Барли уайн

Модератор: Martin

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 11 Ное 2016, 21:36

Изправен съм пред дилема.
Да правя ли сухо охмеляване, или не.
В момента има невероятен аромат, леко хмелен, леко карамелен, леко като коняк.
Подготвил съм смес от Сентениал, Цитра и Каскейд за сухо и се чудя дали ще подобри този аромат, или ще го маскира и премахне.

(Може да не се наложи да разбирам. При пренасянето на ферментора в мазето за отлежаване засмука вода от шишето на водния клапан. По принцип имаше разтвор на окорон в него.... някога. Окоронът отдавна се е изпарил. Много е възможно да се зарази.)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот asenr » 11 Ное 2016, 23:18

Ако трябва да се изпие бързо и не ти достигат хора, ще се прежаля... ;) Между другото, ако опиташ някой път да ферментираш без воден клапан, може да видиш, че за бира, която свършва за не повече от месец, този уред е напълно излишен.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 12 Ное 2016, 11:54

8 литра, които ще отлежават 3 до 6 месеца... дали ще свърши бързо.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот Martin » 12 Ное 2016, 20:44

Не се притеснявай за водния клапан, случвало се е и на мене. Но за по сигурно го пълни със спирт или ракия. Така няма опасност ако върне.
Мисля че сухо охмеляване не си заслужава. При отлежаването ще се загуби доста. Но може да сложиш малко сега заради това връщане от водния клапан.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Барли уайн

Мнениеот Dejmos » 12 Ное 2016, 22:22

Именно заради загубата на аромат при отлежаването си мисля за сухо. За да има все пак някакъв аромат после.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Барли уайн

Мнениеот st_jivko » 13 Ное 2016, 13:56

Мартин ти каза-няма смисъл от сухо охмеляване.
В барлито дори не се търсят толкова хмеловите аромати,а
малцовите.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 300
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron