Българо-руската варка

Модератор: Martin

Българо-руската варка

Мнениеот daniel.trifonov » 27 Авг 2014, 19:49

Привет колеги!
Kолегата spymf беше на почивка във Варна и на 9 август дойде на гости за една варка. Рецептата беше негова - клонинг на Fuller's London Porter. Наложи се да я променим, за да може да бъде сварена с наличните в електронния магазин малцове. Та ето оригиналната рецепта:
Fullers London Porter (19литров)
Солод:
3,5кг Pale Ale
300гр Cara 150
150гр Cara 250
350гр Chocolate
100гр Special B
Хмель:
40гр фагл-60мин
20гр фагл 15минут
Дрожжи: 04

Затирать на 67-68 градусов 60 минут.
НП 1055-1060
КП 1010-1014


След доста четене в нет-а стигнах до следната рецепта с наличните при нас малцове:
За 40л.
7,0кг - Pale Ale
0,8кг - Carafa Special Type II
0,6кг - Caraaroma
0,2кг - Special W

Еднотемпературно озахаряване на 68°C - 1 час с 26литра преварена вода. Мисля, че водата не трябваше да е преварена, за да е по-твърда.
Перфектна йодна проба, но в последствие нисък екстракт.

Промиване @ 80°C до плътност на общото количество мъст 1.050.

Варене 1 час.
Хмел Фуфълс 80г @ 0мин (ври 60 мин)
Хмел Фугълс 40г @ 40мин (ври 20 мин)
Ирландски мъх @ 40мин

Получихме 29литра с НП - 1,060
Дрожди S-04 22г (бях ги предвидил за 40л бирена мъст)

Два дни по-късно крайна плътност 1,022, на четвъртия ден беше пак толкова и бутилирах с по 4г/л захар.

Сега вече се пие и на мен ми допада много. Мисля обаче, че Carafa ми идва в повече. Все пак количеството вода е с 1/4 по малко. Нямам представа дали е близка до оригинала, но Валера трябва да каже.

Ето и резултата:
20140827_005.jpg
Току що налята

20140827_006.jpg

20140827_007.jpg
Малко по-късно
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Българо-руската варка

Мнениеот victoryvt » 27 Авг 2014, 20:06

Браво !
Страхотно изглежда поне на пяна, за другите атрибути вие си знаете.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Българо-руската варка

Мнениеот za6o » 28 Авг 2014, 09:20

Изглежда много добре.
Запали ме с тези снимки, ще се прави тъмна бира :D
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Българо-руската варка

Мнениеот spymf » 29 Авг 2014, 10:22

Даниэль привет! Привет ребята!
Извиняюсь, пишу на русском. (Можете перевести в google).
Расскажу всю историю. За несколько месяцев до поездки в Варну я начал готовиться. Я нашёл ваш форум и написал сообщение, на которое откликнулись несколько человек.
В том числе и Даниэль. Он любезно пригласил меня к себе в гости для совместной варки. Я не смог отказаться от такого шанса!
Итак утром я на автобусе добрался до его дома в тихом и уютном месте.
Эх, как же приятно варить пиво на свежем воздухе в тени сада.
Первым делом Даниэль любезно накормил меня здравым завтраком:
2014-08-09 10.00.24.jpg
Завтрак

Варка проходила плавно и без происшествий:
2014-08-09 10.17.53.jpg
Mash In

2014-08-09 11.34.34.jpg
Фильтрация

Только три фото... Продолжение в следующем сообщении. :whistle:
spymf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Фев 2014, 09:01

Re: Българо-руската варка

Мнениеот spymf » 29 Авг 2014, 10:41

Продолжение:
2014-08-09 11.50.58.jpg
Фильтрация

2014-08-09 13.19.47.jpg
Охмеление

Немного об оборудовании:
Использовались два бака из нержавейки без каких либо переделок.
Самодельная фильтр система - ведро в ведро. в верхнем ведре дырявое дно и вложена сетка.
В нижнее ведро врезан кран. Как видите - дёшево и просто.
2014-08-09 11.27.51.jpg
Фильтр чан

Исходя из своего опыта и оборудования - я думаю Даниэль простит мне немного объективной критики:
На мой взгляд минусом такой фильтр системы является то, что затёртый солод в неё перекладывается ковшиком.
При этом он активно контактирует с воздухом - это вызывает горячее окисление, что влияет на вкус конечного продукта не очень хорошо.
Второй момент - баки для варки и затирания не имеют кранов - приходиться несколько раз переставлять тяжёлые баки с горячей водой и пользоваться сифоном для переливки сусла.
Это занимает больше времени и сил, с кранами удобнее.
Ещё Даниель - ты используешь стеклянный термометр. Риск его разбить очень большой, и это может испортить всю партию :( Советую обзавестись цифровым.
На этом заканчиваю свою критику и перехожу к благодарностям!
Во первых - огромное спасибо за гостеприимство, и дегустацию! Благодаря тебе я приобрёл международный опыт, и уверенность, что домашнее пивоварение это, пожалуй лучшее хобби в мире!
Во вторых - теперь я приглашаю тебя в гости в славный город-герой Санкт-Петербург. Если будет возможность - не упускай её!
Даниэль успел передать мне пару литров нашего пива, но я ещё не продегустировал его. Даю ему время созреть. Три недели будет в самый раз.
Как попробую обязательно сообщу здесь.
:text-thankyoublue:
Последна промяна spymf на 29 Авг 2014, 10:50, променена общо 2 пъти
spymf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Фев 2014, 09:01

Re: Българо-руската варка

Мнениеот spymf » 29 Авг 2014, 10:42

Ну и на последок:
2014-08-09 15.17.16.jpg
Совместное фото на память :)

Настоящих героев нужно знать в лицо!
spymf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Фев 2014, 09:01

Re: Българо-руската варка

Мнениеот dandilov » 31 Авг 2014, 21:04

Поздравления! :clap:
Даниел е страхотен човек!
Успех на spymf в новото хоби и наздраве! :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Българо-руската варка

Мнениеот spymf » 01 Сеп 2014, 09:03

Вчера дегустировал результат совместной варки:
IMG_20140831_204615.jpg
Fullers London Porter clon from Bulgaria

Вкус отличается от оригинального рецепта. Потому что мы использовали другие сорта солода.
Но получился хороший портер!

Ваш форум я посещаю не часто. По всем вопросам пишите на почту: spymf686@gmail.com
spymf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 27 Фев 2014, 09:01

Re: Българо-руската варка

Мнениеот victoryvt » 01 Сеп 2014, 09:25

А я думаю - тъй должен чаще посещать :)

Изображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

cron