Страница 8 от 9

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2016, 15:06
от winky
Е 5литра ми е капацитета :D. Плана е да направя няколко такива кратки варки и после по-голяма. Като тук идва следния въпрос. Предишната варка я оставих в хладилника, вече 2+ седмици и като че ли е по-различна на вкус. Някак си е по тежка и натрапчива. Не е много пивка. Ако трябва да съм честен, мога да изпия 1 само.
Съвети за по "пивки" бири ?

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2016, 10:33
от victoryvt
Ми с по-мека вода (купуваш си една туба от 10л. за 4лв. от магазина - с розова капачка са за бебета).
С по-малко горчив хмел, за сметка на ароматичния.
Озахаряване на по-ниска темп. и от там по-малко тяло на бирата.
И накрая стигаш до стила Пилзенски лагер ...

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2016, 15:00
от winky
Добре, току що бутилирах. Стандартните проблеми тип "ръцете ми пречат" "какво по дяволите е това" и "това знам че се ползваше за нещо ама не помня какво".
Няколко молитви да не съм насрал нещо и въпрос. Както и на предшината варка, така и на тази, но ЗАХАРОМЕРА ми потъна. Не на дъното де, но толкова потъна че едвам се показваше крайчето на хартийката отгоре. Става дума за БГ захаромер. Реално нивото е някъде над надписа 20C (което е за температурна референция мисля).

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2016, 16:08
от asenr
Дай една снимка на захаромера, да видим за какво става въпрос. Не всички имаме БГ захаромер и знаем къде е надписа 20С. Да не е спукан?

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2016, 17:41
от winky
след дискусия с ALL_ON май проблема е в това че съм мерил в НЕ цилиндричен съд.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2016, 18:29
от pepes75
Според мен всичко си е наред. На тези захаромери точно на края на хартийката( там,където ти показва 20грЦ ) е 5,така че като ти се показва съвсем малко значи е някъде около 3-4,което е нормално за приключила ферментация

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2016, 22:46
от winky
15058009_10154554218686397_898705065_n.jpg

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2016, 23:14
от asenr
Не се вижда скалата. Ако не можеш да го снимаш от близо, дай някоя снимка от нета. На мен ми трябва да видя само как изглежда и къде е въпросния надпис. Формата на съда няма значение. Важно е да не опира в дъното или стените.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 12:11
от winky
Не намирам адекватна снимка онлайн. После ще снимам моя и ще ти покажа:)
Аз имам друга питанка. Четох книжката, но все пак. Ако бурната ферментация става за първите 1-2 дни. Какво ще стане ако 3дни ферментира, 3 дни доферментира, и 1-2 дни в хладилника. Единствено, че има шанс да не е доферментирала бирата. Ама така като гледам нагледно, ми се струва че след 2рия ден нищо не се случва във ферментатора.
Някой конкретен опит практичен да сподели?

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 12:55
от darilinko
Не на празно съществуват термините "бурна" и "тиха" ферментация и едва ли с невъоръжено око може да се прецени дали е приключела ферментацията. Лично на мен в началото ми беше доста интересно какво се случва вътре и наблюдавах като осветявах със силна светлина и се забелязваха размествания и движения дори след 6-7 дни, което предполагам е признак на ферментация.