Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Модератор: Martin

Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 08 Яну 2015, 21:11

Здравейте.
Кои дрожди да използвам да направя бира сходна на вкус с "Гларус"?
Благодаря предварително.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот cervesa » 08 Яну 2015, 21:30

S-04
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот victoryvt » 09 Яну 2015, 13:47

Има и нови, не сме ги тествали още , но са за английски ейл - Маури Брю ейл http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_42_43&products_id=269
Нотингама също стават за целта. Не случайно се казват така.
А най-добре да поискаш на Дидо Гларуса да ти напълни едно шише суспензия, тъкмо ще се запознаеш и с него :)
Ник-нейма му е Dido the Great тук.
http://forum.beer-bg.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=89
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 10 Яну 2015, 12:15

Опитвал съм w yeast,muntos,s33,s 04 ,s05 и нотингам.Нотингама ми допадат най-много.
Ще питам човека,но предполагам е доста ангажиран.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот victoryvt » 10 Яну 2015, 13:48

S-04 и Нотингам си приличат много като вкусов профил, но и се различават по други признаци.
Аз лично правих Гларус-подобна с S-04 и резултата беше точно такъв.
Даже и пропорциите на малца бяха същите (Дидо ми ги даде) , но поради липса на мюних и карамюних ползвах подобни белгийски : абби и карабелдж, което допълнително даде една фина малцова нотка.
Бирата се изпи отдавна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 10 Яну 2015, 16:49

Супер.Като пристигне зърното започвам опити.Ще сложа и малко бисквитен малц.На 65°-66° ще озахарявам.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот dandilov » 01 Апр 2015, 21:35

Какъв е резултата в крайна сметка? Получи ли се клонингът?
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 01 Апр 2015, 21:54

Скоро ще варя.Купих и малцов екстракт за карбонизация в бутилките да опитам за първи път.Дано получа силно малцово тяло.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот victoryvt » 02 Апр 2015, 08:53

Аз направих един опит с Маури ейл - всичко беше много добре, но си я вкиснах сам поради един експеримент ...
Сега ми ферментира втори опит с дрожди Нотингам и вече е в края на алкохолната ферментация - за 4 дена от 12% до 3 при температура в бидона - 20 гр. , а околната е 12, но бидонът е добре изолиран.
Малцовете са - пейл, мюних, карамюних, карапилс - съответно 74 , 15 , 5, 5 в проценти , което е малко по-различно от наставленията на Дидо, но е близо.
Хмел - Нортърн Брюър за горчив (1.5гр. на литър) и Фугълс за ароматен само за 5 мин. врене, но 2гр./л.

Ще я видим на какво ще прилича, но засега малко ми светлее. Бих завишил за друг път процента на мюних и карамюниха.
Но да видим де ...
Ако стане добре - ще я водим на кОнкурса.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 02 Апр 2015, 15:34

Супер.
Според мен малко меланоидинен няма да навреди.Ще мисля силното малцово тяло как да го постигна.С декокция не ми се получава много добре,но дава ефект.Накрая ще сложа за 5-7 минути малко фугълс за аромат.
Наздраве!
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта