Страница 1 от 3

Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 19:21
от hellreiser
Най-накрая сколасах да си сваря тъмна бира. :)
Започвам с всички необходими съдове,уреди и съоръжения и материали:
Най-важни са качествените суровини - Проверено!
Рецептата, която мислех да използвам е на една Тъмна баварска бира оразмерена към 15л готова бира, понеже такъв ми е капацитета. Ако правя 20л имам проблеми при варенето, че е на ръба на тенджерата.
Суровини:
Светъл малц - 3375гр
Изображение

Caramunich Type 2 - 210гр

Изображение

Carafa Type 2 - 180гр

Изображение

Малцът го смилам сухо с моята валцова мелничка

Изображение


Изображение

Така изглежда смления светъл малц

Изображение

Водата за озахаряване е 11литра,
това е тенджерата, в която озахарявам и варя

Изображение

На нея съм монтирал дигитален термометър, който отчита температурата през процеса.
Източник на енергия ми е газова горелка с незнайна мощност.

Температурния режим на озахаряването беше:
Смесване при 38 градуса
белтъчна пауза - 20 минути при 50 градуса
озахаряване - 70 минути при 66 градуса
вдигане до 76 градуса и след положителна йодна проба спиране на огъня.

Следва процеса на прецеждане и отделяне на бирата от малцовите трици. Тук всеки е намерил за себе си най- ефективния начин и средства. При мен изглежда така:

използвам офис кошче за боклуци

Изображение,
което поставям във ферментатора ми ( който е кофа от строително лепило)

Изображение

Последните няколко пъти в офис кошчето слагам допълнително и една ситна метална мрежа

Изображение

Изображение

След като изсипя горещата бира в кофата, започвам да източвам от кранчето и да връщам обратно течността, докато не потече достатъчно бистра течност. Самите малцови трици задържат по фините частици.
През това време е сложена вода да се топли до температура 78 градуса, с която ще промием допълнително малцовите трици, защото в тях има доста екстракт.

След като и промиването е налице, събраната "бира" я връщам в тенджерата и започва мощно загравяне до температура на завиране. В моя гараж тя е 93,5 градуса.

След като заври бирата започвам отчитане на време. Цялото варене продължи 90 минути. След първите 15 минути добавих горчив хмел Нъгет със съдържание на алфа горчиви киселини- 10,4%. Дозата за охмеляване е 70мг/л, което след малко изчисления ми показа ,че трябва да добавя 12,5 гр хмел, като преди това измерих че имам за варене 18,48литра.
Ароматичен хмел не съм слагал, защото по презумция при тъмните пива се набляга на вкуса и ароматите на специалните малцове.
След 90 минути варене, беше време за скоростно охлаждане.
Използвам серпентина направена от 5м медна тръба с диаметър 8мм.

Изображение

Горещата бира я изсипвам в това бидонче и в него поставям и серпентината, която я включвам към чешмата

Изображение

Охлаждането от 93 градуса до 26-30 става за около 30 минути, много е важно да е бързо. Коагулиралите белтъци и частици от хмела се събират на дъното на съда. Следва източване на охладената пивна мъст, аз я прецеждам и през една допълнителна месингова мрежичка.

Изображение

След прецеждане имах 15л течност за ферментиране. От нея отделих 10%( 1,5л), които ще изполвам при бутилирането.
След замерване със захаромер екстракта беше 12,5%
Междувременно съм подготвил пивните дрожди - около 6гр Safale S04 , които своевременно посявам и затварям ферментатора. Пълня водния клапан с вода и го оставям на спокойствие. Температура при която ферментира е 18градуса.
Следва....

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 16:02
от hellreiser
А ето я и нея готова, вкусна, но засега е по-резлива. Усеща се вкус на препечено кафе, иска още една седмица да отлежи.

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 19:32
от victoryvt
Браво !
Изглежда добре, за вкуса не знам - какво те притеснява ?
А колко показва захаромера сега след отлежаването и колко е пехато за сведение само ?

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 13:59
от mirix
Супер е станало, аз както не съм фен на тъмната бира, като и гледам пяната ми иде да я захапя :). В тая жега 28 гр. бирено време :D

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 19:27
от toshkata
Е, браво !
Отдавна търся информация как да си направя бира (особено пък тъмна), сега вече ще знам.

Може ли да питам - тази мелничка как точно е направена ?
Ако може и размери и материали, че да търся някой стругар на ми ги извърти.

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 18:33
от dido the great
има много сайтове за домашни рецепти.аз използвам beersmith.com.
използвам и техния софтуер, който ми помага много.особено за изчисляването на ibu-то

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 17:43
от Hristo
А какво би се получило, ако в тази рецепта намалим грамажа на светлия малц с 900 г и съответно увеличим карамюних и карафа с по 450 г?

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2013, 20:02
от hellreiser
Във никакъв случай не увеличавай КАрафа-то, даже намаляй. Аз го използвах на максимума от предписанието, а именно 5% от всичкия малц, определено идва много. КАрамьниха може да се вдигне по-желание но до 20%. Производителя го е установил опитно.

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 10:10
от Hristo
dido the great написа:има много сайтове за домашни рецепти.аз използвам beersmith.com.
използвам и техния софтуер, който ми помага много.особено за изчисляването на ibu-то

Аз от няколко дни разглеждам beersmith и се чудя дали видовете хмел и малц, показвани в рецептите там, могат да се намерят в България и в случай, че не могат, възможно ли е заместването им с достъпни тук продукти?

Re: Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 17:31
от ijg_24@abv.bg
2014-11-28 16.07.01.png
Крайния резултат...

2014-11-28 15.28.41.png
Малка тенджерка като за първи опит.....+твърдото гориво отстрани ;)

Повлиян от горната рецепта и като отявлен фен на бирата най накрая се престраших и аз.
След доста перипетии с поддържането на температурата все пак докарах положението до положителна йодна проба.
Промиване с предварително сгрята вода и вече си имам първа тенджерка с мъст. Забравих да и премеря захарността към момента, но след варенето около 90 минути и последващо охлаждане :shock: само 9%!
Така и не разбрах къде съм объркал....но забърках дрождите Нотингам 2гр. и ги разтворих в мъстта. Изсипах всичко във ферментатора и си легнах умислен...
Тази сутрин станах и повторих операцията....отново малко проблеми при спазване на температурата но йодната проба беше 6.
След варенето и мерене със захаромера......ооо щастие-16%!
Количеството от снощи беше започнало да бълбука, но по съвет на Виктор събрах новото и старото на куп в предвид малката часова разлика. Сега стоя и ще чакам резултат.....
И разбира се оборудване по малко със по сериозни пособия и казани за подходящи количества....да израстна от юношеската възраст :D
Огромно БЛАГОДАРЯ на Виктор за персоналното внимание :text-thankyoublue: