Страница 5 от 5

Re: Барли уайн

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2016, 21:36
от Dejmos
Изправен съм пред дилема.
Да правя ли сухо охмеляване, или не.
В момента има невероятен аромат, леко хмелен, леко карамелен, леко като коняк.
Подготвил съм смес от Сентениал, Цитра и Каскейд за сухо и се чудя дали ще подобри този аромат, или ще го маскира и премахне.

(Може да не се наложи да разбирам. При пренасянето на ферментора в мазето за отлежаване засмука вода от шишето на водния клапан. По принцип имаше разтвор на окорон в него.... някога. Окоронът отдавна се е изпарил. Много е възможно да се зарази.)

Re: Барли уайн

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2016, 23:18
от asenr
Ако трябва да се изпие бързо и не ти достигат хора, ще се прежаля... ;) Между другото, ако опиташ някой път да ферментираш без воден клапан, може да видиш, че за бира, която свършва за не повече от месец, този уред е напълно излишен.

Re: Барли уайн

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2016, 11:54
от Dejmos
8 литра, които ще отлежават 3 до 6 месеца... дали ще свърши бързо.

Re: Барли уайн

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2016, 20:44
от Martin
Не се притеснявай за водния клапан, случвало се е и на мене. Но за по сигурно го пълни със спирт или ракия. Така няма опасност ако върне.
Мисля че сухо охмеляване не си заслужава. При отлежаването ще се загуби доста. Но може да сложиш малко сега заради това връщане от водния клапан.

Re: Барли уайн

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2016, 22:22
от Dejmos
Именно заради загубата на аромат при отлежаването си мисля за сухо. За да има все пак някакъв аромат после.

Re: Барли уайн

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2016, 13:56
от st_jivko
Мартин ти каза-няма смисъл от сухо охмеляване.
В барлито дори не се търсят толкова хмеловите аромати,а
малцовите.