Нискотемпературен лагер

Модератор: Martin

Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 21 Фев 2015, 17:49

Лагерна ферментация с дрожди Даймънд при 7.4 градуса.
Околна температура на помещението - 5 градуса !

PIC437.jpg
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Фев 2015, 18:20

Дообрее, на колко градуса пося дрождите? Предполагам, че си сложил около 2г/л пивна мъст.
Аз също се каня да правя бохемски пилзен на подобна температура, ама да видим кога...
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 21 Фев 2015, 18:35

Заквасването ...
Е доста сериозно - започнах с около 100мл. дрождева утайка от предишна бира (от лагерния бидон), добавих около 2л. стартер с 6-7% малцов екстракт, след 24 часа - още 6л. от сварената пина мъст с 13.5% екстракт, след още 24 часа - прехвърлих половината от варката - около 50-60л. в бидона и там добавих стартера 8л. , след още 24 часа долях и вторите 50л. и сега общо 100л. ферментират след това каскадно заквасване.
Бавно пада екстракта, но пада.
Ще измеря официално утре колко е след седмица от варката.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот dog123 » 22 Фев 2015, 20:50

Днеска е "утре" каква е хавата Викторе?
Гледам не се включват много хора в тази тема, изглежда това което правиш е екзотика?
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 23 Фев 2015, 09:29

Даже е вдругиден вече, но вчера мерих, макар и без да топля пробата :
При 7.4 градуса температура захаромерът показа 8.5 Плато (при 20гр. може би ще е около 7.8-8.0)
Околната малко се е вдигнала на 6гр. , но в бидона твърдо е 7.4 - изолирал съм го добре, но може и по-добре.
Утре (вторник) ще стане седмица от заквасването и ако е под 6 Плато ще топля за диацетилна пауза, но ще видим. Може и да оставя експеримента да видя на колко ще спре падането на екстракта при тия ледени епохи.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 25 Фев 2015, 10:12

Понеделник : 7% при около 8.5градуса темп.

PIC439.jpg


Вторник : 5% при почти 9гр.

А днес най-вероятно ще топля за диацетилна пауза.
Ферментацията направи точно една седмица, а от варката минаха 10 дена.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 25 Фев 2015, 15:14

Да, днес - сряда - вече е под 5% - около 4.5 :

PIC443.jpg


Но все още има разлика в темп. в бидона и околната и мисля да изчакам още ден преди да стоплям за диацетилната пауза.
Тази бира и без това съм я обрекъл на експеримент, тъй като я загорих при озахаряването. Та няма да ме е яд ако нещо се обърка с нея.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 26 Фев 2015, 16:44

Приключваме на 3.5% при почти 10гр. в бидона и околна.
Стоплям за диацетилна пауза - 19гр. (с нагревател за аквариум 200 вата).
След 24 часа ще измеря и крайната плътност, ще изчисля алкохола и ще спра загряването.
След още 2 дена да се поизбистри и ще я откаля в друг бидон за лагеруване. За съжаление не се очакват нови студове, така че лагеруването ще е на температури "каквито Господ даде".
Ха наздраве !

PIC445.jpg


Малко не се вижда, но да поясня - горните 2 черни чертички са за под 0-та (къса чертичка - 0.5% , дълга 1%)
Виждат се 3 дълги под 0-та и една къса след тях - значи е 3.5
Ако направим и темп. корекция понеже меря проба с 10гр. темп. - ще е дори 3%, а не 3.5 !
Надявам се след стоплянето да падне още ...

(до тук 5.5% алкохол :) най-вероятно ще гоним 5.8 алкохол)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот cervesa » 26 Фев 2015, 18:34

Темата трЕбва да биде прекръстена на "Нискотемпературен лагер,лагеруващ при ейлови температури" :drool:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот Boarhunter » 27 Фев 2015, 09:09

Ако почерпи ще му осигуря помещение с 8 градуса температура :D
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта