Светъл ейл

Модератор: Martin

Re: Светъл ейл

Мнениеот za6o » 09 Сеп 2014, 13:04

Ок, за озахаряването ясно, но кога тогава корегираме пх-то?
Защото при мен почти винаги е 5.9PH и с 3/4 капачка млечна киселина го свалям то 5.2PH
Това го правя при 45С, охлаждам мъстта до 20С и тогава меря с ПХ метъра.
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Светъл ейл

Мнениеот izrodka » 09 Сеп 2014, 13:15

.Приемам. Ще правим само с две паузи, но следващата ще бъде пшенична и без това.
Не мисля, че е влязла вода, бяхме осторожни :) Пък и предишната варка беше досущ. 6,6кг зърно, във ферменторите същия обем и бутилирах тамън 30л. А охлаждахме по друг начин.
Може би промиваме твърде бързо, въпреки че накрая зърното е леко и все едно само люспи са останали.
Освен това варихме 90 минути много бурно в широк отворен казан (даже малко преля). Поне 5 литра са отишли там.
Може следващата варка да я снимаме и опишем подробно и да обследваме тогава има ли проблем наистина и къде.
Както и да е, да стане хубава, пък за ефективността, дет се вика, ще се изпедепсаме.
Ужасно ви благодаря за отзивчивостта, и че си спомняте какво е да не знаеш.
Някои хора...не разбират нащо предаване
Аватар
izrodka
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Юни 2014, 00:04

Re: Светъл ейл

Мнениеот victoryvt » 09 Сеп 2014, 13:51

Коригиране на пеха-то си е в зависимост от водата с която вариш. Щом има нужда - прави го.
На 45 гр. паузата не е необходима ако ще подкиселяваш с млечна киселина.
Даже то ако е за киселинна си е баш от 35 до 45 цял диапазон.
Не че ще попречи, но кой знае колко не ще помогне при много твърда вода, т.е. високоалкална, което не е задължително високо твърда.
Апропо, колко е пеха-то на водата ти za6o ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Светъл ейл

Мнениеот za6o » 10 Сеп 2014, 12:12

6.2PH при 18С, сега я замерих. Но като сложа малца и пада до към 5.9РН.
Другият вариант е да направя водата 5.5РН преди слагането на малца и да очаквам, че след това ще падне до 5.2РН
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Светъл ейл

Мнениеот victoryvt » 10 Сеп 2014, 16:33

Не, корекцията следва да се прави по време на майшуването, защото всичко зависи от това какви малцове в момента са в майша.
Всяко от веществата си има буферен капацитет и уцелването на пе-ха на сляпо е невъзможно.
Най-добре е да се добавя по малко киселина или кисел малц и да се мери.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Светъл ейл

Мнениеот za6o » 10 Сеп 2014, 21:14

И всичко това трябва да се случи преди озахаряването т.е. преди 62С?
В този случай коя е най-подходящата темперетура ?
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Светъл ейл

Мнениеот cervesa » 10 Сеп 2014, 22:46

Ph метъра обикновено е АТС т.е. с автоматична температурна корекция...
5.2/5.3 е добро ниво за озахаряване в диапазона 62-72 *С...
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Светъл ейл

Мнениеот SDS » 15 Май 2015, 07:14

Здравейте! Някой правил ли е еднотемпературно озахаряване на БГ малц да речем на 65'С и после 72'С. Мисля да го направя с подкиселяване на майша. Ще се получи ли нещо или трябва да започна с по ниска температура.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Светъл ейл

Мнениеот victoryvt » 15 Май 2015, 09:18

Няма проблем, но може да ти върви по-бавно прецеждането и да има повече утайки след варката.
А и сегашният малц им е по-добър от миналогодишния.
Аз лично правя така - размесвам само БГ малца с около 2.5л. вода на кг. за 52-53 гр. , изчаквам 20 мин. (през това време завирам в кофа с бързовар още 14л. вода) , вливам врялата вода в кашата и темп. скача на 65 , добавям другите малцове и достоплям пак до 65 и си карам озахаряването до края.
Ако нямаш възможност да достопляш и можеш само да доливаш вода - направи така - вземи 2/3 от БГ малца и го размеси само него на 54 гр. с 1:2.5 вода, пресметни си колко още вода има да вливаш за цялото количество малц, кипни я и след паузата на 54 я влей и добави останалия малц. Трябва да изчислиш количествата така че новата темп. да се фиксира на 65.
Ако е по-ниска - добави още малко вряла вода, ако е по-висока (над 68) - добави малко студена.
Дори и да се поразреди майша до 1:3.5 няма проблем, даже и до 1:4 , но ще се озахарява по-бавно.
Ако трябва можеш да източиш и малко течност в кофа и да я стоплиш до 72 с бързовара и пак да я върнеш и така няколко пъти докато вдигнеш темп. на майша до 65.
Само не прави това на 54 гр. , защото бързоварът ще се налепи с белтъци и ще загори адски (пробвано - чак ми проби кофата и се запали).
На 65 и нагоре вече ги няма тия лепкави бели вещества и с леко разбъркване с бързовара стават нещата (но само в течност, в майша - не).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Светъл ейл

Мнениеот SDS » 15 Май 2015, 14:01

Идеята ми е да направя бира само с продукти произведени в Бълария. Малц, хмел за маята вече няма как ще я мисля допълнително. Ще пробвам този метод с 2/3 от малца и 1/2.5 вода.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта