Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dave Lombardo » 27 Юли 2018, 15:56

Ясно, разбрах! А как се справяш с изчисляването на IBU-то тогава?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 27 Юли 2018, 16:31

Dave Lombardo написа:Ясно, разбрах! А как се справяш с изчисляването на IBU-то тогава?

Разликата в IBU-то е минимална, залагам 5-10 литра за изпарение и горе долу го докарвам. Не участвам в много конкурси и не целя чак такава прецизност. Хората варят дори без да ползват този калкулатор, а аз даже и абонамент си плащам защото го ползвам за записки и история на варките. За мен е много полезен и бих го препоръчал дори на новаци.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 30 Юли 2018, 16:23

Като ще е абонамент, защо не купите това еднократно.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 438
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 31 Юли 2018, 08:51

На мен не ми допада, защото е app, има го за Windows и за мобилни телефони, разбира се този за Windows e доста по детайлен. По удобно ми е с уеб сайт, зареждам си го през браузъра на телефона, а мога да го ползвам и на лаптопа и на таблета. Т.е. с един лиценз - много устройства, което ми е под ръка в момента.
Честно казана, не съм проучвам BeerSmith достатъчно, може да има вариант за някакво хибридно използване.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 31 Юли 2018, 14:30

Програмата е супер удобна и детайлна. Всичко е на едно място. Има и най-различни инструменти. За мен една от най-големите екстри е склада. Завеждам всичко което купя и след това като сваря нещо то автоматично се изписва от склада. Във всеки един момент знам с какъв хмел и малц разполагам, а не да ходя да ровя във фризера. Има облачна услуга качваш рецептите (дали публично решаваш ти) и след това ги виждаш от всякъде. Имат версия за андроид.
Screenshot 2018-07-31 14.37.10.png
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 438
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 31 Юли 2018, 16:03

Хмм струва си да се опита. Има някакъв TRIAL 14 дневен, мисля да я пробвам. Това със склада ме впечатли :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 13 Авг 2018, 10:54

Двете сватбарски бири се получиха успешно и около 120 бутилки заминаха на сватбата, останалите запазих за лична употреба след още малко отлежаване :)
APA-ата според мен се получи доста добре, не беше много бистра, но нямаше време за преседяване в хладилник и реално поседя само 4-5 дни. Хубавото е, че дрождевата утайка беше залепнала за дъното.
За WIT-а дадох указания да се сипва директно с утайката и ефекта се вижда на снимките.
Около 5-6 бири при отваряне избиха, може би са били повече газирани и т.н., но по-скоро проблема беше при сервирането, сервитьорите ги подмятаха наляво надясно отваряха ги рязко и се наложи да им дам повторно напътствия как да действат с домашното пиво. Освен това бяха занесените в залата няколко часа преди да започне консумацията :)
В крайна сметка на хората им хареса доста, особено APA-та, лично дойдоха да ме поздравят.
Благодарности на Влади за напътствията и за дрождите :)
IMG_4074.jpg
WIT

IMG_4093.jpg
WIT
IMG_4077.JPG
APA
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 29 Окт 2018, 12:51

Този уикенд бе ред на поредната варка. С цел да намаля съдовете за миене и да съкратя времето, реших да изпробвам метода BIAB no sparge.

Ето рецептата (BF LINK)
BEERXML:
BIABOneHopAPARifayBrewv22.rar
(1.51 KiB) 12 пъти
)
Title: BIAB OneHop APA (RifayBrew)
Author: RifayBrew

Brew Method: BIAB
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 75 min
Batch Size: 40 liters (fermentor volume)
Boil Size: 46 liters
Boil Gravity: 9.8 °P
Efficiency: 70% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 11.2 °P
Final Gravity: 2.0 °P
ABV (standard): 4.89%
IBU (tinseth): 42.06
SRM (morey): 5.38

FERMENTABLES:
7.4 kg - German - Pale Ale (92.5%)
0.2 kg - German - CaraMunich II (2.5%)
0.2 kg - German - CaraAmber (2.5%)
0.2 kg - German - Carapils (2.5%)

HOPS:
25 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Boil for 60 min, IBU: 24.98
20 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Boil for 20 min, IBU: 12.1
25 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Boil for 5 min, IBU: 4.98
200 g - Summit, Type: Pellet, AA: 14.3, Use: Dry Hop for 4 days

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 66 C, Time: 45 min, Amount: 56 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 20 min, Temp rest
3) Temperature, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mashout

OTHER INGREDIENTS:
5 g - Irish Moss, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Boil
5 g - Gelatin, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Secondary

YEAST:
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik
Optimum Temp: 21.11 - 37.78 C
Fermentation Temp: 25 C

Понеже заложих на BIAB NO SPARGE, всичко в един съд, използвах торба за BIAB от алито, леко модната, като ми я подсилиха с ленти, които завършват с дръжки, за да може да се повдигне.
Първо подгрях около 56 литра вода до 71 градуса, сметнато с калкулатора на BF (това е 1:7 спрямо малца, т.е. цялото количество вода - за озахаряване и за промиване) .
След това добавих малца, разбърках хубаво и оставих така за около 45 минути, като периодично разбърквах. Реално темепратурата падна с 1-2 градуса, което е добре. След това трябваше да повиша до 72 градуса с бързовара, това малко ме озори, тъй като ме беше страх да не стопя торбата с бързовара, но някак успях. Ще трябва да помисля за този момент допълнително.
След като излезе йодната проба, повдигнах торбата изцедих и започнах да подгрявам за варене. През това време оставих торбата да се доизцеди и след около 30 минути, когато започна да ври добавих и това количество бирена мъст.
Нататък процедурата е ясна - хмелове на определените минути, потапяне на новите серпентини за дезинфекция, охлаждане, whirlpool, след това преливане към кантите с тръба на Вентури за аериране през hopspider(като филтър).
Използвах дрожди(Kweik) от предишна варка, които подготвих като преварих малко от пивната мъст преди варенето, охладих до 25 градуса, добавих дрождите и оставих да се подхранят, докато дойде време за засяване.
Ферментирането директно в канти е много удобно, защото след като сложих дрождите и капака, можеш лесно да ги подмяташ наляво-надясно, да ги търкаляш за допълнително аериране. Освен това е гарантирано, че няма да изпуска ферментатора от някъде и ще мога да си следя бълбукането :)
Реално се активираха 2 часа след засяване, а на сутринта бяха картечница.
В крайна сметка, мисля че като за първи опит с BIAB, резултатите са приемливи, въпреки че могат да се подобрят:
Екстрактивност 55%
Ефективност 70,5%
Гледах че колеги ползващи този метод постигат до 85% ефективност, като за целта мелят малца много фино.
Прикачени файлове
IMG_5019.jpg
IMG_5023.JPG
IMG_5024.JPG
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 29 Окт 2018, 13:24

Щом си решил да правиш BIAB без промиване, ти си се прежалил, че ще имаш малко по-ниска екстрактивност. За какво ти е това подгряване до 72 заедно с торбата и малца? Изцеждай всичко на 45-та минута и след това ако искаш пауза на 72, направи само на течната част. Така или иначе част от ензимите и остатъчните захари са преминали в мъстта.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 438
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 29 Окт 2018, 14:25

Ами паузата на 72 градуса е за да направя йодна проба. Отделно така има още 20-тина минути озахаряване, с цел да извлека още малко екстракт. Не знам дали има ефект, затова споделям какво съм правил в детайли, с надеждата да получа някой друг съвет :)
Иначе да, ако няма ефект от тези 20 минути на 72 градуса заедно с малца, проблема ми е решен - вадя торбата да се изцежда и вдигам на 72 градуса само течността, йодна проба и ако е ок, продължавам напред с варенето.
За моите варки(40-50 литра) съм изчислил приблизително(от калкулаторите на BF), че ще ми струва около 2 лв. повече(0,6-0,75 кг малц разлика), варейки по този метод, което не е фатално, но с Влади коментирахме, че за 11-12 варки съм на загуба една 1 варка :)

Ще изчакам крайния резултат, ако бирата не се различава по качествени показатели, загубата не ме притеснява, смятам че труда ми в миене и подготвяне на още два съда, местене на стойки и т.н. струва повече от 2 лв.
Те американците от мързел са го измислили този метод, но в случая ги подкрепям :D
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 521
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта