Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети
Публикувано на: 05 Май 2016, 23:02
Тъкмо бутилирах втория CNC.
Имах много критичен момент при сухото охмеляване.
Сложих хмела в тясна торбичка от тензух, дълга 20см и я пуснах в в тубата. Ферментацията беше в края си, нямаше активност на водния затвор. И явно е имало достатъчно СО2 разтворен в бирата, защото тя направо кипна. Направи толкова пяна и изкара толкова газ, че налягането не мижа да излезе достатъчно бързо през 4мм тръбичка и направо поду тубата:
Наложи се да отварям и капачката, за да не гръмне.
На втората туба сипах хмела направо в бирата. Не кипна веднага и не толкова интензивно, но също направи доста пяна и взе да изкарва през маркуча.
Общо към половин литър загубих от двете туби.
(Не отиде зян. Жената ми беше купила пшенична Каменица. Като я направиха не ми хареса, а сега съвсем. Та налях в нея изкипялото през маркуча, да стане поне малко годна за пиене.)
Не съм казвал що за експериментални бири са тези.
Първо името. Трябваше да е Triple C, публикувал съм рецептата, но нямаше Chinook, замених го с Nugget, затова е CNC.
И понеже се наложи да я варя на три пъти, вместо на два, реших да пробвам как и дали действа добавката за избистряне Beersol. Първата бира е без, при втората сложих заедно с мъха, а за третата ще сложа във ферментора. За да сравня резултатите.
Имах много критичен момент при сухото охмеляване.
Сложих хмела в тясна торбичка от тензух, дълга 20см и я пуснах в в тубата. Ферментацията беше в края си, нямаше активност на водния затвор. И явно е имало достатъчно СО2 разтворен в бирата, защото тя направо кипна. Направи толкова пяна и изкара толкова газ, че налягането не мижа да излезе достатъчно бързо през 4мм тръбичка и направо поду тубата:
Наложи се да отварям и капачката, за да не гръмне.
На втората туба сипах хмела направо в бирата. Не кипна веднага и не толкова интензивно, но също направи доста пяна и взе да изкарва през маркуча.
Общо към половин литър загубих от двете туби.
(Не отиде зян. Жената ми беше купила пшенична Каменица. Като я направиха не ми хареса, а сега съвсем. Та налях в нея изкипялото през маркуча, да стане поне малко годна за пиене.)
Не съм казвал що за експериментални бири са тези.
Първо името. Трябваше да е Triple C, публикувал съм рецептата, но нямаше Chinook, замених го с Nugget, затова е CNC.
И понеже се наложи да я варя на три пъти, вместо на два, реших да пробвам как и дали действа добавката за избистряне Beersol. Първата бира е без, при втората сложих заедно с мъха, а за третата ще сложа във ферментора. За да сравня резултатите.