Кухненска бира

Модератор: Martin

Re: Кухненска бира

Мнениеот st_jivko » 18 Мар 2015, 17:20

И аз така си мисля.
На предната варка данните бяха сходни.
Накрая хидромерът показваше 5-изцяло се
скрива разграфената част.
Довечера като се прибера ще видя докъде
са се докарали нещата.Ще примеря и pH,
че след прехвърлянето във втория ферментатор
забравих.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Кухненска бира

Мнениеот Yaskata » 18 Мар 2015, 18:28

Да, за квасения хляб си трябва период на адаптация, но свикнеш ли му веднъж (възвърнеш нормалните вкусови усещания) - няма връщане назад. В момента белия купешки хляб ми се струва чак неприятен на вкус.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Кухненска бира

Мнениеот st_jivko » 19 Мар 2015, 12:57

Направих отново някои замервания.
Стойността на pH от последната варка е 3,9 с вода от обратната осмоза с pH 6,0.
На предпоследната бира с вода от чешмата с pH 7.0 ,стойността на пе-ха-то е 4,1.
Мисля,че по-голямата киселинност идва от по-киселата вода от осмозата,както и
от двойно по-голямото количество горчив хмел "Нъгет" ,който слагам заради
изчанчения си вкус-обичам горчиви бири.Алфа-киселините му са изглежда доста
и така понижават pH-то.
Решението за сега е:чешмяна вода-понеже не желая да се лишавам от горчивината
на хмела.Не ми се прибавят и подобрители за покачване на pH.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Кухненска бира

Мнениеот st_jivko » 19 Мар 2015, 22:20

В момента правя юбелейната си пета варка.
Данни ще предам по-късно.
Сега искам да се похваля с реколтата от втората варка.
След три седмици трепетно очакване,тя вече е тук.
Напрапчиво горчива,силен аромат на малц и т.н.
Всичко, което желая от една бира е налице.
А ето я и нея:
Изображение
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Кухненска бира

Мнениеот mirix » 20 Мар 2015, 00:42

Живко щи згазят бирата на тая магистрала. Хвала ,чудно изглежда с кеф да с я изпиеш!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Кухненска бира

Мнениеот st_jivko » 20 Мар 2015, 14:56

Щеше ми се да виждам магистралата през течността,но уви-еил е все пак.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Кухненска бира

Мнениеот mirix » 20 Мар 2015, 18:47

С нотингамките става много бистър ейл. Предната вечер кегирах толкова добре бяха слепили на дъното като питка утайката, а след 1 седмица се доближава много по бистрота до лагерна.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Кухненска бира

Мнениеот st_jivko » 20 Мар 2015, 19:22

Тази е с нотингамки.Бяха се утаили на дъното.
Сега ще чакам още една седмица на 4 гр. в
хладилника.Сигурно ще се обистри още.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Кухненска бира

Мнениеот mirix » 20 Мар 2015, 21:26

Определено ще се избистри, но как протича процеса на охлаждане и прецеждане при теб?
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Кухненска бира

Мнениеот st_jivko » 20 Мар 2015, 22:54

Охлаждането е кухненско-както е и заглавието на бирата.
Две стерилни бутилки лед в тенджерата и проточно-студена
чешмяна ямболска добре хлорирана вода от ВиК.
Всъщност тръгнах от традиционната формула за направа
на светъл еил,но добавих шепа караарома за цвят.Горчивият
хмел удвоих за вкус.
Прецеждане-с жълтия чорап от магазина.Вече слагам
ирландски мъх.Ама видях голям зор.Не зная дали е от
мъха,но досега не съм имал проблеми.Тази на картинката
е обработена с бентонит във втория ферментатор на
втората седмица.
Последна промяна st_jivko на 09 Юли 2015, 15:56, променена общо 2 пъти
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта

cron