Бутилиране и газировка на лагер (Czech Premium Pale Lager)

Модератор: Martin

Бутилиране и газировка на лагер (Czech Premium Pale Lager)

Мнениеот dr_slavov » 16 Ное 2016, 20:39

Скоро ми предстои да бутилирам въпросния лагер. Дилемата ми е как да подходя към газировката. При източването от ферментора промих и събрах дрождите от дъното и сега имам прилично количество мая в хладилника. Насочил съм се към два начина:
- да използвам въпросните дрожди, с малък стартер и да добавя във всяка бутилка заедно със захарта.
- имаm пакчтче сухи Safbrew F-2 да добавям по няколко прашинки във всяка бутилка.
Първи лагер ми е. Страхотен аромат, избистри се уникално само със студ. За сега като цяло се получава много добре и не искам да го прецакам на финала.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Бутилиране и газировка на лагер (Czech Premium Pale Lage

Мнениеот dr_slavov » 29 Ное 2016, 11:20

Експеримента най-точно дава решението.
За лагеруване разделих биратa в няколко бутилки от минерална вода. Едната беше 5л бира и реших да я бутилирам по-двата начина и като видя резултата да реша как да процедирам с останалото количество.
Направих стартер с 50мл вода и една чаена лъжичка малцов екстракт. Добавих една супена лъжица "кал" от промитите лагерни дрожди. След 2 часа имаше признаци на ферментация.
Сложих по 6г/л захар. На 5 от бутилките добавих по 1мл от стартера, а на останалите 5 по 7-10 прашинки F2.
Резултата:
Бирата с лагерните дрожди се газира по-добре. При тази с F2 не можа да направи така добра газировка. Имаше и разлика в количеството дрожи на дъното на бутилките (в полза на лагерните). Причината според мен е, че бутилирах бирата с Т 5-6 градуса. Може би като сложих F2 директно на такава Т изпаднаха в шок.

Така, че ще бутилирам с лагерните, но ще вдигна захарта на 7гр/л. Със 6г/л за пилзен ми идва малко газировката.
Прикачени файлове
DSC_1390.JPG
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron