Или или!

Модератор: Martin

Или или!

Мнениеот brokenerror » 04 Май 2014, 19:46

Тъй като един приятел искаше да види как става това чудо наречено домашна бира, а беше свободен само вчера, реших: ще правя бира от материал останал ми от предишни варки, защото нямах друго...
С много зор и "тършуване" из цялата къща и двор събрах 4 кг малц!
Бг светъл малц, Светъл малц на вайърман, Кафяв мюнхенски, Кафяв на вайърман, Караарома, Карапилис, Карамелен малц карамюних. Не ме питайте за пропорции, единственото, което знам е, че "специалните малцове са, общо, 400-450 грама.
Тази бира ще стане или най-хубавата, която съм правил, или най-лошата.. Само едно е сигурно: че ще се изпие!
Дрожди Safbrew S-33, които ги оставих да се развиват два часа в бурканче с пивната мъст и захар!
Вода за озахаряване:12 л.
За промиване: 16 л.

1. Размесване на 50гр.
2. Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и вдигане до 62.
3. Задържане на 62 10 мин. и вдигане до 67.
4. Задържане на 65-67 40 мин.
5. Вдигане до 75 и йодна проба - 15 мин.
Всичко мина, за мое учудване,много добре защото докато си поркахме биричка с другарчето се улисахме и малко подминах тея 67 градуса.
Промиване - перфектно!
Захарност преди варене - 10 по брикс, след варене 12.5 по брикс!
Изкарах около 25 литра чиста бира, така да го кажем! Цвят - червен като кръв, леко тъмен!
Хмел: бг перла 40 грама, 10 минути след завиране - 20гр, 20 минути след завиране - 10гр. и 30 минути след завиране - 10гр.
Жатец: 10 гр.- 10 минути преди края на варенето + ирландски мъх..
Това е, скоро ще сложа и снимки, че ся не ми се търси кабел за телефона!
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Или или!

Мнениеот cervesa » 04 Май 2014, 20:06

Ако сте спазили хигиена след варката и продължите да я спазвте по време на ферментацията и преди бутилирането- ще се получи чудна бира!Обезателно искам да я пробвам :)!!!
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Или или!

Мнениеот brokenerror » 04 Май 2014, 20:30

IMAG0083[1].jpg
Ето тук "бърбуляка" клапана



И да, хигиената при мен винаги е на ниво, просто съм "чистник" по душа!
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Или или!

Мнениеот hellreiser » 05 Май 2014, 13:39

Незнам, може проблема да е при мен, но от 4 кг малц и 28л вода как извадихте 25л бира и то с екстракт 12,5%
Иначе и аз съм правил такива бири с каквото има останало и са ставали чудесни.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Или или!

Мнениеот victoryvt » 05 Май 2014, 14:04

По-скоро 20л. на 12.5%
Иначе 25л. с 12.5 е 78% практическа екстрактивност, което е почти само теория.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Или или!

Мнениеот brokenerror » 05 Май 2014, 14:38

Е, хора, съвсем сериозно ви говоря, най-много да съм сбъркал 1-2 литра, не повече...
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Или или!

Мнениеот brokenerror » 05 Май 2014, 14:41

А и сами виждате тубата, тубата е 40 литра, вижте до къде е пълна, повече от половината...
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Или или!

Мнениеот victoryvt » 05 Май 2014, 19:23

Нека нека ...
Колкото повече пусне толкова по-добре.
Аз при последната извадих от 19кг. 105л. на 13.5% - което е 74-75% екстрактивност , но малцът беше прекалено дребно смлян и прецеждането трая 2 часа и доста ме изнерви.
Между другото - който е поръчвал смлян малц в предпоследната седмица - без тази последната - е получил толкова дребно смлян и би извадил висока екстрактивност.
Причината е , че имам нова мелачка с мотор и доста я бях свил да мели дребно. Сега е коригирано и е долу горе пак дребно, но и все пак да може и прецеждането да върви добре.
А, и друго има - ако някой изстисква малцовите трици (което не е добра практика, тъй като внася излишни танини от люспите) би могъл да извади максимална екстрактивност.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта

cron