2-ра варка Уникат

Модератор: Martin

Re: 2-ра варка Уникат

Мнениеот GunGod » 13 Авг 2019, 12:21

MadButcher написа:Направо вземи и си навий една серпентина с ето това https://bg-maistor.com/otoplenie/medni- ... 0-1-detail


Не всяка МЕКА медна тръба е подходяща за хранителни цели!
Повечето са за отопление и климатизация и НЯМАТ сертификат че са подходящи за питейна вода или други хранителни цели.
Проблемът е че имат повече от позволеното количество олово и други вредни/отровни в-ва. С твърдите тръби ситуацията е много по добра и повечето имат сертификат, затова внимавайте какво и от къде го купувате!
Аватар
GunGod
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: 2-ра варка Уникат

Мнениеот krhristov » 14 Авг 2019, 15:53

И аз съм с подобна серпентина навита от медна тръба, но не се знаех, че може да съдържа по-високо количество олово и вредни вещества. Има ли начин да се установи дали е с високо такова съдържание или трудна работа... ?
krhristov
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Фев 2019, 12:48

Re: 2-ра варка Уникат

Мнениеот GunGod » 14 Авг 2019, 17:24

Ооо такъв анализ е скъп и не си заслужава, то сигурно над 50% са с такива серпентини. По евтино е нова серпентина но със сертификат за качеството на медта. Мен лично ме заболя главата докато го установя.

Едит:
Вчера ми се обади приятел металург видял поста с няколко забележки :D Според него съдържанието на вредни в/ва в тези тръби било нищожно и не било проблем да се ползват за нашите хранителни цели. Въпреки това аз лично продължавам да се придържам към стандартите според които определени материали са подходящи за храни а други не. Всеки може сам си да си прецени какво и как да ползва но докато не започнем масово да изискваме и да си търсим правата търговците ще продължат да безчинстват....
Аватар
GunGod
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта