Страница 5 от 9

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 09:22
от Martin
Dejmos написа:Ихааа. Гръмнали суинг-топ?!
Очакваше се да изпускат излишното налягане.


Да не говорим че са по принцип по дебели от нормални бутилки.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 15:20
от winky
хм, и аз съм със суинг-топ бутилки. Силно се надявам да не гръмнат:)

Има ли някакви признаци по които да позная че тече Доферментацията? Понеже като гледам бутилките на светлина и не се вижда нищо.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 01:58
от asenr
Може да се ориентираш само по пластмасовото шише, ако си напълнил такова, или да отваряш през ден-два по бира и да опитваш :)

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2016, 00:01
от winky
Update:

мина една седмица и половината бира я прибрах в хладилника (4градуса) другата половина изкарах на балкона (около 4-5 нощем до към 11-12 денем). Като я гледам балончета не виждам. Пък и вече 3дни стои в хладилника, не е станала по бистра ;/ ще и дам и на студено една седмица и отварям :pray: :pray: :pray:

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 21:54
от winky
FINAL UPDATE:

Най-после дойде деня Х. Отворихме една бира. Ето и впечатленията
Каза съвсем леко ПУК. При наливането прави лека пяна и почти не се виждат балончета от газировка. Според мен една идея повече щеше да е по-добре.
На вкус няма особенно разлика спрямо мъста. Леко горчивина се усеща и определно мисля че е висок градус аколхола. Останалите 300 характеристики вкусови дори няма да правя опити. Доста е мътна както се вижда на снимката. На дъното на шишето имаше малко утайка.
Честно казано незнам точно кое бих анализирал и интерпретирал. През цялото време мислех че съм уморил дрождите и съм ги оставил да умрат, и съответно няма да има газировка. Но наличието на утайка май говори, че дрожди е имало. За избистряне и дума не става. Цяла седмица в хладилника не е мръднала изобщо бирата. Приятелката ми мисли, че е сладка :?: Аз усещам леко натрапчива горчивина.

Абе важното е, че станаха нещата. Ако имате някакви идеи кое как и защо се е получило би било хубаво за следващия опит. А такъв ще има :)

14872485_10154511939461397_2090139430_n.jpg

Естествено, на заден фон се вижда как пазителя на кухнята, незабелязано е влезнал отново в кадър :)

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 08:18
от ultrashock
Браво колега и аз с нетърпение чакам този момент. Мисля, че добре се е получило, а най важното е на теб и хората около теб да се хареса.

Какво беше количеството на варката и следователно на крайния продукт?

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 11:26
от winky
Някъде в началото на темата съм писал точните литри. Накрая излезнаха точно 5.5литра бира.
Харесва ни, но сега идва момента да почнем да си напасваме рецептата докато стане бирата тамън по вкуса :)

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 18:46
от asenr
Честита ти първа бира и успешни варки занапред! Изобщо да не те притеснява, че е мътна. След няколко варки няма да усетиш, как всички бири ще започнат да ти стават бистри. Успех!

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2016, 11:07
от victoryvt
С какви дрожди е тая бира ?
Чак пък да не може за толкова време да се избистри в хладилника ?
Пробвай следващия път с S-04, US-05 да видиш разликата.
Ето ти рецепта за US-05 :

1kg. Pale malt (гръцки примерно)
0.5 кг. караамбър
0.3 кг. карапилс
---------------------
1.8 кг. общо (нарочно малко повече, че да има и повече бира)

вода за майша 5.5л.
вода за промиването 7.5л.
-------------
общо 13л.

Трябва да добиеш малко под 10л. пивна мъст за ферментацията - обаче намери бутилка от мин. вода от 11л. поне, щото в 10 ще е малко.

Хмел - Нъгет за вгорчаване (че е по-евтин) примерно 15-16гр. (от мин.поръчка за 50гр.)
Цитра за аромат - 10гр. за 5мин. и 10 гр. за 0мин. (след като спреш варката)
Цитра за сухо охмеляване - 30гр. сложени в чорапче от тензух или друга материя на 4-тия ден от ферментацията когато дрождите вече са поприключили. Вътре в него сложи нещо тежко и неръждаемо (вилица, лъжица, нож :) ) и го вържи с конец здраво. От време на време го размърдвай нагоре-надолу да "пуска".
Забави бутилирането с два дена да може сухото охмеляване да даде аромат - да речем бутилирай на ден 10-ти от заквасването.

Заради сухото охмеляване бирата пак ще мътнее, но ... ще впечатлиш комшулука :)
(След бутилирането - хмела от сухото не се хвърля а се замразява, ползваш си го за горчив другата варка, нищо че е бил 30гр. - можеш да го разделиш на две за две варки.)

За дрожди S-04 - вместо нъгет - чалънджър, но 20гр. , вместо цитра - аурора, щир.голдинг или каквото решиш английско/словенско и без сухо, защото те не стават за сухо.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2016, 23:22
от winky
Лелел, тва изглежда бая по сложно като рецепта. Иначе дрождите са S-33
Продължава да ми се върти теорията, дали е възможно да съм сложил повечко дрожди в мъста, и те да са изяли всичката захар за една седмица (обяснява потъването на захаромера и субективното ми усещане за повече алкохолност). Ако са били повече дрождите, са изяли захарта по-бързо и за една седмица може да са по измряли което пък би обяснило слабата газировка после. Или тва пивоварстовто не е като математиката :D