Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Модератор: Martin

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 06 Апр 2015, 13:56

Бирата е в бутилки с 6 гр течен малцов екстракт и 5,6 прашинки F2.
Ферментира за почти 4 дни с S04 при 17°-19° стайна температура.
Опитах я на вкус,добра е,без странични миризми ,зарази и т.н.Малко силен ми идва хмела,малцово тяло се долавя съвсем леко.Зная,че след отлежаване нещата се променят много,но отново няма да се доближа до вкусовия профил на бира гларус.
Използвах около 17% мюних,8% карамюних и пейл ейл.Озахарявах на 65°-66° за един час.Хмела за горчивина е 2гр/л и 1 гр/л за аромат точно 5 минути преди края.Следващия път или ще намаля дозата в края,или ще увелича времето,но като отлежи бирата може да стане добре аромата на хмел...Може да се добави повече карамюних според мен.
След около две седмици карбонизация на стайна темп. я местя в гаража на ~10°.
Наздраве.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот victoryvt » 06 Апр 2015, 14:32

Точно обратното - мюниха да се увеличи, карамюниха да се намали.
Ароматичния хмел не трябва да се намалява , а да се увеличава - иначе ще имаш бира "а ла фабриката".
На мен аромата на хмел все ми е малко , та слагам конски дози в края на варката.
Хмеловете английски сортове ли са поне ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 06 Апр 2015, 15:07

На мен все не ми достига малца и карамела във вкуса.Следв. път ще озахарявам на 68°,69° с декокция и ще промивам на 70°-72°.Ще търся някакви малцови аромати в англ.магазини.
Хмела ми е отличен,на шишарки,предимно англ.сорт-фугълс,голдингс,както и бобек,чаланджър,амарило,галакси,каскейд.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 18 Апр 2015, 17:11

Ето го братовчеда на гларус.
Доближава се доста на вкус до оригинала.Има си срамежливо малцово тяло,дързък хмелов аромат( голдинг и бобек)и дълъг горчиво- сладък послевкус с леки плодови нотки и хмел.
Доволен от резултата.Благодаря на напътствията на всички колеги.
Наздраве.
Прикачени файлове
IMG_20150418_135658.jpg
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот dandilov » 18 Апр 2015, 18:12

Ехе-е-е-е!
Изглежда превъзходно!
Поздравления!
Ще участва ли на конкурса?
Дай я да я сборим с моя "E.S.Bitte(R)" ;)

Наздраве! :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот almus » 18 Апр 2015, 18:27

Благодаря.
Не съм мислил за конкурс,сега ферментира друга с дрожди нотингам и с повече карамюних и мюних.Ще видя,коя е по- добра и тогава.Ще прочета и условията на конкурса.
Ако има желаещи можем да опитаме по няколко бири вкъщи и да обсъдим рецепти:)
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот dandilov » 18 Апр 2015, 21:35

Регистрирай я за конкурса на 25.04.2015г. - другата събота. Няма никакво време за чакане! Регистрациите се приемат до 20.04.2015г. на адрес: http://homebrewers-bg.org/
или на 24-ти след 16:00ч. в бирария "Халбите" на ул. "Три уши" в София.
Ще се радвам ако вземе участие в конкурса, пък и награда може да отнесе... ;)
Успех!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Подходящи дрожди за клонинг на Гларус?

Мнениеот martinmgm » 26 Юли 2015, 12:25

Тй като снощи посетих Халбите на Черковна и подпих порядъчно колочество Гларус мога спокойно да кажа, че това бирата! Днес няма главобол и други екстри от останалите бири. Вярно, вкуса е малко по-силен от колкото ми се иска, но не е болка за умиране.
Оказа се, че без да искам аз съм си направил клонинг на Гларуса и днес реших да отворя първата бутилка, която отлежаваше вече цял месец. Ама много добре съм го уцелел с тази подробност, че от самото начало търсих по-лека бира на вкус и се е получило точно това. Ето и рецептата:

1.3kg Pale ale Malt
0.2kg Caramunich Type2

4.5л вода и озахаряване 60мин на 65-57°
20мин на 72°, вдигане до 78° и промиване с 8л вода на 80° – всичко накрая 11л на 10P. Целта беше повече мъст за варене, защото доста извира от тенджерата, а гонех количество.
По време на варенето добавих около 1л вода за да изкарам повече количество, естествено пострада крайният екстракт.
първи хмел – 10г Northen Brewer 70мин
Втори хмел – 10г Hallertau Mitt 20мин
Трети Хмел – 10г Fuggles 10мин
Irish moose – 1г 10 мин
След варене - 7-8л; 11P
Дрожди Нотингам направо поръсени отгоре. За 12 часа работеха усилено и точно за 4 дни спряха. Ферментацията е оставих 7дни. След ферментация – 3P
Газировка с 7г захар на литър и 2 седмици на 18° в мазето
след това в хладилник 10 дена
Алкохол – 4.5%
Много съм близо до Гларуса, но нямам този плътен малцов вкус. Така или иначе не съм го целял а се получи случайно.
Ето го и крайният резултат. Избистри се до лагерна, въпреки, че като я сложих в хлдилника и леко помътня. Но след 10 дена на студено се оправи:
Treta.JPG


А някой казват, че трета варка била фатална. Това е най-доброто което съм правил до момента.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron