Американски амбър ейл

Модератор: Martin

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 24 Яну 2016, 11:48

Ферментацията протече доста бързо и за моя изненада днес(4 дни след засяването) плътността е паднала до около 2.5*П. Довечера ще мия ферментаторите и ще върна пивото заедно с 25 грама хмел Цитра, което означава по 1гр/литър.
Поздрави
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 26 Яну 2016, 11:21

Здравейте,
Има малка промяна в плана спрямо последният ми пост. Оставих пивото да ферментира още известно време, но днес започнах да се притеснявам, защото на повърхността все още има слой пяна, все едно току що е започнала да ферментира, а нито клапаните бълбукат, нито плътността пада. Попринцип на варките до момента не ми се е случвало подобно нещо след 6-7 дни ферментация. Това нормално ли е? Ето и снимка за да видите за какво става въпрос. Това е по-малкият ферментатор, докато в по-големият пяната е значително по-малко. Възможно ли е да им е прекалено топло на гадинките и да не искат да ходят да спят?

12647262_948111638559255_7178119458497093386_n.jpg
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот victoryvt » 27 Яну 2016, 10:44

Преценявай по плътността дали има ферментация и ако няма и са минали поне 7 дена от началото - мести ги на студено, така бирата ще се избистри по-бързо.
Независимо дали има хмел за сухо или няма - на студено да се бистри.
Ако дрождите са Нотингам - искат време и студ за да се избистрят.
Същото е и за УС-05.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 27 Яну 2016, 11:06

Благодаря за съвета, дрождите са US-05, сухо охмеляване реших, че няма да прилагам. А въпросът е на колко студено трябва да я сложа и за колко време. Единият вариянт е на около 12-13 градуса, другият е на 4-5(зависи колко се стопли днес) и няма ли възможност по този начин дрождите след това да не искат да работят при бутилковата доферментация?
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот dandilov » 26 Апр 2016, 20:13

Какво стана с този американски ейл? Получи ли се?
Дай малко подробности...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот knasfas » 26 Апр 2016, 22:58

Здравей, бирата се изпи преди доста време, но честно казано, когато я приготвях очаквах крайният резултат да се получи доста различен. Нямаше го този цитрусов вкус, който търсих, а кориандъра също не се усещаше, но това опира и до самия кориандър. Преди няколко дни сварих един американски ейл, в който набутах кора от 6 портокала, 2 лайма, 1 лимон и един грейпфрут. За аромат използвах хмел Summit, като ще направя и сухо охмеляване. Ако те влекат подобни изпълнения ще споделя с удоволствие как се е развил цитрусовият експеримент.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот dandilov » 27 Апр 2016, 11:24

Понеже целя да се придържам стриктно към стиловите характеристики на BJCP, предпочитам цитрусовият аромат да го получа от хмеловете.
Американският амбър ейл трябва да бъде с добре балансирани малцов (с карамелен характер) и хмелов ( цитруси, цветя, плодове) вкус, които да се допълват взаимно, като горчивината трябва да е умерена (max IBU = 40). Т.е. не трябва да се прави силно охмеляване като при American IPA, например.
Този баланс се опитвах да постигна при последната си варка от миналата седмица.
Интересувам се при теб как се е получило и за това попитах...
А при мен как ще се развият нещата - ще разбера след 20-на дни. ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот dandilov » 27 Май 2016, 18:59

Моята рецепта за American Amber Ale:
Име на бирата: "Am Am Ale".

HOME BREW RECIPE:
Title: Am Am Ale
Author: Dilov

Brew Method: All Grain
Style Name: American Amber Ale
Boil Time: 90 min
Batch Size: 19 liters (fermentor volume)
Boil Size: 32 liters
Boil Gravity: 1.035
Efficiency: 80% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.059
Final Gravity: 1.014
ABV (standard): 5.99%
IBU (tinseth): 33.08
SRM (morey): 10.76
FERMENTABLES:
3 kg - German - Pale Ale (66.4%)
1.2 kg - German - CaraRed (26.6%)
0.2 kg - German - Caramel Pils (4.4%)
0.06 kg - German - CaraAroma (1.3%)
0.055 kg - German - Melanoidin (1.2%)
HOPS:
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 15.33
18 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 20 min, IBU: 14.3
5 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.5, Use: Boil for 10 min, IBU: 3.46
2 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 0 min
MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 52 C, Time: 20 min, Amount: 13.5 L, Protein
2) Infusion, Temp: 66 C, Time: 60 min, Beta
3) Infusion, Temp: 72 C, Time: 10 min, Alpha
Starting Mash Thickness: 3 L/kg
OTHER INGREDIENTS:
1 g - Irish Moss, Time: 30 min, Type: Fining, Use: Boil
YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04

Ето и резултатът:
20160527_1757041111.jpg


Мисля, че уцелих баланса между карамеления малц и хмела.
Има изявен, но не натрапчив цитрусов аромат. Карамелените нотки и те се усещат подобаващо.
Като цяло съм доволен.
Наздраве! :beer:
:obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот Martin » 27 Май 2016, 23:04

Дрождите не ми се връзват само. Може би 05 или 33 а даже и Нотингам. Иначе добре изглежда и звучи. Трябва да се пробва.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот dandilov » 28 Май 2016, 00:14

Дрождите в случая почти нямат значение за стила. Избрах S-04 защото:
1. Са ми фаворити от всички други щамове. (Лично предпочитание).
2. Целях да получа максимално бистра бира за бутилкова доферментация.
Газировката обаче е с F-2.
Ще се пробва на 31.05.2016г., на сбираката на шопския клуб, ако не съм в командировка!
Заповядай да споделим мисли. :D
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron