Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Модератор: Martin

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот victoryvt » 22 Авг 2015, 19:03

Ако захаромерът е този : http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=296
не обръщай внимание на този надпис Бабо, скалата е точно по Плато/Брикс. Пробвана е и е сверявана с други такива. А и производителят си залага главата :)
Просто така му е останал надписа.
Иначе наистина скалата на Бабо е съвсем различна и се налага корекция.
Ето този е точно по Бабо http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=254
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2057
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 22 Авг 2015, 19:16

Точно същия е. Измерен по начина, описан тук viewtopic.php?f=6&t=16 дава грешка +1% над 10% и +0,5 под 10. Водата е с температура 20 градуса, измервана с лабраторна мензура. Освен да е сбъркал кантара. Като ми дойде точния, ще тествам пак.

///ЕДИТ

Втората бира ферментира. Не толкова бурно като първата. Първата след толкова време направо кипеше, с дебела пяна, виждаше се как се отделят малки мехурчета в обема на мъстта. Сега това го няма. Друга разлика - първата като взе да се утаява, падна на дъното, а стените останаха чисти. Във втората се вижда утайка, полепнала по неравностите на ферментора. Първата я засях с директно посипване на 1/2 пакетче сухи дрожди във ферментора, втората - след рехидратиране на другата половина от пакетчето във вода и мъст, но не изчаках да видя активност, преди да засея.

Не мисля, че различното засяване е причинило разликата в поведението и залепването по стените, по-скоро заради по-ниската температура на втората варка (22-3* в началото на първата, после намалени до 16-17*; втората поддържам 17-18* от самото начало) бурната ферментация не е толкова бурна.


А как си съхранявате дрождите? В хладилник, или просто на хладно? И как съхранявате отворено пакетче дрожди?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 711
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 09 Сеп 2015, 22:24

Понеделник след работа бутилирах втората варка с добавяне на 9 гр/л течен малцов екстракт, вече са твърди бутилките, но този път ще изчакам една пълна седмица. Не сложих допълнително дрожди за ферментацията (първия път сложих Safbrew F2, но вероятно от тях беше по-мътна).


Първоначално бях планирал три малки варки, да усетя нещата, но се отказах от третата. Направо увеличих количествата. И това свърших понеделник след работа.

Спрях се на рецептата на Виктор за Нова-ТВ червен ейл, но ми се наложи да я модифицирам. Имах подготвена смес за третата варка от 1,2 кг Пейл ейл, 0,2 кг Караарома и 0,1 кг Карамюних2. Добавих малц така че да се получи максимално близо до рецептата на Виктор. Промених и хмела, според каквото имах налично. Наложи се още една промяна в движение.


Съставки:
- 3,9 кг Пейл ейл
- 0,6 кг Караарома
- 0,4 кг Карапилз
- 0,1 кг Карамюних2

- 47 гр. Цитра
- 60 гр. Нортерн брюър

- 11 гр Нотингам

Озахаряване:
- 70' на 67,5-66,5*
- 35' на 70,5-68,5*
- 70' за промиване на 75-78*
Екстрактивност 61% (много съм разочарован)

Охмеляване:
- 35гр НБ за 65'
- 15гр НБ и 15гр Ц за 35'
- 2гр ирландски мъх за 15'
- 5гр НБ и 25гр Ц за 10'
- 5гр НБ и 7гр Ц след приключване на варенето, в горещата мъст
Очаквани 56 IBU.

Озахарявах в хладилна чанта с две температурни паузи и загряване със strike water. Използвах този калкулатор http://www.brewersfriend.com/mash/ и планът беше:
- смесване на 5кг малц (24,5*) с 12,5л вода на 75,1*, 45 мин пауза, съотношение малц-вода 1:2,5
- доливане на 2,2л вряща вода (98*) до 72 градуса и 15 мин пауза, съотношение 1:3
- доливане на 5л вряща вода до 78* и mashout, съотношение 1:4
Общо 19,2 литра вода за озахаряване и 18 за промиване (малко над обичайното), а тази за озахаряване в крайна сметка достигна 20.

Нещата не се развиха по план. Хладилната чанта имаше много малки тиоплинни загуби, но дори и така планираната схема се провали и не достигнах планираните температури за втората пауза и промиването, въпреки че увеличих леко водата за втория страйк. Забавянето беше заради бавното загряване на водата за страйк на котлона, не прецених добре времето.
Йодната проба мина още на 45-тата минута от първата пауза.
Ниската екстрактивност вероятно е защото си спестих бъркането, опасявах се от изстиване на сместа при отваряне на чантата (оказа се грешка).

Промиването също се забави, заради проблеми с фунията, описана в предни постове. Направих нова, малко по-голяма, уж от същия вид, но с малко по-тънка стена. От загряването омекна и се смачка, тензухът запуши маркуча. Докато я стабилизирам, минаха 20-ина минути, загрявах наново водата за промиване. След това промиването мина без проблем по познатия начин - сифонно източване през фунията, доливане на вода, разбъркване нклк минути, ново източване.....

В крайна сметка изкарах 33 литра на 9,2%.

Варене с 2кВ бързовар в бидон от полиетилен с висока плътност. Понесе загряването без проблем, леко омекна, но нямаше деформации. Бързоварът не опираше дъното или стените. Но за това количество 2кВ е малко, вренето не беше достатъчно интензивно. По тази причина изпарението беше по-слабо, крайното количество по-голямо и с по-ниска захарност, излезе на 10,6% и падна до 10 на следващата вечер преди засяването. Добре че усетих проблема навреме, поне хмела да коригирам. Описаното по-горе е окончателния вариант, включващ всичко, което имах. Привърших варенето 0:30 във вторник.

Охлаждането се оказа голям проблем. Нямам серпентина. Не можах да събера бидона в никакъв съд за водна баня, а и дебелата стена щеше да намали топлоотдаването. Водата вкъщи е 18*... Добре че нощта и следващия ден бяха студени, оставих да си изстива само, покрито с напоена с окорон кърпа и затворен капак. 20 часа след варенето беше много добре утаено и бистро, на 28*, източих, една част охлаждах в 11л туба от минерална вода под душа на водна мъгла, другото във ферментора с 3 замразени дезинфекцирани бутилки по 1 литър. В крайна сметка свалих до 19* и засях с 11гр Нотингам. Сложих ферментора срещу климатика увит в мокра кърпа, температурата падна до 17* след 12 часа. Активност на клапана няма, не успях да уплътня капака.

Малко ме е срам, но ще си призная. Компенсирах ниската захарност с добавяне преди засяването на течен малцов екстракт и захар (преварени и охладени), до получаване на 11,3% захарност.


Оправдах мнението, че третата варка е критична. Особено при увеличаване на количеството и смяна на инвентара.
Давам си почивка. Няма да варя нова бира, докато не реша проблема с охлаждането. Въртят ми се разни алтернативни идеи с подръчни материали. А също и вариант на Brewer master, чакам една помпа за гореща вода.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 711
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот damyan_rm » 10 Сеп 2015, 09:04

На мен ми се струва 'нормално' като ефективност - изкарал си над 3кг захар от 5кг малц ...

И аз ползвам хладилна кутия - но преди да 'заредя' водата за озахаряване, подгрявам кутията с малко вряла вода за минута - 2. също така гледам да съм с около градус - два над желаната за озахаряване и после да разбърквам докато падне - по лесно е да изстива отколко да се подгрява ...

успех
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот victoryvt » 10 Сеп 2015, 09:13

61% екстрактивност не е лош резултат.
На повече от 66 трудно може да се надяваш, а за над 70 - само на светли и леки бири.
Говорим за чиста екстрактивност : добит екстракт в килограми / общите килограми малц
Например :
Добил си в края на варката 20л. пивна мъст с 12% екстракт от 4кг. малцове.
20л. с 12% са с плътност 1.048 или в кг. -> 20.96кг.
12% от 20.96кг. е -> 0.12*20.96=2.52 кг. екстракт
екстрактивността е 2.52/4=63%

Това е най-вероятния сценарий.
Над 63% ще иска много по-бавно промиване, при това чрез разбъркване. Освен това за малки варки мъртвият обем на лаутертюна оказва голямо значение (остатъка от течност под канелката)
Аз съм достигал максимум до 71-72% при пшенични бири заради по-голямата екстрактивност на пшеничния малц и заради по-трудното му прецеждане (от там и по-бавно).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2057
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 10 Сеп 2015, 09:31

С втората варка получих повече, но тогава загрявах плавно на котлона с често бъркане и изкарах 67 процента. Разликата не е голяма, но очаквах, а и ми трябваше повече.

@ Дамян - загрявах водата за първия страйк директно в хладилната чанта с бързовар. Целта ми беше да загрея чантата и изолацията, за да забавя топлоотдаването след смесването. Това поне се получи според очакванията.

Едит/

Освен това реших да правя сайдер. Обещах на жената, тя по принцип не обича бира. Въпреки че хареса ейла, си изпълнявам обещанието.

Не ми се занимаваше с мелене и прецеждане на ябълки, та се спрях на варианта "хард сайдер", т.е. с купен сок. В момента в Лидл продават 2л за 2,60, на опаковката пише, че е без консерванти и има трайност 3 дни в хладилника след отваряне. Изглежда обещаващо.

Заложих 5,5л в 6л туба от мин.вода, засях с 1гр ДВ10 (за шампанско), ферменторът увит с мокра кърпа стои срещу климатика, температурата вътре е 14-15 градуса. Клапанът бълбука на 12ина секунди. Най-важното е, че наистина няма консерванти.

Според етикета има 10 процента захари, рефрактометърът показа 11,6. Засял съм 200гр с хл.мая, да видя до колко ще падне (същото направих и с бирата от трета варка). Може да се наложи да разреждам преди бутилиране, 5-6 градуса ще са й много на жената.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 711
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 12 Сеп 2015, 07:49

Мъстта и ябълковия сок, които засях с хл.мая, изферментираха за два дни до 2,6 и 0,1% захарност (с рефрактометъра, коригирани, иначе съответно 6 и 4,5). Странното е, че на третия ден показанията на рефрактометъра за бирата взеха да се покачват до 7.

Предполагам оставени без храна дрождите измират и отделят вещества с голям индекс на пречупване?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 711
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот damyan_rm » 12 Сеп 2015, 10:53

Толкоз лесно 'работягите' не мрът - а като почнат да мрът, ще усетиш с носа си веднага ... :-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 13 Сеп 2015, 09:18

Ами аз засях по 200 гр мъст и сок с общо 1/3 кубче мая. Много бързо изпапкаха всичко и от 3 дни са гладни. А каква ще е миризмата, нещо като че плодово долавям в бирата?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 711
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 15 Сеп 2015, 23:38

Ферментацията почти приключи, вероятно утре ще бутилирам. Захарността е 2,8, трябва да падне до 2,6.
Но има нещо, което леко ме притеснява.
На повърхността на пяната имаше някакви тъмно кафяви люспички, а сега са на повърхността на бирата. Опитах ги от любопитство при едно мерене на захарността, бяха зверски горчиви, чак непоносимо.
Няма необичайни миризми, вкусът вече е бирен, приятно до силно горчив, всичко изглежда наред, освен тези люспички. Не се утаяват, стоят си на повърхността с малкото останали мехурчета. Някой има ли идея какво е това и какво да го правя?
Дали просто да обера повърхността с някаква цедка?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 711
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта