Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Модератор: Martin

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот ChinoMoreno » 15 Ное 2015, 12:37

Здравейте,

Искам да се похваля че днес със комшията имаме много балончета :D . Надявам се да се получи и бира. Ще снимам като имам резултати.
Отделно имам толкова въпроси а не знам от къде да почна. Ще нахвърля няколко на бързо.

1. В момента подготвям да си поръчам отново съставките. Колко е срока на годност на вече смлян малц и на отворено шишенце със дрожди?
2. Сложих бирата да ферментира на 1040 плътност. Как да го сметна колко точно % захарност е?
3. Посъветвайте ме кой казан да си взема 40л. или 50л..
4. Kакъв газов котлон ще е достатъчен?
5. За тези съдове коя серпентина да си взема?
6. Аз си падам по светла и не много горчива бира, както и вайцен. Къде мога да намеря нещо като сборник с рецепти.
7. Има ли регулярни срещи на домашните пивовари, където мога да дойда и да питам и досаждам, като първокласник :)

Благодаря!
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот nikolay.illov » 15 Ное 2015, 13:43

Здравей и честита първа варка.

Отговори:

1. Ако го съхраняваш правилно ( с възможно най-малко достъп на кислород) - 10-15 дни най-много, но е добре да го оползотвориш веднага след смилането. За дрождите в хладилник - може и повечко време.
2. Това е 10°Р (Плато) вадиш 1000 и остатъка делиш на 4. Всичко е приблизително. Има и калкулатори.
3. Зависи от съдовете за ферментация!
4. Не става с туристически. Нещо по-голямо.
5. Голямата
6. Източници има доста. Най-добре е да се запознаеш със стиловото разнообразие и след като си харесаш нещо да опиташ да го свариш. Във форума има доста рецепти, както и в книжката "домашна бира? Това е лесно", където има и доста насоки.
7. Има. И всеки е добре дошъл. http://forum.beer-bg.com/viewforum.php?f=46

Ще си позволя да те посъветвам нещо, като се надявам да не те обидя: Прочети форума! Има отговори на всеки от въпросите които си задал, а и на други, които те тревожат.

Наздраве! и много успешни варки! ;)
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот ChinoMoreno » 15 Ное 2015, 23:42

Здравейте,

благодаря за отговорите. Един последен въпрос (за тази седмица). Къде мога да намеря във Форума, колко е срока на годност на бирата след бутилиране? :)

Благодаря!
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Martin » 16 Ное 2015, 12:07

Зависи от много фактори. Как е съхранявана, дали има още жива мая вътре и т.н. Но най-добър вкус при моите бутилки е между 3тият и 5тият месец.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1029
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 21 Апр 2016, 14:15

Имам някакъв странен проблем с ферментацията на последната варка. Всъщност не знам дали е проблем, или само си внушавам.

Предистория - започнах да ферментирам в хладилник, сложих термостат директно на захранването. Хладилникът е малък, не се събира ферментора, така че слагам две туби по 11 л от минерална вода.

Сварих бирата, разделих на две равни части по около 8 л и сложих в тубите. Измерих захарността, 12,4 едната, 12,8 другата. Отдавам го или на грешка в отчитането, или на нееднаква плътност на мъстта след утаяването. Направих нещо като стартер с около литър мъст. Разделих го по равно между двете туби, да съм допуснал грешка с не повече от 20-30 мл. Сложих и 200 мл мъст с малко мая на топло, да знам каква крайна захарност да очаквам. Поддържах в хладилника 15-16*С, толерансът на термостата ми е 1*. Първи мехурчета на водния клапан пуснаха кажи-речи по едно време, около 6 часа след засяването.

И тук стана странното. Едната туба спря да пуска мехурчета четири дни по-късно. Другата продължаваше и тази сутрин, на 11-я ден. В тестовата мъст на втория ден захарността беше се установила на 6,4 (с рефрактометър некоригирано, нямам коригираните стойности пред мен). Същата стойност имат и двете туби на 4-5-я ден. Но едната продължава да бълбука. В същата премерих захарност 6,8 два дни след като беше 6,4, след ден пак е 6,4 :shock:
Визуално двете туби изглеждат еднакво. Всички дрожди са утаени, почти няма пяна на повърхността. По-мътна е, отколкото преди засяването, но това ми се струва обичайно, все така е било при мен. Еднакво количество утайка, еднаква остатъчна захарност, еднакъв вид... но едната още бълбука.

Притесних се за заразяване, което да е продължило ферментацията, но няма нито несвойствени миризми, нито започва да пада захарността.

Започвам да си мисля, че си внушавам проблема. Че тубата бълбука само като отворя хладилника (няма как да следя какво става без да отворя). Че си имам "бира на Шрьодингер" :roll: Тубата е външната, по-близо до вратата, да не се затопля при отварянето? Но има бълбукане секунди след отваряне на вратата, след това си продължава на равномерен интервал. Толкова ли бързо да се стопли СО2 в тубата? Вярно, че стената е много тънка, но все пак...

Сухото охмеляване ми стои вече седмица. Няма да я чакам повече. Довечера бутилирам.Стискайте палци.

П.П. Някой беше препоръчал стъклени топчета като тежест за торбичката (дамски чорап при мен) за сухо охмеляване. Сложих по 20 топчета в чорап, изобщо не задържаха чорапите под повърхността. Скоро след потапянето се изпълниха с СО2 и изплуваха. Замислям се за двойка неодимови магнити, единия в чорапа, другия под дъното на тубата. Ще задържи със сигурност, но дали никеловото покритие на магнитите няма да прецака бирата?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 705
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот st_jivko » 21 Апр 2016, 14:30

Най-вероятно едната ти туба е по-хермитизирана от другата.
А балонче при отваряне на вратата на хладилника е
нормално да имаш,защото се получава подналягане
извън ферментора.
За никела не знам.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 313
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот dr_slavov » 21 Апр 2016, 14:48

Не прави експерименти с тези магнити.
Аз изсипвам хмела в стъклена купичка с диаметър окол 5-6 см. Тежи около 150гр. Заедно ги пускам в чорап и никакви проблеми. Потъва като котва.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 496
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 21 Апр 2016, 15:33

Тубата е добре уплътнена. Капачките им затварят плътно, а дупката за тръбичката е запушена двустранно с горещ силикон. И аз заподозрях лошо затваряне, затова надух тубата през тръбичката на водния клапан, поду се яко, но не се усети издишане отникъде.
Хладилникът едва ли създава подналягане, защото не е плътно затворен - през уплътнението минават кабелите на три температурни сонди. Освен по-рязко да го отварям, но тогава биха реагирали и двете туби.

Купичката е идея, но няма да влезе в 11л туба от вода.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 705
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Martin » 21 Апр 2016, 16:04

Проблема ти е чорапа. Много е ситен и се запушва. Така не само остава СО2 вътре ами и спира охмеляването. Аз ги спрях тея чорапи. Трябва да е нещо с по-едра оплетка. Ето това си поръчах аз:
http://www.ebay.com/itm/291698315733?_t ... EBIDX%3AIT
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1029
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 21 Апр 2016, 16:22

Имах такива съмнения и вече си мислех да сменям подхода. Но е толкова по-лесно да отмъкна една кутийка чорапи от жената :lol:
А тези торбички лесно могат да се направят.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 705
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта