Страница 3 от 4

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2017, 18:09
от MadButcher
Жена ми вика: "Няма ли да свариш нещо с канела, дижнджифил... ама да не е високо алкохолна!". А пък малкия ми син предложи в събота да сме правили нещо за Коледа(елхи и украси), казах им да се украсяват, аз ще варя "коледна" бира. Та скалъпих следната рецепта:
малцове:
3.5 kg - Pale Ale (70%)
0.5 kg - Melanoidin (10%)
0.5 kg - CaraBelge (10%)
0.5 kg - Carapils (10%)
хмел:
10 g - Columbus, 50 min
25 g - Huell Melon, 10 min
25 g - Huell Melon, 5 min
друго:
150гр. джинджифил, корен на кубчета, обелен - 15мин.
20гр.канела на прах - 15мин.
100гр. кори портокал - 15 мин.

Толкова хубав цвят(амбър) докара при варенето и като брулнах канелата му разказа играта и на амбъра, и на бистротата. В крайна сметка 24л. с начална плътност 13.5Р вече ферментират.

дрожди: Safale US-05

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2017, 19:00
от Bones
Пробвай другия път с канела на кори. Сухо "оканеляване".

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2017, 23:46
от lukata
Аз пък си мисля,че ще се избистри след време...ама и мътните бири не са лоши :D

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2017, 23:34
от Dejmos
Моят опит. Не е баш бира, но е с канела.
Правих брага (нещо между бира и медовина) с 12гр канела на прах в 10 литра течност. След бутилирането оставих половин литър в хладилника в незапечатана бутилка. Почти месец мина и още не се е утаила канелата. Явно ако се ползва канела на прах е необходимо принудително избистряне. Какво точно - да кажат по-опитните.

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2017, 13:13
от IvayloSf
Аз правих тиквена с канела, кориандър, джинджифил, карамфил и кардамон - всичко смляно, на 3тия ден добавих 50 гр. кориандър на зърна. След 10 дена за газиране и 1 седмица в хладилника е бистра почти като лагер - не съм бистрил с нищо. (подправките бяха 300 гр, на 38 литра бира). Не мога да си обясня защо не ви се избистря.

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2017, 14:50
от MadButcher
Моята я заквасих в неделя и още ферментира. Мисля че ще успея да я избистря. Студено и желатин, няма къде да отиде.

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2017, 15:32
от Martin
Желатина събаря протеин, няма да помогне за канелен прах.

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2017, 08:43
от MadButcher
Така е.

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 16:05
от peshcobg
Здравейте,

Аз също сварих коледна бира по следната рецепта:

Начална плътност (OG): 18,4°P
Крайна плътност (FG): 4,8°P
Алкохол (ABV): 7,5%
Цвят (SRM): 11
Горчивина (IBU): 25
Газировка: 4,5 г/л CO2

Озахаряване:
Pilsner - 5,1 кг
CaraMunich II - 0,4 кг
Wheat - 0,4 кг
CaraAroma - 0,1 кг
Печен ечемик - 0,05 кг

Вода: 18 л + 16 л
Озахаряване: 60 мин / 68°C
Промиване: 78°C
Обем варене: 27 л
Плътност варене: 13,2°P

Варене:
Hallertau - 30 гр / 60 мин
Cascade - 30 гр / 10 мин
Cascade - 30 гр / 5 мин

Джинджифил (пресен, нарязан на тънко) - 30 гр / 5 мин
Канела - 2 клечки / 5 мин
Мед - 500 гр / 0 мин

Варене: 70 мин
Обем ферментация: 21 л

Ферментация:
Дрожди: Safale S-04
Основна: 14 дни / 20°C

Исках да бъде с дрожди T-58 но нямаше в магазина.

Бирата се получи добре, но джинджифилът и канелата не се усещат много.

Наздраве!
Пешо

Re: Да не забравите коледната бира!

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 13:00
от MadButcher
Моята коледна се осра! две каси и половина бира Фъф канала!