до деня за бутилиране, ги държа в просто в хладилника?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 467
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 25 Юни 2018, 13:23

Много ми се струва и на мене. 3.8л мъст на 13плато, това си е половин килограм захар (494гр). Дава ми крайно 11г/л захар при пълно изяждане. Ако сметнем 80% атенюация да кажем пак идва към 9г/л захар.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 941
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 25 Юни 2018, 14:39

В калкулатора има една опция - Limt Gyle on hand, ако й се зададе 0, смята колко захар трябва да се сложи и дава 292.1 g кристална захар, което е почти 7 грама на литър, което е нормално.
От както газирам с мъст работя с този калкулатор и досега не ми се случвало да пия прегазирана бира. Явсно захарта в мъстта се различава от кристалната захар.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 467
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 19 Юли 2018, 08:40

Предстоят ми две поредни варки в неделя за сватба на приятел. Според налични материали и дрождите, с които Влади ме снабди и с негова помощ сглобихме две рецепти - Belgian Witbier и APA. Младоженеца не е фен на бири в тъмния нюанс и затова пропуснах stout и porter, а исках да са две различни бири и се ориентирахме към пшеничено и pale ale. За APA-та хмеловете може малко да се различават, според наличните, но ще гоня около 40IBU

Title: Wedding Belgian Witbier (RifayBrew)
Author: RifayBrew

Brew Method: All Grain
Style Name: Witbier
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 52 liters
Boil Gravity: 10.5 °P
Efficiency: 70% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 11.6 °P
Final Gravity: 3.0 °P
ABV (standard): 4.55%
IBU (tinseth): 19.29
SRM (morey): 3.31

FERMENTABLES:
5 kg - German - Pilsner (50%)
5 kg - German - Wheat Malt (50%)

HOPS:
25 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14, Use: Boil for 50 min, IBU: 19.29

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 66 C, Time: 45 min, Amount: 0 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 15 min, Amount: 0 L, Temp rest
3) Fly Sparge, Temp: 76 C, Time: 10 min, Amount: 0 L, Mashout
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

OTHER INGREDIENTS:
25 g - Coriander, Time: 10 min, Type: Spice, Use: Boil
20 g - Orange peels, Time: 10 min, Type: Spice, Use: Boil
10 g - Irish Moss, Time: 10 min, Type: Fining, Use: Boil
80 g - Orange peels, Time: 5760 min, Type: Spice, Use: Secondary

YEAST:
Mangrove Jack - Belgian Wit M21
Optimum Temp: 17.78 - 25 C
Fermentation Temp: 22 C

Линк:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... ybrew-v19-

-----------------------------------------------------------------------------
Title: Wedding APA (RifayBrew)
Author: RifayBrew

Brew Method: All Grain
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 75 min
Batch Size: 47 liters (fermentor volume)
Boil Size: 50 liters
Boil Gravity: 12.3 °P
Efficiency: 70% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 13.1 °P
Final Gravity: 2.4 °P
ABV (standard): 5.73%
IBU (tinseth): 42.95
SRM (morey): 6.81

FERMENTABLES:
10.4 kg - German - Pale Ale (94.5%)
0.6 kg - German - CaraMunich II (5.5%)

HOPS:
27 g - Mosaic, Type: Pellet, AA: 12.5, Use: First Wort, IBU: 20.99
27 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 9.49
20 g - Ahtanum, Type: Pellet, AA: 3.8, Use: Boil for 20 min, IBU: 2.49
20 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.2, Use: Boil for 20 min, IBU: 5.37
52 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.2, Use: Boil for 5 min, IBU: 4.6

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 66 C, Time: 75 min, Amount: 0 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 20 min, Amount: 0 L
3) Fly Sparge, Temp: 10 C, Time: 78 min, Amount: 0 L
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

OTHER INGREDIENTS:
10 g - Irish Moss, Time: 10 min, Type: Fining, Use: Boil

YEAST:
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik
Optimum Temp: 21.11 - 37.78 C
Fermentation Temp: 25 C

Линк:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... ybrew-v20-

WIT-а ще го ферментирам в Son of Fermentation Chamber на около 20-22 градуса, а APA-та на стайна температура - 24-25 градуса. Няма да правя сухо, преценихме че няма смисъл за хора, които така и така никога не са опитвали домашна бира.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 467
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 20 Юли 2018, 12:17

Sigmund's Voss Kveik - защо тия дрожди за АРА
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 157
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 20 Юли 2018, 13:12

MadButcher написа:Sigmund's Voss Kveik - защо тия дрожди за АРА


Защото добре се връзват с американските хмелове! При високи температури продуцират портокал и други цитрусови нюанси, а при температури под 30 гр. са неутрални. Общо взето перфектните летни дрожди, подходящи за почти всичко :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 497
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 20 Юли 2018, 14:00

Моят скромен опит от две враки, е че направо доминитрат тия дрожди над хмеловете и на температури доста под 30. Като цяло не останах очарован от тях. По-добре се съчетаха с една полупшенична без ароматен хмел, в която накиснах вишни и стана много добре. Та все пак говорим за АРА "Caramel flavors are often absent or fairly restrained (but are acceptable as long as they don’t clash with the hops). Fruity yeast esters can be moderate to none, although many hop varieties are quite fruity.Moderate to high hop bitterness with a medium to dry finish"
****
Characteristic Ingredients: Pale ale malt, typically North American two-row. American or New World hops, with a wide range of allowable characteristics. American or English ale
yeast (neutral to lightly fruity).

Иначе малцовете му са подбрани перфектно, без излишни карамелени вкусове, класиката на тоя стил. Моят съвет е АРА да заквасиш с по-неутрални дрожди, за да ти изпъкнат хмеловете и ги сложи в чембъра, а с дрождите за Вит спокойно съм ферментирал на 25-26 градуса и дават отличен резултат
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 157
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 20 Юли 2018, 16:17

Имам само една варка с тях на 27 градуса. Никакви аромати. Изферментираха до Р2,7 + липсата на каквито и да е вкусове и миризми от маята даде възможност на хмеловете да изпъкнат (без сухо). Бях замислил една ежедневна лятна бира пък тя иска да става конкурсна. :D Това е летния Нотингам за мен.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 411
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron