Лагеруване

Модератор: Martin

Лагеруване

Мнениеот dr_slavov » 19 Мар 2018, 16:21

Досега лагеруването винаги съм го правил във втори ферментор. Премествам след диацетилната пауза и държа колкото търпение имам. След това бутилиране и пак отлежаване.
Вече съм с кегове и се чудя дали да не направя лагеруването направо в кега. Проблема идва от това, че ферментацията продължава, което ще доведе до естествено вдигане на налягането. Това което четох е, че налягането трябва дa бъде между 0,4 до 0,6bar. А аз нямам как да го контролирам в домашни условия. И тук идва въпроса към инженерната мисъл на форума :D . Някакво разумно предложение от към пари и изпълнение за да поддържам налягането в кега?
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагеруване

Мнениеот stoyanninov » 19 Мар 2018, 16:40

stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Лагеруване

Мнениеот dr_slavov » 19 Мар 2018, 17:17

23£ :think:
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагеруване

Мнениеот dr_slavov » 19 Мар 2018, 19:12

По-скоро си го представях като клапана на тенджерата под налягане. Тръбичка с тежест. Но нямам идея как да го изчисля.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагеруване

Мнениеот bojo » 19 Мар 2018, 19:12

Обикновен манометър за около 10лв и ръчно. Няма да е шпунт апарат, мъ е ефтино :lol: . И аз се каня за такава екстра, че някой път има доста пяна за бръснене.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 186
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Лагеруване

Мнениеот ALL_ON » 20 Мар 2018, 00:02

Няма ли да се получи ако просто периодично изпускш газта? Вярно е, че при лагеруването има все още отделяне на СО2, но предполагам, че не е толкова голямо, че да не може спокойно да го изпуснеш веднъж на ден.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 506
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Лагеруване

Мнениеот dr_slavov » 20 Мар 2018, 17:02

Обмислях го и този вариант. Проблема е, че ако налягането се повиши повече от препоръчаното дори и за кратко, това може да повлияе много зле на дрождите и като цяло да спре процеса на доферментация и зреене на бирата.
Най-вероятно ще бъде отворена този път. За следващия лагер поръчах шпунта които препоръча Стоян, но в Али цената е доста по приемлива.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагеруване

Мнениеот stoyanninov » 21 Мар 2018, 12:41

пробвай го, ако става и аз ще си взема
иначе шпунтираната ферментация е доста интересна - запазва доста аромати от маята, когато това е търсен ефект
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Лагеруване

Мнениеот dr_slavov » 21 Мар 2018, 13:46

Първо ще го пробвам само при отлежаване. При ферментация е малко рисково в домашни условия. Пише, че не трябва да попада никаква вода в него, а може да се случи някоя бурна ферментация и да го напълни с пяна. Иначе много запазва аромата и може да се намали количеството и на сухото охмеляване след това. Може да се направи и естествена газировка. В края на ферметацията откаляване в кег и вдигане на налягането до 1 бар.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагеруване

Мнениеот shadcsm » 21 Мар 2018, 15:19

A това чудо си е с резба и директно без щуцер се навива на конектора за со2?
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта