Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Модератор: Martin

Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот ALL_ON » 18 Сеп 2018, 10:44

Пак на гости на Пламен и пак се забавлявахме до казаните :D Решихме да варим нещо много черно, като в началото мислехме да е РИС (Руски имперски стаут), но в последствие променихме плана и сварихме един "класически" Стаут, черен като мините в Перник и плътен като винкел :lol: Без повече глупости, преминавам по същество:
Малц общо - 22кг:
- Шато Пейл Ейл - 10.6кг (48%)
- Шато Мюних - 4.4кг (20%)
- Шато Специален Белгийски - 2.2кг (10%)
- Шато Бисквитен - 2.2кг (10%)
- Шато Шоколад - 1.5кг (7%)
- Шато Печен ечемик - 0.66кг (3%)
- Шато Овес - 0.44кг (2%)

Пеха - 5.0, коригирано до 5.3 с 1 равна с.л. сода бикарбонат
Добавен 15гр. CaCl

Вода за озахаряване - 66л

- 65*С/40мин
- 72*С/15мин
- 76*С/ Машаут

След промиването - 93л/15.3Р
Екстрактивност - 65% (не е промивано докрай)

Варене - 95мин

Хмел:
- Херкулес - 103гр/60мин
Ирландски мъх/15мин
IBU - 48

Количество след варене - 78л
OG - 18P(1.074SG)

Дрожди - SIGMUND'S VOSS KVEIK - 6-то поколение, на лек стартер
Температура на ферментацията - 32*С
Време за ферментация - 8 дни. Реално ферментацията мина докрай за 2 дни.

FG - 5.67P (1.022SG)
ABV - 7%

Бутилирано и кегирано количество - 73л
Захар за газировка в бутилките - 7гр/л

По време на бутилирането/кегирането опитахме бирата и мога да кажа, че се е получила изключително вкусно :D Нямам търпение да се газира и да я оставим да отлежи, според мен има огромен потенциал. Следва продължение..........
Прикачени файлове
42058523_558673887921331_7538180681273180160_n.jpg
42044749_908889069301846_172440737911144448_n.jpg
41990795_2161836420751398_1709386327994138624_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 515
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот Dave Lombardo » 18 Сеп 2018, 11:51

ALL_ON написа:Дрожди - SIGMUND'S VOSS KVEIK

С тая пущина май само кисело мляко не сме пробвали :D :D :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 175
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот ALL_ON » 18 Сеп 2018, 12:29

Уникални гадове! Абсолютно неутрални под 30 гр. и за 2 дни всичко свършва :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 515
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот StevenEvil » 27 Сеп 2018, 09:26

Здравейте, бихте ли споделили колко време ориентировъчно е редно да отлежава един стаут?
Аватар
StevenEvil
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Фев 2018, 18:23

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот st_jivko » 27 Сеп 2018, 09:46

Зависи от стаута и от това,къде отлежава.Колкото е по-алкохолен/напр.Руски имперски ABV 8,2/,толкова повече.
Имал съм такъв на 14 месеца.Отлежал в кег с френски дъбов чипс-уникален.Стига да имаш търпение да
не го изпиеш на първата седмица.Правил съм и Форин стаут*ABV 4,2*.След месец е перфектен.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 300
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот StevenEvil » 27 Сеп 2018, 20:25

Има логика да има разлика, аз успях да сътворя ирландски стаут - ABV - 4.08.

Полувината количество е в кегове, а другата част е в бутилки. Та въпросът ми беше дали минимумът е седмица, месец -2? :)

Благодаря.
Аватар
StevenEvil
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Фев 2018, 18:23

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот 5th-hokage » 27 Сеп 2018, 21:06

Ми 1 месец му е ок, но и след 2 седмици да го почнеш няма да е фатално :) след 3 месеца няма да е вече толкова хубав
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 344
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот st_jivko » 27 Сеп 2018, 21:20

2 седмици.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 300
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот StevenEvil » 09 Окт 2018, 09:31

Да докладвам, снощи пробвах бутилка стаута след малко над 2 седмици и ми допадна . Имаше осезаема разлика с вкуса от преди една седмица. Тогава се долавяха сладки нотки, а сега по-скоро на кафе и препечено и никаква остатъчна сладост.

След 2 седмици ще тествам и от кантата, като възнамерявам да заредя "Beer/Guinness gas", който не съм сигурен дали ще ми бъде предоставен от Messer София.
Аватар
StevenEvil
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Фев 2018, 18:23

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

Мнениеот ultrashock » 21 Ное 2018, 10:35

Понеже я опитах и много ми хареса, ще повторя рецептата, но в малко по-малък обем.
Захладня, заваля сняг, време е за Stout :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron