Пушен ейл ;)

Модератор: Martin

Пушен ейл ;)

Мнениеот delf » 06 Апр 2015, 22:02

2015-04-06 22.14.04.png
Част от производствения процес...

От доста време се каня да направя пушена бира...
Е....няма да е точно раух но пречупено през моята призма рецептата и съставките са следните:
Пейл ейл малц 1.3кг.
Пушен малц 1.5 кг.
Караарома 0.1кг.
Карапилс 0.1кг.
Вода озахаряване 10л.
Вода промиване 12.
Дрожди us 05 на стартер.
Размесване на 68 градуса, пада до 64 градуса, пауза 50 мин. и после 10 мин на 72.
Загряване до 78 и майшаут.
Проминане с предварително загрята вода и според моите съдове наливане в две тенджерки.
Хмел 20гр халертау разделени на 15 и 5гр.
15гр. 80 мин.
5гр. 15 мин.
ирландски мъх около 4 - 5 грама за 10 мин.
Охлаждане до около 25 градуса и близо 13 Плато.
Заквасване със стартера и втори ден клапана работи на макс. Нямам търпение да бутилирам!
Прикачени файлове
2015-04-06 22.16.47.png
Това ми е от амбър ейла който ктана маааалко по тъмен ама за сметка на това готин!
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Пушен ейл ;)

Мнениеот delf » 24 Апр 2015, 18:47

Такаааа.....бирата стана и смея да твърдя че се получи идеално...с хубав малцов вкус и подчертан опушен такъв.
Обаче установих че това не е моят тип бира. Явно си падам по силно охмелени, особенно опита ми с ипа.
Снимки по нататък, че от дегустация забравих за тях :mrgreen:
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Пушен ейл ;)

Мнениеот delf » 29 Апр 2015, 18:10

Снимков материал....
Иска отлежаване, пяната и е още на едри балончета, но иначе е супер!
Прикачени файлове
2015-04-29 18.06.59.png
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Re: Пушен ейл ;)

Мнениеот st_jivko » 29 Апр 2015, 23:27

Браво,колега.
Перфектно изглежда.
Добре,че си наблегнал на пушения малц.
Мисля,че след още две седмици ще си промениш мнението
за качествата на пушената бира.
Всъщност-какво не ти харесва засега?
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Пушен ейл ;)

Мнениеот delf » 30 Апр 2015, 13:55

Ами установих, че не ми допада толкова на вкус и стил.
Както писах по горе, явно харесвам силно охмелените бири, като наблегна на цитрата.
Иначе биричката се получи много добре, жена ми и стана голям фен и съм се приготвил за още една варка с леко променени съставки.
Иначе като цяло, няма лоша бира - има малко бира! :D
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

cron