Втора варка

Модератор: Martin

Втора варка

Мнениеот Калековски » 20 Окт 2020, 13:17

Добър ви ден съмишленици.След една не сполучлива варка се эаех да направя втора.Май ми стана хоби а и ми хаесва да се эанимавам.Жената само мърмори но тя е друга бира :D
Да споделя какво сътворих ,приемам упреци и съвети щото няма да се спра до тук.
По същество:
5кг. Palle Ale
0.2кг. CaraHel
Хмел:
Simcoe 15гр. 50мин.
Citra 10гр. 10мин.
Citra 10гр. 5мин.
Ирландски мъх 4гр. 25 мин
Варене эа 60мин.

15л. вода эа оэахаряване, 20 л. эа промиване.
Първа температурна пауэа на 62 градуса эа 45-50 мин.
Втора пауэа на 72 градуса эа 15мин. Йодната проба беше добре.
Трета пауэа на 78 градуса 15 мин. и иэваждам сместта эа предцеждане.
Эа около 35 мин. премина прецеждането и добих 28л.
След варенето останаха 21л.
Плътност: 22.5 - 1.094 преди промивката.
13 - 1.052 след промивката.
Иэмервам с хидромер от магаэина в сайта.
Охладих до 25 градуса эа около 30 мин.мисля че е достатъчно бърэо.След около час пауэа предцедих в ферментатора преэ тенэух.
Эаквасих с 14гр. дрожди Нотингам.
Подържа се 16/17 градуса температура на стаята в която ферментира бирата.
Според калкулатора би трябвало готовата бира да е с ИБУ 35/36 което мисля че е добре эащото първата ми варка стана с ИБУ 82. :shifty:
Надявам се да не стане високо или ниско алкохолна а да е нещо около 5 :pray:
Вече шести ден ферментира нормално и вече е доста по тиха ферментацията в сравнение с първите два дни.
Смятам да я почакам още няколко дни и тогава да я преместя в бутилките.

Между другото искам да питам по опитните от вас дали има някакъв начин горе долу да се регулира алкохолните % както да речем ИБУ-то.Там раэбрах че с количеството о вида на хмела се получава а с алкохола как е.Или това вече е Божа работа.
И още нещо при ферментацията наблюдавам че се обраэува доста тиня така да го нарека по дъното а на повърхноста слой сякаш мръсотия, като когато варим месо. Трябва ли да предцедя във втори съд и след това в бутилките?
Ще съм благодарен на отэивите ви.Ще пробвам да кача и снимки .
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Втора варка

Мнениеот dr_slavov » 20 Окт 2020, 15:40

Този път доста добре, че първия път до колкото си спомням беше една каша. ;)
Алкохола в крайната бира зависи от началната плътност, схема на майшуване, колко атенюентни дрожди използваш, количество на засяване, температура и други. За сега се фокусирай върху първото, начален екстракт (плътност). Най-общо, при ферментацията на 100 грама екстракт се образуват 54 милилитра етилов алкохол.
Или в твоя случай имаш начална плътност 13Р, крайна около 3Р, бирените дрожди не могат да из ферментират всички захари. Или общо преработената екстракт е 10 грама или имаш 5,4 милилитра алкохол на всеки 100мл бира (5.4%). Ако искаш по-слаба бира намали началния екстракт, за по-силна обратно.

Тинята са частици хмел, малц и основно дрожди които са с е намножили по време на ферментацията. Нищо не прецеждай. Ако имаш възможност охлади бирата до 1-2 градуса за 24-48 часа преди бутилиране. Така утайките ще паднат, ще залепнат добре на дъното и по-лесно ще бутилираш бистра част.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 544
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Втора варка

Мнениеот Калековски » 20 Окт 2020, 17:29

Благодаря эа съвета и раэяснението на това, което ме вълнува .
Ще се пие бира эначи. Наистина първата се получи голяма каша но поне ми эасили интереса и желанието да направя нещо прилично .Проба грешка.
Теэи дни ще се похваля.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта