Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Модератор: Martin

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 07 Авг 2017, 15:31

Продължават ядовете с тази бира.

Стори ми се, че ферментацията не беше завършила за седмица. Понеже я правих на село, нямах възможност да следя процеса. За по-сигурно бутилирах след още седмица, добавих захарен сироп в бидона, разбърках внимателно, преточих 2-3 литра, пак разбърках. От разбъркването се отлепиха парченца дрождеви налеп от стените, някои после влязоха в бутилките.
Бутилирах (15 еднолитрови ПЕТ и 20 стъклени половинки) и оставих в мазето, на същата температура като ферментацията. Седмица по-късно имах само 3-4 литрови бутилки полугазирана бира и другото негазирано (за стъклените не мога да кажа). Иначе добър вкус, аромат и бистрота.

Смятах, че съм решил проблема. Охладените за 2-3 дни в хладилника меки ПЕТ бутилки ги отварям, ръсвам щипка дрожди, затварям и оставям на топло. Направих така с три. Втвърдиха се за ден. Заделих си ги за пиене, другите ги оставих за по-късно охлаждане и добавяне на дрожди. Докарах си ги от село и... не можах да различа тези три от останалите. Всичките бяха еднакво твърди. Само за нклк часа при температура 25-30, че и отгоре градуса заседналата газировка се оправи. Явно дрождите, за които мислех, че са умрели за тия две седмици, се активираха от рязкото затопляне и преместването. Сега са на 22-25*. Надявам се и със стъклените бутилки да е станало така. Иначе имам готовност да ги отварям с дрожди, нови капачки и затварачка под ръка.

За себе си извадих извод - да не оставям С04 да ферментират две седмици. Ако е неизбежно - да добавям дрожди при бутилирането. И да проверя с точен термометър дали в мазето не е твърде студено за тях. Мислех, че е 19*С, но ако е градус-два по-малко...
Варки - 21, плюс 4 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 88 кг.
Последна бира - Four-grain Ale
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 460
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот bojo » 07 Авг 2017, 16:07

С 04 съм ферментирал при 18гр без проблеми, просто газирането с тях е по-бавно.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 07 Авг 2017, 17:28

Аз често ги използвам и никога досега не са ми създавали проблеми. Явно дългият престой след края на ферментацията ги е утаил толкова, че почти не е имало активни дрожди в бутилките, оттам и бавното газиране, в добавка и ниската температура... (Да не се наложи да топля мазето посред лято, вътрешното помещение е около 16 градуса)
Просто ще имам едно наум вече.
Варки - 21, плюс 4 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 88 кг.
Последна бира - Four-grain Ale
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 460
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот dr_slavov » 08 Авг 2017, 13:14

Газирал съм с тях на 16. Няма проблеми. Вярно, че малко по-бавно и се налага мако помощ. В продължение на 3-4 дена разклащах бутулките за да се вдигнат дрождите. Помага страшно много. Но доколкото разбрах бирата не ти е под ръка.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 276
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 08 Авг 2017, 13:23

Не беше. Сега си я взех в квартирата, седи си на топло в коридора и кротко се газира.
На село в мазето ферментира следващата, която ще бутилирам в събота или неделя. Този път приемам, че за седмица е изферментирала и действам. 4,5 кг Мюних2 с 0,5кг Карапилз. Хмелове Челинджър, Симко и Съмит. Нищо специално - 12,6* екстракт, без сухо охмеляване, просто да има какво да се пие. Че ми писна да купувам. Промишлените лагери не ми харесват вече, а "Мъхестия стършел" (от Берьозка) е добра, но скъпа.
Варки - 21, плюс 4 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 88 кг.
Последна бира - Four-grain Ale
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 460
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта