Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 19 Юни 2017, 12:28

Ясно и аз не погледнах дрождите. Интересно мие какъв цвят и бистрота ще даде тази бира, ако може като е готова една снимка как изглежда в чаша.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 182
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 19 Юни 2017, 13:54

Аз съм я правил вече 2 пъти, това ще е трети, явно ми допада. Изглежда като всяка друга пшеничена бира. Е тука изнамерих една снимка, един приятел я е качил в ФБ, но е с лошо качество:
16299598_10202579920055933_5138832595390204985_o.jpg

Хубавото е че я има и готова и може да направиш сравнение. Бих казал, че моята беше една идея по мътна, но като вкус, беше 1:1, абе с две думи за любителите на пшеничените - заслужава си.
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 257
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 20 Юни 2017, 08:20

Вчера и аз изпаднах в момент на тиха паника....прибирам се и пшениченото пиво пиво бълбука съвсем нормално, докато IPA-та не пуска и балонче. Веднага се допитах до Влади и заедно разгадахме, че реално капака на ферментатора не уплътнява добре и въздуха излиза от други места. Измерих със рефрактометъра и беше свалило до 6P от 11Р начална, което е признак, че ферментация протича. Бях готов да заложа още една доза Нотингам, но Влади бе твърдо против и оставих нещата така както си бяха. В крайна сметка доуплътних със здраво тиксо около капака, за всеки случай. Хубаво е човек с по-малко опит да има до кой да се допита в такива моменти, вместо да прави грешки :)
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 257
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 20 Юни 2017, 10:01

Всички сме минали през това (и продължаваме да минаваме :) ) Ето аз например като не съм правил лагер, побърках колегите докато тръгне ферментацията. Реално най-важното нещо е да не се панираме и да не прибързваме със заключенията. Мен ферментация ми е тръгвала след 2 дни да речем и пак всичко си е било наред. В случая бях сигурен, че имаш ферментация и проблема е в уплатнението на бидона. По-скоро търси по-хладно място за в бъдеще, защото са ти височки температурите на ферментация. Поздрави :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 402
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 20 Юни 2017, 10:49

Вчера ги бутнах в мазето, там е 20-21 във въздуха и 19 на земята. Мисля че е ок така, а и ще е по-постоянна температурата. Хубавото е, че съм на първия етаж - 2х30+ литра не се носят лесно.
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 257
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот 5th-hokage » 20 Юни 2017, 13:05

Внимавай с местното население в мазето :) да не се настанят във ферментатора :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 278
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 27 Юни 2017, 11:51

Двете варки добре ферментират, вчера декантирах във втори ферментатор и направих сухото охмеляване. Много внимавах да не окисля. Температурата в мазето е точно 20 градуса, по-ниска не мога да осигуря. Измерванията:
English IPA: OG 11, в момента е паднала до 5,2P или 1,6P след корекция, ABV ~5%
American Wheat: OG 11, в момента е 4,8Р или 1,0P след корекция ABV ~5,3%
В четвъртък бутилирам, ще се вържат точно 12 дни ферментация.
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 257
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 06 Юли 2017, 19:17

English IPA е готова, сложих 2 бутилки в хладилника за охлаждане за 3-4 дни. В крайна сметка рефрактометъра показа 4,5P, след корекция 0,5P, при първоначално 11P и 6-7 грама на литър захар за газировка, това прави ~5.9% ABV. Ферментира на 22 градуса в мазето, прави добра пяна и вкуса й е превъзходен. Цвета е чуден и излезе доста бистра след декантирането във втори ферментатор. Ето малко снимки:
20170706_190247.jpg
20170706_190238.jpg
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 257
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 19 Юли 2017, 12:33

Колеги пивовари, да се похваля - мина сватбата, бирата я започнаха още през деня, изпи се се цялата, в 10 часа бях си запазил за мен 2-3 да си имам до края на вечерта. Похвали имаше и от млади и от стари, особено за IPA-та. Повечето хора не бяха чували, че може да се прави бира в домашни условия, имаха известни съмнения, но след като опитаха казаха, че по-хубава никога не са пили. Бях спретнал етикети, отделно бях ангажирал цял хладилник, който облепих с винили "Кумско пиво". Както се вижда на снимките и булката и младоженеца наливаха яко :) Направо изби рибата тази изненада, особено за хората, които не бяха опитвали такова чудо. Между другото не успях да я охладя цялата в нас, само половината, натоварих всичката в колата и до Стара Загора, след това седя на топло 3-4 часа в колата, имах друга работа, след това в хладилника. Бях се притеснил, че от толкова топло-студено може да се прецака, но не беше.
Прикачени файлове
20170715_185323.jpg
20170716_121824.jpg
20170715_131506.jpg
20170715_131505.jpg
20023960_10213868780457096_7812165566038892470_o.jpg
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 257
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот MadButcher » 19 Юли 2017, 13:43

Ехеее, квалитентна работа - направо "баварски" сцени! С такава бира как да не викне човек "горчивоооо" :lol:
Аватар
MadButcher
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron