Поредния първи опит с въпроси

Модератор: Martin

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 29 Окт 2016, 23:45

Имам няколко въпроса постфактум.

1. Бирата я оставих да ферментира 1 седмица, видимите признаци приключиха още след 2рия ден. Ако правилно съм разбрал, дрождите умират изключително бързо, особенно без храна ( захар). Какво ще се промени в крайния резултат ако бутилирам бирата примерно на 3-4ти ден.

2. Алкохолността. Как точно се изчислява тя? Мерим захарността на бирената мъст преди ферментация и преди бутилиране. Двете стойности би трябвало след някакво изчисления да дадат относителния % алкохол? да? От там идва въпроса защо при мен преди бутилиране захарност нямаше (можеби моята любима теория за лакомите дрожди? )

3.Без да подценявам нуждата от дезинфекциране на всичко което иам достъп до бирената мъст, но все пак, лесно ли се заразява бирата ? Или просто си връзваме гащите за всеки случай.

4.Четох различни рецепти, различни комбинации от малцове, хмелове, дрожди. Ясно ми е че най-добрия вариант е пробата. Но все пак, ще има ли голяма разлика ако взема една рецепта (примерно сегашната) и сменя само един компонент? Например сега имам останали суровини, които са малко за цяла варка. Дали мога да си направя експеримент - да добавя малко друг малц в комбинация със стария, подобно за хмела? Дрождите подозирам че не трябва да се мешат(нали имаше нещо че се избиват едни други)

5. Имам един познат който твърди че чака бирата 2-3 дена да ферментира и после директно я пие ? Реално така се лишаваме от газировката? Мен ми звучи като мързелив и бърз начин да пиеш домашна бира :)
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот victoryvt » 30 Окт 2016, 17:38

Май имаш нужда да прочетеш книжката, която издадохме преди месец - има я в магазина.
Количеството дрожди при заквасването твърде слабо влияе на крайния екстракт (потъването на захаромера).
Да, влияе , но не можеш да ги накараш да "изядат всичките захари" - тъй като те изяждат само ферментируемите.
За разлика от една винена ферментация, в която захарите са предимно плодова захар - фруктоза, която е 100% усвоима от винените дрожди, то при бирената имаме предимно малтоза,глюкоза, малтотриоза и декстрини.
Първите две за 100% усвоими, третия вид - донякъде и зависи от щама дрожди, а декстрините не могат да се усвояват - те дават тяло и "повдигат" захаромера.
Затова и е нормално една бирена ферментация да започне от 12% и да спре на 3% , но не и на нула или под нулата както е при виното (24% начална, -2% крайна)
S-33 са си доста мътни дрожди и избистряне може да се очаква от тях след доста отлежаване на студено.
S-04 са много по-бистри - затова е по-добре начинаещите да се пробват на тях или на Нотингам, които също избистрят, но не чак като S-04. Обаче пък имат добра поносимост към по-ниски температури, за разлика от S-04.
И пак за заквасването - предозирането с дрожди може да доведе до мирис на мая, особено при по-топло време, но не може да развали бирата. Обратно, недозасяването - води до недовършване при по-хладно време на ферментацията и до опасност от развитие на бактерии и вкисване.
Но да се мери с везна под 1 грам не е нужно. :)
за 10 литра - 5-6 гр. ,за 20-30л - 11гр. за 100л. и 33 и 44 стигат, стига да са в министартер поне.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2046
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 31 Окт 2016, 00:26

мда, книжката ще дойде със следващата поръчка:) Междувременно мога ли да си поръчам някакъв различен малц който да смеся със стария (Вейерман) и заедно с халертау и S-33. Пак ще правя малка варка, понеже още не съм си доорганизирал по-голям казан, но искам да не изхвърлям останалите малц/дрожди и хмел. Мога ли свободно да експериментирам? Примерно да смеся Вейермана с карамелен малц

ПП. Обещавам след като дойде книжката да намаля простите въпроси :)
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот victoryvt » 31 Окт 2016, 10:03

Е защо да не може ?
Вайерман е фирмата производител, а всъщност е важен типът малц - примерно пейл , пилс, мюнхенски и т.н.
Предполага се че имаш пейл или пилс - светли малцове.
С малко карамелен (караамбър или карамюних ) ще стане амбър ейл, дрождите С-33 са подходящи за белгийски бири , тъй че спокойно можеш да добавиш в края на варката малко настъргани портокалови кори и/или лимонени.
Халертау няма да попречи, даже ще помогне.
За да имаш по-бистра бира - изнеси си ферментатора на студено след като приключи ферментацията (примерно на 5-тия ден) и като направи още 2-3 дни на студено тогава бутилирай.
Източи бистрото над утайката в друга кофа и там добави захарта за газировка.
След като мине газировката на стайна темп. - премести бутилките на студено и изчакай да се избистрят.
Но с тези дрожди ще си мътнее бирата ...
По-добре S-04
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2046
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 31 Окт 2016, 11:39

А, мене ама грам не ме притеснява, че е мътна. Само го констатирах като наблюдение. По ме тревожеше, че не е много газирана. Но аз нарочно сложих захар в долната граница. Ясна е работата за новата рецепта :)
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2016, 11:49

winky написа:А, мене ама грам не ме притеснява, че е мътна. Само го констатирах като наблюдение. По ме тревожеше, че не е много газирана. Но аз нарочно сложих захар в долната граница. Ясна е работата за новата рецепта :)

Казваш в долната граница - колко точно захар сложи и по кой метод? Иска ми се моята да се приятно газирана, а не леко, затова искам насока. Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 590
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 31 Окт 2016, 12:09

Правиш си разтвор от около 40-45гр захар и 100мл вода в джезве на котлона. Оставяш го да ври няколко минути за да се дезинфекцира и го слагаш в тенджера както си е горещ. С дезинфекциран маркуч преливаш бирата в тенджерата, като внимаваш да не засмучеш утайките. С преливането ще се разбърка равномерно захарният сироп с бирата и няма да имаш разлики в газировката. При теб ще се наложи да смукнеш от маркуча за да тръгне бирата да се прилива по метода на скачените съдове. Добре е да се изджабуркаш с малко водка или ракия преди това :). След това слагаш тенджерата на високо а бутилките на пода и с маркучето започваш да наливаш в бутиликите. Наливаш колкото има в една купешка бира и затваряш с капачка. Оставяш бирата в гардероба за 1 седмица и после в хладилника. Можеш да я пиеш след като се охлади, но хмела ще е много натрапчив. Ако изчакаш 2-3 седмици в хладлника, ще пиеш идеална бира, ама надали ще имаш нерви да чакаш


това е по съвет на martinmgm . сложих 40 грама, при мъст 5.5 литра. Т.е. около 7грама на литър.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2016, 12:16

Т.е. да разбирам ли, че за за 1 литър по рецепта дават 10 грама захар (1%), а ти слагаш 7 грама? Реално моята бира 15 литра, т.е. трябва да сложа 150 грама захар в 150 мл вода и правя захарния сироп?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 590
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 31 Окт 2016, 12:46

viewtopic.php?f=2&t=2765

тук пише 5грама на литър. Предполагам зависи от рецептата която спазваш. Ако в твоята пише 10грама, значи да. 150грама захар със 150мл вода за 15литра. Ама задължително си сложи една ПВЦ бутилка. Аз не сложиш и на всеки по силен шум ходех да видя да не съм застрелял кучето с някоя гръмнала бутилка :lol:
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2016, 12:56

Понеже се придържах към рецептата на Виктор:
victoryvt написа:13. Главна ферментация - след 8-12 часа започва да бълбука водния клапан, на 24-тия час вече ферментацията е в силата си, а на 48-я час започва да затихва, на 72-ия едвам се забелязва нещо. Изчакваме да мине седмица от заквасването и разливаме в бутилки. Добавяме 1% захар (на 25л. бира - 250гр.захар или на 500мл. бутилка - една чаена лъж. а на 2л. ПЕТ бутилка една супена с връх)

Тук пише 250/50 (25 литра са 50 бири по 0.5) = 5 грама на 0.5 литра или 10 грама на 1 литър.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 590
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта