Първа проба на новата тенджера- английски битер

Модератор: Martin

Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 15 Фев 2014, 16:49

Днес реших да забъркам един английски битер и да пробвам новата си тенджера. Уви 40л, е малко зор за сам човек , но бял кахър.
рецептата е:
7200 кг. свеъл малц
0,400 кг. караарома
0,50 кг. карафа тип 2
Цвета който гоня е кафеникав, но ще видим какво ще се получи.
Озахаряването мина по следния начин:
загрявам водата до 55-56 гр.
сипвам светлия малц и става
52 гр. -20 мин.
56 гр. - 10 мин.
62 гр. -10 мин.
66 гр. - 45 мин.
72 гр.- 20 мин.
загрявам до 78.

И да ви кажа хубаво е да си четете ръководствата на уредите.
Тук идва малко изненада останах с мисълта че газовото котле зарява гореща вода до 80 гр. , но изненада само до 60
Понеже съм захванал няколко работи на веднъж се наложи да правя промивка с 60 гр. - така и стана
Извадих около 39 л. течност с екстракт 10% без да се старая много много.
Бавничко завират на газовото котлонче , но бърза работа нямам :)
В тенджерата има 1 пръст до ръба и чакам малко да поизпари че да долея около 3 л., че да не цапам на жената печката :)
сега е на 87 гр. притворена с капачето да заври по бързо
мисля да сложа на 10 мин. след завирането 30 гр магнум и 10 жатец и 20 мин преди края 70 гр. жатец. малко по късно разкази в картинки
че и охлаждане ме чака :roll: ще стане 9 часова варка май :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 15 Фев 2014, 22:48

Зор зор тежат 40 л. Котлона едва смогва в8 свърших. Около38 л. и препулнени ферментатори. Цвета май е едн идея по тъмен но ще видим
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 16 Фев 2014, 21:14

чак кеф ми направи цвета преди да заври
IMG_20140215_144347.jpg

и так ана пълнени до дупка ферментатори особено с импровизирания воден клапан. Докато си взема друг ще е с кисийката , все пак има обем къде да разширява.
Друфия ми клапан е на оакания лаер , който си седи на 5% захарност с бяло було и скоро ще готвя първата си бирена ракия
IMG_20140215_200002.jpg

IMG_20140215_195957.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 03 Мар 2014, 01:10

Тази вечер бутилирвах! Цвета е долу горе желания. Ще ги видим в чашката след около седмица. Или по сокоро разкази в картинки. Препълних 1-2 бутилки и отпих с риск за зараза, ам анаистина си е битер. Не знам какво съм смятал за 40 ИБУ ама баш бая си е над 60 :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот alvinator » 03 Мар 2014, 13:22

Обикновеният английски битер не е ли доста по-НЕгорчив? :roll:
Аз днес мисля да правя нещо подобно, поредна мини-варка, но ще гоня ИБУ под 30....
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот cervesa » 03 Мар 2014, 13:29

За напомняне:
BJCP Style Chart_BG.pdf
(217.67 KiB) 952 пъти


Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 03 Мар 2014, 23:26

Тази вечер съм морен и на тъмно да не объркам цвета, но ето малко картинка, дори и слошо качество и лагерна бистрота 1 ден след бутилирването
IMG_20140303_131710.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 04 Мар 2014, 23:13

Макар и рано е време за разбор. На 2 ден след бутилирването отворих една бира с по вече утайка(белязана). При отварянето изцъска. Извадих я от кастката не е седяла в хладилник.
Цвят -търсеният от мен.
Горива- много горчива, на мен ми харесва на много няма да им хареса.
Послевкус на кафе - няма го!
Аромат на хмел- няма го.
Все пак бирата не е отлежала дори не се е газирала добре.
Предполагам след отлежаване ще стане един битер- много добър битер :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот mirix » 05 Мар 2014, 12:27

IMG_20140304_220919_1.jpg

IMG_20140304_220903_7.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа проба на новата тенджера- английски битер

Мнениеот victoryvt » 06 Мар 2014, 10:27

С тая газировка ...
Английските битер митер алабала са все слабо газирани.
Това ще е битер ала Миро.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта