Страница 3 от 3

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 16:43
от delf
Нотингам.
Първоначален екстракт близо 16.
Най вероятно бързам, но като за първи път е оправдано.
Ще оставя една бутилка за повече време и ще видя.
Благодаря на всички за подкрепата!

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2014, 22:26
от mirix
Пиий си биричката и не се кахъри. Зачести варките и си оставяй по бутилка две да опитваш след месеци. Тогава ще бъдеш удовлетворен. А именно след 2 месеца.

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2015, 15:17
от delf
mirix написа:Пиий си биричката и не се кахъри. Зачести варките и си оставяй по бутилка две да опитваш след месеци. Тогава ще бъдеш удовлетворен. А именно след 2 месеца.


Ами послушах те!
Последната варка от тази рецепта с леки изменения беше към края на февруари.
Закътах 2 бутилки....
Що ли нямаше повече... :cry:

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 17:07
от delf
Запуках я на ново, в предвид настройката ми на зимна вълна...

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2017, 16:04
от Vasil73
Здравейте колеги по хоби! ;)
Понеже в събота се глася да варя подобна бира по немска рецепта с приблизителна рецептура,притеснява ме единствено малкото количество на хмел,което е заложено в нея.... Моля за съвет и консултация... ;)

Понеже Винаги варя по 8 кг. малц,защото съдовете ми позволяват това,и сега се спирам на такава рецепта,според която хмела трябва да е 70 м.г. на литър мъст което в моя случай ще е около 25 грама за цялата течност и то по рецептата поставен само в началото на вренето…… Аз обичам аромата на хмел и винаги поставям минимум 50 грама на светлите бири,разделени за началото и края на вренето. Ще съм Ви благодарен,ако ми отговорите,дали тези 25 грама хмел,ще са достатъчни за 40 литра течност която принципно залагам във ферментатора?
Предварително Ви благодаря за отговора!
Поздрав!
П.П. Ето я и рецептата:
Тъмна Баварска бира-025/16.
1.Светъл малц – 7 кг.


2.Caramunich Type 2 – 500 гр



3. Carafa Type 2 – 500 гр
4 Горчив хмел Нъгет със съдържание на алфа горчиви киселини- 10,4%

5. Дрожди - около 15 гр Safale S04

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 12:23
от delf
Без претенции да съм разбирач, аз бих заложил на 40 грама (грам на литър ).
По принцип харесвам силно охмелени бири....
Пробваш ако ти хареса на вкус оставяш така, ако ли не на следващия път повече и така.
Успех!

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 13:05
от ultrashock
И аз така в началото се чудех колко грама на литър и т.н., но колегите ме светнаха, а и сам стигаш до извода, че трябва да използваш калкулатор за целта, за да знаеш приблизителното IBU ида го сравниш със стила или рецептата, които гониш. Причината - различните хмелове са с различни % алфа киселини. Ето този калкулатор е само за IBU, а има и по-лесен начин, ако не ти се попълват алфа киселини - използвай калкулатора за рецепти, там излизат автоматично почти всички сортове хмел и съответните има алфа киселини, просто си избираш от списъка. Дори ако гониш стил, има сравнителна таблица между твоята рецепта и тази на стила.

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 19:29
от Dejmos
Да, може просто да си избереш хмела от списъка... но алфа-киселините са различни в различните реколти.

Освен това, една и съща горчивина може да се получи с малко хмел за дълго варене или с повече хмел за по-кратко. При втория подход се получава по-ароматна бира. Освен това хмелът дава не само горчивина, а и вкус (най-опростено казано, сложен в началото на варенето дава горчивина, в средата - вкус, в края - аромат).
А има и подход, наречен burst hopping - хмелът се слага на няколко дози в последните 20-30 минути от варенето. Горчивината е по-мека, а вкусът и особено ароматът са много силни. Но се ползва много повече хмел.