Кафяв ейл!

Модератор: Martin

Кафяв ейл!

Мнениеот brokenerror » 04 Май 2014, 21:57

1.1кг Светъл малц Weyermann
1kг кафяв малц Weyermann
2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.

3. 30 гр. хмел перла + жатец - 15 гр. за ароматизация в края на варенето.

4. Дрожди Нотингам 11гр.


Озахаряване:
Размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 15-20 мин.
Загряване до 50-53 гр. и задържане там 20 мин.
Загряване до 67гр. и държане там 45 мин.
Загряване до 72 гр. и там държане 15 мин.
Загряване до 78 и промиване.

Начален екстракт 13,2 по брикс!

Малко повечко е газирана.. но като цяло е пърфект! Като я отварям по внимателно няма гашинг!
IMAG0095[1].jpg

IMAG0088[1].jpg

IMAG0093[1].jpg
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот vsd » 04 Май 2014, 22:48

Какво е кафяв малц? Имаш предивд Carafa II, или нещо друго?
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот brokenerror » 04 Май 2014, 23:57

В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот victoryvt » 05 Май 2014, 10:52

Кафяв малц има предимно в британските производители. Вайерман нямат аналогичен директно, но може да се ползва смес от Караамбър + Карамюних или други подобни карамелени.
Може и сам да си го изпече човек :
http://www.homebrewtalk.com/f36/substitute-brown-malt-116513/
Ето и една таблица за съответствията между различни производители на малцове :

http://www.brew.is/files/malt.html
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот vsd » 05 Май 2014, 14:11

brokenerror, знам какво е кафяв малц, чудно ми е ти какво си използвал и то приблизително 50% от зърното, защото както каза Виктор, Вайерман нямат кафяв малц. Изпекъл си го сам от пилзнер малц ли?
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот brokenerror » 05 Май 2014, 14:36

В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот vsd » 05 Май 2014, 15:57

Ааа ясно, но това е Vienna малц, а не кафяв малц.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот almus » 20 Юни 2014, 21:16

Special W какъв тип малц е?Не стават ли кафяви ейлчета?Като ръгнеш и карамюних,идеално...
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот victoryvt » 21 Юни 2014, 11:27

Прилича на карамюних и караарома. Виж в сайта на Вайерман. В магазина има малко от него. При интерес ще доставя и повече.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Кафяв ейл!

Мнениеот almus » 21 Юни 2014, 19:16

Аз питах колегата,който по-горе е питал какво е кафяв малц..Иначе си прав,че с кафяв малц на Вайерман,няма да стане типичния вкус на кафяв англ. ейл..По-добре е да се ползва английски.Иначе със спешъл W става много хубава тъмно кафява бира,но ако се прекали нагарча повече.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта