Как изглежда? да пробвам?

Модератор: Martin

Как изглежда? да пробвам?

Мнениеот atanas.ste » 13 Окт 2020, 06:42

Здравейте, замислил съм да си направя една варка с налични материали.
малц:
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 40 % - 1,6 кг.
CaraHell - malt (Кара-Хел малц) Вайерман Германия - 10 % - 0,4 кг.
Pilsner Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 50 % - 2 кг.
общо :4кг

дрожди : Nottingham Ale 11,5 г

хмел: - Жатец 20г
Чалънджър 20г
ирландски мъх: - 5-6г

вода: - 28л
12л за озахаряване
16л за промиване

озахаряване:
В 12л на темперетура 65-66 градуса, 40мин, темперетура 72 градуса 15-20 мин.

промиване са 16л на темперетура 78 градуса.

варене:
първата доза хмел 10 мин след завиране.
Чалънджър 20г - 60 мин
Жатец 10г - 10мин
Жатец 5г - 5мин
Жатец 5г - 0мин
ирландски мъх - 10 мин

охлаждане до 22-23 градуса, прехвърлям в ферментатора, арерирам и добавям дрождите предварително хидратирани.


Може би това ще е по добре да се направи тип лагер с долна ферментация, но разполагам с тези продукти и нямам помещение с ниска темперетура за ферментация. тези дни мисля да го забъркам пък ще видим как ще се получи.
Очакваното IBU трябва да е 23-26 с калкулатора на https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Но не знам как да пресметна очакваната плътност след промивката, камоли след варене :(
atanas.ste
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 19 Сеп 2020, 07:47
Местоположение: София

Re: Как изглежда? да пробвам?

Мнениеот MadButcher » 13 Окт 2020, 09:47

За съотношението малц/вода една виж тук: https://homebrewers-bg.org/technology/zakolichestwoto/ - перфектно и разбираемо описано.
Схемата на майшуване ми се губи нещо. Предлагам ти поне 50 мин на 65 градуса, дори 60мин, йодна пробба и направи една пауза от 10 мин в интервала 70-72. Пък ако можеш в началото и едни 55 градуса да задържиш за 15 мин, още по-добро за прецеждане. Всичко това ще ти покачи екстрактивността. Тоя Жатец, ако вгорчаваш с него е страшно малко, а за аромат характера му се показва най-добре в лагерни бири. Иначе зърненият ти състав е идеален за АРА и с US-05 и малко американски хмел за аромат ще говорим за друга бира. Нотингам дори и на много ниски температури си правят чист ейлов профил с Чалънджър за аромат си става инглиш ейл, т.е. най-лесно от твоята рецепта махаш Жатеца и слагаш нещо английско като Голдинг например, посяваш Нотингам. Преди бутилиране бистриш с желатин иимаш някакъв английски, голъдн ейл.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 308
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Как изглежда? да пробвам?

Мнениеот atanas.ste » 13 Окт 2020, 11:31

Имам амарило хмел имам и дрожди us-05
atanas.ste
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 19 Сеп 2020, 07:47
Местоположение: София


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта