Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Модератор: Martin

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 07 Авг 2017, 15:31

Продължават ядовете с тази бира.

Стори ми се, че ферментацията не беше завършила за седмица. Понеже я правих на село, нямах възможност да следя процеса. За по-сигурно бутилирах след още седмица, добавих захарен сироп в бидона, разбърках внимателно, преточих 2-3 литра, пак разбърках. От разбъркването се отлепиха парченца дрождеви налеп от стените, някои после влязоха в бутилките.
Бутилирах (15 еднолитрови ПЕТ и 20 стъклени половинки) и оставих в мазето, на същата температура като ферментацията. Седмица по-късно имах само 3-4 литрови бутилки полугазирана бира и другото негазирано (за стъклените не мога да кажа). Иначе добър вкус, аромат и бистрота.

Смятах, че съм решил проблема. Охладените за 2-3 дни в хладилника меки ПЕТ бутилки ги отварям, ръсвам щипка дрожди, затварям и оставям на топло. Направих така с три. Втвърдиха се за ден. Заделих си ги за пиене, другите ги оставих за по-късно охлаждане и добавяне на дрожди. Докарах си ги от село и... не можах да различа тези три от останалите. Всичките бяха еднакво твърди. Само за нклк часа при температура 25-30, че и отгоре градуса заседналата газировка се оправи. Явно дрождите, за които мислех, че са умрели за тия две седмици, се активираха от рязкото затопляне и преместването. Сега са на 22-25*. Надявам се и със стъклените бутилки да е станало така. Иначе имам готовност да ги отварям с дрожди, нови капачки и затварачка под ръка.

За себе си извадих извод - да не оставям С04 да ферментират две седмици. Ако е неизбежно - да добавям дрожди при бутилирането. И да проверя с точен термометър дали в мазето не е твърде студено за тях. Мислех, че е 19*С, но ако е градус-два по-малко...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 552
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот bojo » 07 Авг 2017, 16:07

С 04 съм ферментирал при 18гр без проблеми, просто газирането с тях е по-бавно.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 172
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 07 Авг 2017, 17:28

Аз често ги използвам и никога досега не са ми създавали проблеми. Явно дългият престой след края на ферментацията ги е утаил толкова, че почти не е имало активни дрожди в бутилките, оттам и бавното газиране, в добавка и ниската температура... (Да не се наложи да топля мазето посред лято, вътрешното помещение е около 16 градуса)
Просто ще имам едно наум вече.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 552
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот dr_slavov » 08 Авг 2017, 13:14

Газирал съм с тях на 16. Няма проблеми. Вярно, че малко по-бавно и се налага мако помощ. В продължение на 3-4 дена разклащах бутулките за да се вдигнат дрождите. Помага страшно много. Но доколкото разбрах бирата не ти е под ръка.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 319
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 08 Авг 2017, 13:23

Не беше. Сега си я взех в квартирата, седи си на топло в коридора и кротко се газира.
На село в мазето ферментира следващата, която ще бутилирам в събота или неделя. Този път приемам, че за седмица е изферментирала и действам. 4,5 кг Мюних2 с 0,5кг Карапилз. Хмелове Челинджър, Симко и Съмит. Нищо специално - 12,6* екстракт, без сухо охмеляване, просто да има какво да се пие. Че ми писна да купувам. Промишлените лагери не ми харесват вече, а "Мъхестия стършел" (от Берьозка) е добра, но скъпа.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 552
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Isihast » 18 Сеп 2017, 15:09

Здравейте,

Извинявам се предварително, ако въпросът е задаван и преди, но не успях да намеря информацията, която ми трябва, а именно:
Какво да очаквам, като температурата около ферментатора е по-висока от необходимите граници 20-24? Тъй като не мога да го изолирам в хладно помещение, се движи в диапазона 24-28 градуса? :? На 24ч ферментацията беше доста бурна, на 36ч вече позатихваше. Колко да я чакам след като спре да бълбука, че да не вкисне?
Isihast
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Май 2016, 22:46
Местоположение: София

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Martin » 18 Сеп 2017, 15:16

Isihast написа:Колко да я чакам след като спре да бълбука, че да не вкисне?


Интересен въпрос. При лоша хигиена вече е вкиснало. Ако всичко е било без зараза, ще мине мнооого време без да му стане нищо.

Та на въпроса, температурата е височка, но зависи от дрождите, някои са по издържливи, други не толкова. Можеш да очакваш лоши миризми и вкусове.
Бутилирай поне 1 след спирането на бълбукането, долу-горе на 7-10 ден след заквасване.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 809
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Isihast » 18 Сеп 2017, 16:08

Благодаря много за бързия отговор :)
Дано не е заразена! Ще я следя следващите дни, пък в крайна сметка каквото стане, ще мине време - нова ще сваря :D
Приятен ден :)
Isihast
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Май 2016, 22:46
Местоположение: София

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 11 Окт 2017, 07:49

След разни перипетии се сдобих с дрожди Квейк. Естествено, в първия възможен момент сварих бира с тях. Заложих на рецептата на Мартин viewtopic.php?f=71&t=3660 , но се наложи модификация поради липса на част от суровините в електронния магазин.

Материали:
4 кг. Пейл ейл малц
0,7 кг Карамюних 2
0,3 кг Меланоиден
*** 1 кг ръжен малц *** (във вид на екстракт, виж viewtopic.php?f=28&t=3671 )
100 гр. Мозаик
100 гр. Ариана
60 гр. Нортърн Брюър
5 гр. мъх
3 с.л. утайка от дрожди Квейк

Обичайната за мен температурна схема и количества вода:
- смесване с 2,5л студена вода
- добавяне на 10 литра вода на 90*С - температура 64*, рН - ОК (Quick Infusion калкулаторът бърка с 2-3* надолу при тези условия)
- загряване до 66-67* с декокция
- 1 час пауза (забави ме водата), след края йодната проба е горе-долу ОК
- доливане на 5 литра вряща вода и декокция = 71*С
- 30 мин пауза (пак времето за завиране на водата), след която йодната проба е без забележки
- загряване за машаут с доливане на вряща вода

Озахаряване и промиване в ново-направения ми МЛТ ( viewtopic.php?f=17&t=3070&start=10#p17031 ). Бързо, лесно, удобно, без цапане... с намалена ефективност на промиването в сравнение с ЛТ тип кофа в кофа. Начален екстракт 15*В (при съотношение 4:1) и краен 5*В.

Добавих половината от течния ръжен екстракт, което горе-долу трябва да отговаря на 1 кг ръжен малц и минимално количество пшеница и разредих с вода до 33 литра на 13*В. Варене час и половина.

Охмеляване - еднакви дози от по 20гр. Мозаик, 20гр. Ариана и 15гр. Н.Брюър за 20 минути, 5 минути и при охлаждане до 75-80*С (трябваше да е на 85, но се заплеснах). 5 гр. мъх за 15 минути.
IBU 45
За сухо охмеляване - 40гр Ариана, 40гр Мозаик, 15гр Н.Брюър

Начален екстракт 15,4.

Засяване с 1 литър стартер на 12*В, направен от сух малцов екстракт. След сваряване и охлаждане разбърках вътре 3 с.л. утайка от Квейк (благодаря на Влади) и оставих за 10-ина часа без бъркане.
С добавянето на стартера началният екстракт е паднал до 15,3, а горчивината до 44.

Та сега вкъщи весело бълбукат 5 клапана едновременно. След ден-два ще са 6, ще отделя малко от тази бира след бурната ферментация и ще направя около 5 литра нещо като радлер.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 552
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 18 Окт 2017, 00:51

Бутилирах Квейк ИПАта.

Ферментацията протече при 34-35*С (засяване на 29*С), поддържани с нагревател.
Изферментира за 3-4 дни. Осезаем цитрусов аромат, с лека нотка на нещо пиперено, като черен пипер, но по-неопределено. Избистри перфектно, дрождите се утаиха и залепнаха добре, с изключение на нклк плуващи на повърхността парченца.
Направих сухо охмеляване за 5 дни
При начален екстракт 15,3 завърши на 3,5*В, което заедно със захарта за газиране дава 6,5% алкохол. Както каза Мартин, има вкус и аромат леко като на радлер.


Но това не ми беше достатъчно.
Отделих 3,5 литра в края на бурната ферментация (не са минали сухо охмеляване) в друг съд и добавих 1,5 литра портокалов сок (фреш, добавена серниста киселина, прецеден, откислен до рН 4,5, в началото беше 3 и нещо) на 13*В. Още ферментира. Ако приемем, че захарите в сока са 100% ферментируеми, очаквам 6,7% алкохол (заедно с газирането).
Нещото ще е радлер, ако става за пиене.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 552
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта