Стаут

Модератор: Martin

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 13 Мар 2016, 23:42

Дрождите са S-33, а от към хигиена станах маниакален на тази тема. Проблема в случая е друг. Тази варка стана с много по-висок екстракт от този, който очаквах, а спазих всичко как си е. Искам да си намеря грешката си за да мога да предвиждам кое, как става.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот bojo » 14 Мар 2016, 09:23

Най-вероятно има грешка при измерването. Няма как да се получи 1,5кг захар (9л с 17Р) от около 1,8кг малц. Реално от карафата захар май няма, което е още по-утежняващо условие.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 14 Мар 2016, 12:33

В измерването на кое? Изтеглих колко малц ми е останал от поръчката и се вижда, че съм ползвал 1.5кг за озахаряването. Водата няма как да съм я объркал (озахаряването го направих с 6л, а не с 5.5л както съм писал в първия пост) тъй като нямаше да имам 9л във ферментатора. Захаромера го сложих във ферментатора след здраво раздрусване и си показваше 17. Днес 32 часа след посяване на дрождите е около 10.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот st_jivko » 14 Мар 2016, 12:51

Karakondjul,според това,което си дал като данни
излиза,че вместо малц си слагал захар,както bojo
e писал.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Стаут

Мнениеот Martin » 14 Мар 2016, 12:55

След това яко раздрусване най вероятно е имало мехурчета по захаромера и той е стърчал нагоре. Измервай в чаша или цилиндър, завърташ 2-3 пъти захаромера да се махнат всички мехурчета и тогава замерваш. Няма как да е 17.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 14 Мар 2016, 13:00

Всъщност преди да я измеря във ферментатора я измерих в тенджерата където варих. Там нямаше мехурчета и т.н, а беше "починала" мъстта. И след като видях тази стойност реших да я измеря и във ферментатора след раздрусване.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот dandilov » 14 Мар 2016, 13:04

"Захаромера го сложих във ферментатора след здраво раздрусване"

Според мен:
След здравото раздрусване, течността се е аерирала и наличието на мехурчета в нея повдига захаромера нагоре! Тоест, захаромерът показва повече захарност от реалното.
Аз бих заложил на реални макс. 12 Р.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Стаут

Мнениеот dandilov » 14 Мар 2016, 13:09

Този захаромер показва вярно при температура на мъстта 20 градуса.
Можеш да го провериш дали е верен по следния начин:
Разтваряш точно 100 гр. захар в точно 900 милилитра вода с температура 20 градуса до пълното разтваряне на захарта.
Захаромерът трябва да покаже 10 захарни градуса.
Ако показва друго, значи не мери вярно.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 14 Мар 2016, 13:15

dandilov написа:
"Захаромера го сложих във ферментатора след здраво раздрусване"

Според мен:
След здравото раздрусване, течността се е аерирала и наличието на мехурчета в нея повдига захаромера нагоре! Тоест, захаромерът показва повече захарност от реалното.
Аз бих заложил на реални макс. 12 Р.


Да, за това писах по-горе, че преди това измерих в тенджерата, но пък си мисля дали там захаромера не е ударил дъното й и това да е причина за високата стойност.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 14 Мар 2016, 22:34

Ферментацията е вече на > 48 часа. Повърхността е гладка, без пяна, мехури и т.н и захаромера показва 10, но водния клапан бълбука от време на време. Обаче се оказа, че нямам 9, а 7 литра, че и малко надолу. Вчера като мерих колко литра е мъстта във ферментатора ползвах сходна бутилка, но явно пяната ме е заблудила за количеството вътре.
Може би от това, че са се изпарили 2л от очакваното количество е резултата за високата захарност?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта