Страница 1 от 1

Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 10:47
от gorang
Здравейте колеги,
преди две седмици сварих първия си Пилзенски лагер, като преди това бях сварил една експериментална - същата бира, но ферментираха с Нотингам на 14 градуса, за да си отделя мъст за газиране и стартер на лагера.
Рецептата е следната:
Pilsner malt - 100% - 5кг.
65 гр. - 45 мин
72 гр. - 15 мин
78 гр. - маш аут
Хмел:
SAAZ 3,8 - 50 гр. - 60 мин
SAAZ 3,8 - 50 гр. - 30 мин
SAAZ 3,8 - 65 гр. - 10 мин
Ирландски мъх - 5 гр. - 10 мин
Сухо охмеляване SAAZ - 50 гр. - 4 дни
Дрожди: Saflager 34/70 на 11-12 гр. (ферментира в охладител за вино)

Озахаряването си мина ОК, изкарах преди варене 30,2 литра по показание на уреда ми (реално бяха 31.9 литра, защото има мъртъв обем от 1.7 л) на 11.4
След варене 26,7 по показания/ 28,4 реално в уреда на 12,8
Стартерът ми беше 2,3 литра на 10Р, заквасен за 16 часа и охладен до 15 градуса, колкото ми беше охладено и основното количество.
Първи въпрос: по един калкулатор на BeerSmith сметнах че смесването след смесването на по-слабия стартер с основното количество, би следвало да стане 29 литра на 12.5. Това или 12.7 следва да считам за OG ? Това е важно когато се мери с рефрактометър и се правят корекции.
Втори въпрос: В момента е още ферментатора, но от 2 дни се закучи на 3.4Р - да вдигам ли температурата за диацетилна пауза или да изчакам още малко да падне до 3Р и тогава?
Трети въпрос: Оказа се, че 35 литровия ми ферментатор не може да влезе в хладилника и да лагерува на 4 градуса. Уж всичко премислих 100 пъти, но това го пропуснах. Та в тази връзка, може ли първо да го газирам с пивна мъст и бутилирам и после да го оставя да си лагрува в бутилките и доколко ще повлияе на крайния резултат, ако го направя по този начин? Също така, ако първо газирам, би следвало да не трябва да добавям дрожди или?

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 11:01
от dr_slavov
1. Логично е да се смята на 12,5
2. И аз досега местех за диацетилна пауза на 3 -3,5. Но, четох доста и се оказва, че е по-добре на 4-5. Така все още има достатъчно захари за дрождите и се получава по-добре реабсорбцията на диацетила.
3. Не можеш ли да откалиш в две туби от минерална вода 19л? Така ще се събере ли в хладилника?

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 14:11
от gorang
Ще премеря, сигурно ще стане, но нямам водни клапани. А и ще се наложи да махна поне един рафт и няма да има място за другата готова бутилирана бира.

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 16:32
от dr_slavov
При лагеруването почти не се отделя СО2. Затвори ги плътно. Ако видиш, че се надуват отвори леко за да изпуснеш налягането и пак затапваш.

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2017, 17:48
от Dave Lombardo
gorang написа:Ще премеря, сигурно ще стане, но нямам водни клапани

дупка в капачката -> маркуч -> съд с вода :)
тука на снимката е с вино, но принципът е един и същ ;)

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2017, 11:11
от ВескоВарна
Понеже тия дни и аз ще варя подобен лагер, колко е подходящата горчивина за тоя стил? Гледам колегата е спретнал IBU ~38...

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2017, 12:51
от MadButcher
30-45. Аз в моята рецепта съм сложил на макс. Тук гледам една рецепта с 40 https://byo.com/bock/item/1929-bohemian-pilsener-style-profile

Re: Първи лагер и няколкоо въпроса

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2017, 13:34
от dr_slavov
Твърдостта на водата оказва огромно влияние върху горчивината, особено при светлите лагери. Ако ще правиш максимално близко копие на Пилзен и използваш много мека вода то горчивината спокойно може да бъде на горната граница за стила (45UBI) дори и отгоре ако харесваш горчиви бири.
Ако ще използваш стандартна вода и твърдостта е висока (и то особено на сулфатите) е добре да намалиш малко 35-40IBU.