Червен ирландски ейл!

Модератор: Martin

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот victoryvt » 24 Дек 2015, 11:30

Не, прост строителен гипс.
Е, разбира се, нямам пред вид разни там шпакловки - прост гипс в най-дребна разфасовка.
Иначе от снабдителите на лаборатории - чист калциев сулфат е гипса.

За моя сегашен червен ейл, който вече е готов за кегиране - не съм добавял нищо.
Стана с екстракт 13.2 % и слезе до 2.9%
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1979
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот almus » 24 Дек 2015, 22:25

Колеги,виждам че озахарявате около 40-50 минути.
Това как се отразява на вкусовия профил на бирата сравнено с едночасово озахаряване?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Bozho » 05 Фев 2016, 13:34

Значи отивам в железарията и си купувам гипс, тъй ли. Нищо специално?
Bozho
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Авг 2015, 08:02

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Martin » 22 Фев 2016, 11:02

Martin написа:Миналият месец и аз варих Червен ирландски ейл. Открадната рецепта от homebrewtalk. На никулден отиде едно 5л кегче, и предизвика фурор дори и сред не любителите на бира. Ето я и рецептата.

Pale ale - 3.6kg
Caraaroma - 500gr
Carapils - 200gr
Melanoidin - 200gr
Flaked oats - 250gr

Northern brewer 10% aa - 15gr 60min + 15gr 30min
И 200gr мед точно като почваш охлаждането

Озахаряване 40мин на 65градуса

Дрожди - S-04 стартер от стара утайка.
OG - 1.056 / 21л
FG - 1.016


Невероятен малцово меден вкус, лело сладникава.


80 точки на Biela Vrana 2016 !
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 930
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот lunna » 02 Мар 2016, 21:34

Отдавна се каня да си направя червен ирландски ейл. Спрях се на тази рецепта и в момента я бъркам. Ако сложа Челинджър вместо Нортърн брюър, дали ще стане добре? Ще ми се да опитам и английските хмелове.
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Martin » 03 Мар 2016, 09:57

Че що да не стане с Нортърн Брюър
Последна промяна Martin на 10 Юни 2016, 18:28, променена общо 1 път
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 930
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот lunna » 23 Мар 2016, 00:55

Направих го. Чудна бира стана. Благодаря за рецептата.
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Ico » 24 Апр 2016, 21:42

Здравейте на всички. :D
Това е първият ми пост втози форум и искам да поздравя всички и да помоля за малко помощ.
Направи ми впечатление, че в няколко рецепти за Пейл ейл не видях споменат "машаут". Това, по подразбиране ли е, или този тип бира не се нуждае от "машаут"
Поздрави,
Ицо
Ico
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 46
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот rajev » 25 Апр 2016, 06:31

Това ти е края на озахаряването затопляш до 78 градуса и слагаш край на процеса ,после следва цедкатаа и т.н.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот Ico » 25 Апр 2016, 10:04

Здравейте и благодаря за отговора.
Имам идея какво е "машаут", но не го видях споменат в рецептата по-горе (а и в още няколко) и затова се зачудих, дали той си се прави по подразбиране или изобщо не е включен?
Ico
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 46
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта