Страница 5 от 9

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2015, 09:26
от Martin
Повечето пъти и аз съм имал такива люспички, да не те притесняват, даже и да отидат в бутилката, падат после на дъното като утайка. Не съм се замислял от какво са, остават след пяната, повечето залепват за ферменатора отстрани на линия, но някои остават да плуват. Бутилирай без да се притесняваш.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2015, 20:56
от Dejmos
Днес опитах номер две. След едва два дни в хладилника. Свеж вкус, усеща се малцовата нотка на Мюних 2. Малко по-слабо тяло и по-малко хмел от номер 1 (чист пейл ейл), идеята беше да е по-лека и ненатрапчива, като за жената.
Добра газировка, но все още нетрайна пяна с едри мехури, не съм очаквал друго за два дни.
Изображение Изображение

Но ще си я пия сам. Има лек едва осезаем пластмасов послевкус. Горещият силикон не трябва да влиза в контакт с гореща пивна мъст.
Ще я варя пак, като направя маштюн с бирената помпа.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 01:46
от martinmgm
Рано и е още. Остави я поне 3 седмици на по-хладно и след това няколко дни в хладилник на около 4-5 градуса. Тогава ще разбереш какво си направил.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2015, 08:21
от victoryvt
Пластмасовият вкус не е от пластмасата, а е от висока температура на ферментация. Може да се дължи и на диви дрожди. Но най-вероятно е от прекалено топлото време.
Стига разбира се да говорим за едно и също "пластмасово".
Купи си някоя белгийска бира и сравни и може да се окаже че това което не харесваш в твоята, ония го продават даже по-скъпо на хората.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 07:59
от Dejmos
Не мисля, че е от температурата. През цялата ферментация поддържах 17-19 градуса.
Сигурен съм, че е от горещия силикон, с който бях залепил маркуча към фунията за прецеждане. В един момент открих, че се е стопил и потекъл. Не както тече от пистолета, по-скоро полутечен. Хубавото е, че се усеща само на първите глътки, после се свиква :(

И като говорим за пластмаси.
Тези силиконови маркучи, които ползвате, променят ли си цвета при продължителен контакт с вода? Купих някакви италиански, след последното ползване ги оставих за нклк дни накиснати във вода и от прозрачни станаха матово бели. Мисля от тях да ползвам за моя вариант на брюър мастера. Помпата ми дойде, но поради липса на захранване не съм я тествал.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 23:36
от bojo
В чиста вода незнам, но в разтвор с окорон или сода на люспи побеляват след по-продължително накисване. Хубавото е, че после си възстановяват прозрачността, ама не са като нови.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 20:39
от mayosha
Не знам какво точно е този "горещ силикон", но предполагам знаете, че има различни видове пластмаси/сликони/гуми/найлони, които са подходящи за хранителни цели, а има и такива, които не са.

Това с пластмасите си е за цяла тема, според мен, особено, когато се използват при висока температура. Как преценявате дали маркуча за преливане, мрежата за прецеждане, ферментатора (например, пластмасов бидон) и всякакви пособия около пивоваренето са направени от подходящ материал?

Ако става въпрос за маркучи за преливане на течности, обикновено си пише дали стават за храни и напитки. Ако нищо не пише – по-скоро не са подходящи.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 08:49
от Dejmos
Горещ силикон е това, с което работят пистолетите за лепене. Едни полупрозрачни пръчки, които се топят от пистолета. Бях убеден, че материалът е полиетилен (подходящ е за хранителни цели), но определено не е.

Бидоните ми са ХДПЕ за варене и ЛДПЕ за ферментор. Различни видове полиетилен.

Новозакупената помпа (не вярвах, че нещо толкова евтино и малко ще върши такава работа, хвърля на 2 метра) китайците я продават като годна за хранителни цели.
Останаха само маркучите. На тях такива маркировки няма, но се надявам да са ОК, след като всички тук ги ползват. Ще направя един тест - ще сваря нарязан на ситно маркуч във вода и ще видя дали ще й промени вкуса. Не е много научно, но поне ще знам дали бирата после ще става за пиене (така отхвърлих един вид мека връзка).

А, да. Бутилирах номер 3. Червен ейл с цитра. 26 литра с очаквана захарност след газировката 4,9. Вече е страхотна, дори негазирана. Оставя твърде силен горчив послевкус, който би трябвало да намалее след отлежаване.

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2015, 20:45
от Dejmos
Изображение
Това е сайдера, който бутилирах преди малко. Мога само да се надявам бирата ми да стане толкова бистра някога...

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 10:15
от Dejmos
Колеги, от самото начало се чудя едно нещо.
Медта.
Нали медните съединения са отровни и не е препоръчително хранителни продукти да контактуват с мед. А ние ползваме мед на много места - медна тел в оплетката на мека връзка или нацепена медна тръба при прецеждането, медни и месингови фитинги, та дори медни казани.
Ясно, че след като толкова хора по цял свят я ползват, не е опасна в пивоварството. Но защо, какво предотвратява извличането на вредни медни съединения, още повече в киселинната среда на майша?