Страница 2 от 5

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 11:30
от victoryvt
Не, прост строителен гипс.
Е, разбира се, нямам пред вид разни там шпакловки - прост гипс в най-дребна разфасовка.
Иначе от снабдителите на лаборатории - чист калциев сулфат е гипса.

За моя сегашен червен ейл, който вече е готов за кегиране - не съм добавял нищо.
Стана с екстракт 13.2 % и слезе до 2.9%

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 22:25
от almus
Колеги,виждам че озахарявате около 40-50 минути.
Това как се отразява на вкусовия профил на бирата сравнено с едночасово озахаряване?

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2016, 13:34
от Bozho
Значи отивам в железарията и си купувам гипс, тъй ли. Нищо специално?

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 11:02
от Martin
Martin написа:Миналият месец и аз варих Червен ирландски ейл. Открадната рецепта от homebrewtalk. На никулден отиде едно 5л кегче, и предизвика фурор дори и сред не любителите на бира. Ето я и рецептата.

Pale ale - 3.6kg
Caraaroma - 500gr
Carapils - 200gr
Melanoidin - 200gr
Flaked oats - 250gr

Northern brewer 10% aa - 15gr 60min + 15gr 30min
И 200gr мед точно като почваш охлаждането

Озахаряване 40мин на 65градуса

Дрожди - S-04 стартер от стара утайка.
OG - 1.056 / 21л
FG - 1.016


Невероятен малцово меден вкус, лело сладникава.


80 точки на Biela Vrana 2016 !

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2016, 21:34
от lunna
Отдавна се каня да си направя червен ирландски ейл. Спрях се на тази рецепта и в момента я бъркам. Ако сложа Челинджър вместо Нортърн брюър, дали ще стане добре? Ще ми се да опитам и английските хмелове.

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 03 Мар 2016, 09:57
от Martin
Че що да не стане с Нортърн Брюър

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2016, 00:55
от lunna
Направих го. Чудна бира стана. Благодаря за рецептата.

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2016, 21:42
от Ico
Здравейте на всички. :D
Това е първият ми пост втози форум и искам да поздравя всички и да помоля за малко помощ.
Направи ми впечатление, че в няколко рецепти за Пейл ейл не видях споменат "машаут". Това, по подразбиране ли е, или този тип бира не се нуждае от "машаут"
Поздрави,
Ицо

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 06:31
от rajev
Това ти е края на озахаряването затопляш до 78 градуса и слагаш край на процеса ,после следва цедкатаа и т.н.

Re: Червен ирландски ейл!

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 10:04
от Ico
Здравейте и благодаря за отговора.
Имам идея какво е "машаут", но не го видях споменат в рецептата по-горе (а и в още няколко) и затова се зачудих, дали той си се прави по подразбиране или изобщо не е включен?