Ето ме и мен

Модератор: Martin

Re: Ето ме и мен

Мнениеот mirix » 24 Ное 2014, 12:35

След нетърпение от моя страна отворих една бира на 3 ден след бутилирването. Пяната беше на едри мехури и се задържаше като на кока-кола(без задръжки меко казано). Вкуса не беше нищо особенно, много лека киселинна нотка. 1 седмица след това нещата са коренно различни.газировката е слаба пак разбира се, не се е наситила. Пяната е на дребни мехури задържа доста време, киселата нотка е изчезнала а е взел да се появява вкус на кафе. В общи линии много приятно, ще се помъча да оставя за по нова година, тогава ще е чудесна сигурно
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 24 Дек 2014, 17:28

Здравейте колеги,

Едва изтърпях да настъпи днешният ден за-да опитам "отлежалата" бира, снощи дори я сънувах :lol:
Доста по-добра е от преди месец, по осезаема газировка, цвета - един тон по светъл, както беше казал Mirix "много хубаво нещо туй дву-месечната бира"
Предполагам не съм единственият оставил нещичко по-специално, точно за този период от годината, за -да може да се наслади на най-доброто си творение.

Това е колеги, желая ви весели коледни празници и приятни мигове със семейството :)

НАЗДРАВЕ!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот pepes75 » 16 Фев 2015, 13:05

Здравейте и от мен.Дойде и моя ред да споделя първите си два опита.Врътнах две бирички,една светла и една червена
(или поне исках червена,а тя се получи тъмна),със стиловете не съм още на ясно.
Първа варка:
пейл ейл-3кг.
хмел-магнум 20гр.60мин
хмел халертау 10гр 10мин
ирл мъх 1ч.л.15мин
дрожди сафейл с-33
вода 1;3 озахаряване,1;4 промиване
Схемата на начинаещия описана от Виктор.Всичко мина перфектно с озахаряването,йодна проба отлична още при 67С след 45 мин.
10мин. на 72С пак йодна проба идеална.Промиването пълен цирк,ако имаше някой да ме снима с тия 2 гевгира и 2 цедки мале-ма
ле. Както и да е,за 2-ра варка си спретнах лаутер тюн.Захаромер от 1,5лв ми показа 15 преди ферментора след охлаждане на мъста,а
след ферментация потъна почти целия.ферментация 1 седмица и бутилирах.1 седмица на 20С за газировка.Последва дегустация,бира та
дрънка ,но не е добре газирана обаче вече е в хладилника,така че...Нямам много снимков материал,защото се бях ошашавил,пък и съм сам
20150129_190012.jpg
Прикачени файлове
20150214_170438.jpg
20150130_093916.jpg
20150129_220831.jpg
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Ето ме и мен

Мнениеот pepes75 » 16 Фев 2015, 13:35

Втора варка:
20150209_220905.jpg

Схема на озахаряване и врене същата,като тозипът промиването мина по добре
20150213_124025.jpg
20150213_144837.jpg
20150214_095824.jpg
20150215_095604.jpg

Тук е мястото да задам един от хилядите въпроси ,които имам. тези с-04 ферментираха за 2 дена бирата се избистри,утайката падна и се чудя какво да правя
Първата бълбука 4-5 дена,а тази на втория ден през 5мин. чувам клапана,да бутилирам ли или да я оставя още 1-2 дена и после при бутилирането да добавя малко дрожди,но не знам колко и как да го направя.Дайте съвет ,моля!
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Ето ме и мен

Мнениеот victoryvt » 16 Фев 2015, 15:36

Дрожди не се добавят ей тъй просто защото ти си мислиш че трябва.
Не че нещо лошо ще стане - просто няма смисъл.
Оптималното засяване с дрожди се разбира от темпа на ферментация - щом е бърз, значи си засял добре, ако се влачи дълго време ферментацията - или е нормално, защото бирата е била прекалено силна , или е засято с малко клетки.
В твоя конкретен случай - няма нищо притеснително. Изчакай си клапана да спре и бутилирай. 5-6-7 дена след засяването с дрожди е нормално за бутилиране. Колкото по-рано го направиш, толкова по-голяма вероятност има да оставиш недоразграден екстракт и от там - прегазирана бира и прекалено тлъста утайка в бутилката.
Но и така пак ще имаш добра бира.
Ако утайката в бутилките те дразни - опитай следното : 1 седмица ферментация, 1 седмица отлежевана в друг или в почистен (същия) ферментатор, 1 седмица газировка (тук вече за някои щамове вкл. и S-04, ще трябва да се добавят и дрожди освен захар - при минимална доза) , 1 седмица отлежаване на студено.
И чак тогава пиене.
Ако може - последната точка да се удължи на 2, 3 и т.н. седмици. Но повече от месец няма нужда.
Само силните на алкохол и хмел бири подлежат на отлежаване с месеци.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ето ме и мен

Мнениеот pepes75 » 17 Фев 2015, 18:27

Благодаря за отговора, още ми е рано да мисля каквото и да било.Просто го прочетох някъде из форума това за дрождите, а и първата не ми се газира добре, а сложих 6гр. на литър във вид на сироп
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Ето ме и мен

Мнениеот mirix » 17 Фев 2015, 23:56

Лично на мен тази дамаджана ми се стува много празна. Желателно е поне 2:3 да е пълно и да има място и за запенване при ферментация, но с времето се уголемяват и тенджерите :). В неделя за пръв път събрах мизерията след варенето , оставих я 1 нощ да се утаи и иазвадих 4 л. пивна мъст. Као си помисля че хората правят варки за по толкова :). Направо съм се преоткрил
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ето ме и мен

Мнениеот pepes75 » 18 Фев 2015, 01:11

Че е празна,празна е.Много ми се ще да я напълня ама тва са ми възможностите за момента.Това са към 12 л. бира с тая 25л. тенжера правя варки с по 3кг. малц.По нататък ще се ъпгрейдвам и аз,няма начин :D
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 01 Май 2015, 19:55

Малко да се пораздвижим:

American amber ale:

Pale ale - 5 kg
Caraffa II - 0.1kg
Caraaroma - 0.1kg

Озахаряване - еднотемпературно на 65°С - 45 минути
Покачване до 72°С и задържане за 10 минути и след това покачване до 77° и промиване. Вода за озахаряване и промиване - стандартно 1/3 - 1/4
Първо текло - 17°Р; преди варене - 10°Р; OG 13°P; FG 3°P.
Дрожди - US-05 - активирани с 100мл. мъст
Варене 80 минути.

Охмеляване:

10 гр. Нъгет - 60 минути
20 гр Цитра - 15 минути
18 гр Кристал - 5 минути
50 гр Цитра - 1 минута

IBU:30

Бирата ми е много вкусна. Ароматът е уникален. Правя си експеримент с цитрата, на следващата варка по същата рецепта ще направя и сухо охмеляване с цитра за-да разбера как ми харесва повече. Въпросната бира участваше в конкурса за етикети на 25/04 - и не се нареди сред призьорите - имаше доста по-креативни изпълнения, като моят фаворит беше един от етикетите на колегата Наков.

Прикачвам и няколко снимки:
Прикачени файлове
DSC_0186.jpg
DSC_0200.jpg
DSC_0204.jpg
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот delf » 02 Май 2015, 13:57

Много добре изглежда!
Сигурен съм, че със сухото охмеляване ще стане още по добре.
Първоначално вкуса и е много силен, но отлежи ли малко става невероятен!
Цитрата дава страхотен аромат и вкус!
delf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:58
Местоположение: Въййй Бургас :)

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта

cron