Страница 1 от 2

Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 14:58
от mirix
С болка мога да ви кажа че първия ми опит за лагер мина с провал. Сега 100 л. бира у канала или по скоро ще я мъчим на ракия.
Озахаряване промиване всичко си мина по каталог.
Заквасих 44 гр. лагерни дрожди в 150-200 мл бирена мъст. после след като шупна ги изсипах в около 1,5-2 л. бирена мъст. Процеса на фермантация си тръгна нормално. Понеже бирата не е у дома а в приятеля ми където варим, температурата помещението е паднала на 6 гр. Бидона е загънат, но и температурата на бирената мъст беше паднала на 7-8 гр. Захарността беше паднала до 5 % .С малко закъснение ми дойде нагревателя за аквариум, но най ниската му температура на регулатора е 22 гр. Включихме го и му бях казал да поработи 2 часа да премери температурата да стане около 15 гр. Да ама не човека я оставил цяла нощ на 22 гр. След това взех още 22 гр. дрожди от Виктор , добавих и малко минералимъстта беше наоколо 16 гр. Три дена моя човек беше по запивки, но включил пак нагревателя и го забравил :D . Днес отивам да видя и изненада, отгоре покрито с бяла дебела ципа на мехури, ето нагледен материал:
29122013781.jpg

Разбутах ципата, но захарноста си беше пак 5%
Даже се чудя дали да си играя да варя ракия с тази остатъчна азхарнст при начална 13%

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 15:05
от vsd
Аз имах такава ципа при 3 от варките ми, включително стаута, който още го мъча от април месец. Странно е но мися че не се отразява на вкуса, изгреби я с една цедка и според мен й дай шанс. Ако не на цялата, поне на 20-30 литра.
Като изгребеш бялото и има въздух в бидона над бирата, след 2-3 дни пак ще се образува, после и в бутилките ще го има, но кисели нотки (каквито очаквах) в бирата нямаше.

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 15:07
от mirix
От 2 седмици стои на 5-6% захарност и не смъква. Не мисля че ако бутилирам после ще ми се отрази благоприятно на главобола. Предполагам или от 22гр. температура дрождите са се изродили нещо или по вероятно е някаква зараза

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 15:20
от victoryvt
Цветясала е, заради топлото.
Махай ципата с решетъчна лъжица и останалото си го пий ако не е много кисело.
Ако беше вино - серен двуокис щеше да спре цветясването, ама за бира не мога да дам съвет, щото ще измрат дрождите.
Имаш вариант да бутилираш с добавка на ейлови дрожди и да задържиш бутилките на стайна темп. една седмица, а после на студено.
Ама сте за бой и двамата !

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 15:23
от vsd
По-вероятно е някаква зараза. Лошото е че захарността не спада, милил ли си да пробваш с друг щам дрожди да довършат ферментацията.

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 15:35
от vsd
Не видях поста на Виктор преди да пусна моя, но варианта с ейлови дрожди звучи добре, поне си струва да се пробва.

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 30 Дек 2013, 14:50
от mirix
:D тази бира е прокълната. Вчера реших да я оттърва от мъките Махнах ципата напълнихме 1 кег и го забучихме на 4 атм на разливната инсталация. Но не щеш ли кега гръмна и 22 л бира у канала. Иначе на време съм я хванал не киселее добре си горчивее ще пробвам да напълня няколко 2л. бутилки да видя какво ще се получи с по няколко прашинки дрожди.

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 17:04
от daniel.trifonov
Миро, сложи на осиракито едни винени дрожди, поне да изядат захарите, че после да има от какво да стане бирената ракия. Пък току виж е станала някаква що годе прилична бира.
Аз така правих амбър ейл, след като в края на варката - една събота вечерта беше, установих, че дрождите ми са мъртви. Мислих да поръчвам други, ама те ще дойдат най-рано във вторник. И какво, какво - посях винени дрожди. Стана прилична, много по-хубава от купешките извращения, които се продават в ПВЦ-та.

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 17:57
от mirix
Еййй хитряга си ти Дидо , за това не се бях сещал. Правих и втора посявка с дрожди минерали слагах ама ядец. Стои си пак на 5-6%, но винарките може и да я схрускат. Че има едни 80-90 л. кат позатопли да омиришат казана

Re: Първи лагер- коледна изненада- първо осираки

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 21:42
от cervesa
А,бре Миро,сега видях,че сте помпили кега на 4 атм!!!Ами то производителя му дава максимално контролно налягане 3 атм!!!.Карбонизира се на 1,5 атм.(бара),няколко дни,в зависимост от температурата.То ако е и повече от разливната ,ще точите основно пяна!!!
Ай,Наздраве!!!