Страница 3 от 9

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 00:20
от martinmgm
Недей да мериш всеки ден. Има голяма вероятност да внесеш зараза. Изчакай си спокойно 1 седмица и бутилирай.Примери захарността преди да сипеш захар за газировка. Каквото такова, не се притеснявай. Досега си перфектен!
Малко подробности за бутилирането:
Правиш си 2л разтвор за дезинфекция и го слагаш в тенджерата като я рздрусваш да се намокри всичко отвътре.След като постои с разтвора около 5 мин, преливаш в друг съд и оставяш тенджерата да се изцеди от самосебеси настрана (НЕ БЪРШЕШ С НИЩО ВЪТРЕ В ТЕНДЖЕРАТА).
Дезинфекцираш си и бутилките с разтвора от тенджерата,като наливаш във всяка бутилка по около 100-200мл, след което силно раздрусваш и оставяш така около 3-5 мин. Преливаш разтвора от бутилката в друга а първата оставяш да се поизцеди на сушилник. Например слагаш в 5 бутилки разтвор, друсаш, чакаш и после преливаш в други 5.
Правиш си разтвор от около 40-45гр захар и 100мл вода в джезве на котлона. Оставяш го да ври няколко минути за да се дезинфекцира и го слагаш в тенджера както си е горещ. С дезинфекциран маркуч преливаш бирата в тенджерата, като внимаваш да не засмучеш утайките. С преливането ще се разбърка равномерно захарният сироп с бирата и няма да имаш разлики в газировката. При теб ще се наложи да смукнеш от маркуча за да тръгне бирата да се прилива по метода на скачените съдове. Добре е да се изджабуркаш с малко водка или ракия преди това :). След това слагаш тенджерата на високо а бутилките на пода и с маркучето започваш да наливаш в бутиликите. Наливаш колкото има в една купешка бира и затваряш с капачка. Оставяш бирата в гардероба за 1 седмица и после в хладилника. Можеш да я пиеш след като се охлади, но хмела ще е много натрапчив. Ако изчакаш 2-3 седмици в хладлника, ще пиеш идеална бира, ама надали ще имаш нерви да чакаш :).

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 08:39
от Dejmos
Купи си една 0,5л бутилка газирана вода Кинли или някоя друга в пластмасова цветна бутилка, или бира в пластмасова половинка. Измиваш бутилката, дезинфекцираш я и бутилираш в нея, заедно със стъклените.
Така по втвърдяването й ще знаеш как върви газирането/доферментирането.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 11:16
от winky
Еми значи ще се наложи да почакам тогава :) Ще гледам да спазя всички съвети по бутилирането.

Ето и снимка от днес. Клапана вчера беше под нялагяне, днес се е балансирал. Има и следи от пяна, която явно се е спихнала.

14593237_10154449571716397_944922231_n.jpg

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 17:42
от mxkolev
ХА и моята такава беше, но се избистри. Днес газирам, но мисля да напълня всичко в пвц бутилки....

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 21:26
от winky
Незнам, предполагам е нормално докато се множат дрождите да е такава мътилка + факта че 4-5 грама са мисля доста за 5-6 литра....ама за момента мяза повече на БОЗА :D което не е фатално. Аз и боза обичам

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 13:13
от winky
Здравейте,

вече 4ти ден, като още след 2рия пяната изчезна, постепенно се избистря течността но доооста бавно. На дъното има сигурно един палец утайка. Мисля, да изчакам до 6дена във ферментатора и да бутилирам (просто трябва да пътувам и няма да мога точно на 7мия ден). Мътна не мътна май нямам много избор. Като бутилирам ще пиша пак, пък после ще анализираме проблемите :)

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 14:49
от nikolay.illov
Не е нужно точно на седмия ден да бутилираш. Може да изчакаш и 10-14 дни. Даже по-добре.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 16:38
от winky
хм, някъде из форума четох че не е хубаво да престоява в ферментатора

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 17:10
от nikolay.illov
Под престояване разбирай над 3 седмици.

Re: Поредния първи опит с въпроси

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 09:12
от ultrashock
Ще пусна моя тема скоро, след като подготвя всичко, но засега искам да опитам следното:
1. Имам газов котлон от тези портативните и печка с керамичен плот. Кое е по добре да използвам и за озахаряването и за варенето? С кое от дете ще ми е по лесно да поддържам температурата?
2. Взел съм един нов бидон (от тези за кисело зеле) 30 литра с голям отвор на него и на него монтирах въздишания клапан. Ще го дезинфекцирам с ФИНК ОКОРОН 12, дали е подходящ за ферментатор и необходимо ли е да дезинфекцирам и лаутертюна и казана с ФИНК ОКОРОН 12?
3. Освен основния казан в който ще озахарявам и варя, лаутертюна и фермантрора, ще ми е необходим ли и друг казан (тенджера) в която да приготвя водата за промиване?
4. Имам много голям леген, в който мисля да направя първото охлаждане, като в него ще тече студена вода, лед и ледарки за хладилна чанта. Това ще се случи в банята. Дали е подходящ вариант?

Опитвам се да си избистря нещата преди да пусна подробна тема с целия процес, който съм замислил + снимки на оборудването, за да дадете своите коментари и препоръки? Направо нямам търпение за това, но искам опита да е що годе успешен, за да се мотивирам за следващия :)

Благодаря!