Страница 3 от 3

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2018, 14:32
от dr_slavov
50ml пивна мъст с плато 10 + една чаена лъжица от това което си запазил от първичната ферментация. Оставям го 12 часа. Това ми е за 20л варка. Преди бутилиране добавям захарта и този стартер.
Описаното по-горе не е на база изчисления, брой клетки и т.н. Проба - грешка, но за мен работи.
Тук може да видиш сравнението което съм правил с дрожди F2.

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2018, 16:20
от ultrashock
А може ли газировката да се направи отделена пивна мъст(горе долу съм сметнал, че е 10%), както правя за ейловете и към нея добавя сухи дрожди? Ако може какво количество ще е подходящо за 20литра например?

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2018, 16:20
от dr_slavov
Няма причина да не стане. Относно количеството мисля, че бях срещал някъде калкулатор които в зависимост от начална и крайна плътност дава количеството на мъст за газировка. Лично не съм изпробвал. Работя само с бяла захар.

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2018, 17:43
от MadButcher
Това ползвам за карбонизация с бирена мъст. https://www.brewersfriend.com/gyle-and- ... alculator/

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2018, 17:56
от ultrashock
MadButcher написа:Това ползвам за карбонизация с бирена мъст. https://www.brewersfriend.com/gyle-and- ... alculator/

Този е перфектен калкулатор, няма грешка. Даже ако си заделил по-малко мъст, можеш да въведеш колко имаш и ти показва колко гр. захар да добавиш, за да постигнеш целта. Газировката е според стила, но аз за леки ейлове и ипи я права около 2.5-2.8.